Palatul Schonbrunn (Viena)-călătorie în timp

 • iunie 17, 2017

Să vizitez Palatul Schonbrunn a fost ca și cum, pentru o oră, m-am întors în timp și am trăit alături de mai marii familiei Habsburg fiind martora evenimentelor din viața lor de zi cu zi! Sute de ani, zeci de evenimente, numeroase personalități istorice au trecut prin fața mea pe măsură ce vizitam fiecare cameră imperială…

Vizitarea Palatului Schonbrunn

Odată ce am pătruns în palat și am dat “play” ghidului audio, totul s-a schimbat în jurul meu….

Ușa palatului s-a deschis larg și împăratul Franț Iosif m-a primit în Sala de Audiențe! Aceste întrevederi au loc doar de două ori pe săptămână, așa că, îți dai seama ce bucurie pe mine că am nimerit la fix! Audiența a durat doar câteva minute și s-a încheiat printr-o simplă înclinare a capului participanților.

Trec într-o altă cameră a palatului și o văd pe Maria Tereza, mâna de fier a Imperiului Habsburgic, ce-și petrecea zilele de vară în aceste palat, amenajat în stil rococo. Lambriurile alb-aurii, tapetele de mătase și mobila luxoasă sunt doar câteva dintre aranjamentele ce împodobeau Salonul Împărătesei.

Prințesa Elisabeta, cunoscută sub numele de Sisi, călătorea destul de mult și era văzută rar la palat… dar astăzi era acolo, în fața unei oglinzi, în care i se reflecta părul lung, împodobit cu flori albe…

În Sala Oglinzilor, micul Mozart, în vârstă de doar 6 ani, susținea primul lui concert în fața împărătesei, sărindu-i în brațe și sărutând-o strașnic la finalul spectacolului, spre surprinderea tuturor!

Acordurile muzicii clasice mă poartă încet până în Galeria Mare, loc unde familia imperială organiza baluri și festivități. Oglinzile de cristal, ornamentele aurite, frescele de pe tavan și muzica ce-mi încânta sufletul m-au oprit minute bune în acea sală…

Aș fi rămas acolo pentru mult timp, doar că în Salonul Chinezesc Albastru se punea capăt celor 600 de ani de domnie a dinastiei de Habsburg, prin renunțarea la guvernare a ultimului împărat, Carol I, iar eu trebuia să fiu martora acestui eveniment!

După aproximativ o oră, sunt nevoită să părăsesc palatul și cele 40 de camere imperiale, luxos decorate… Ies în curtea Palatului Schonbrunn și deschid ochii în lumina soarelui! Privirea mi se oprește pe doi cai frumoși, cu alură regală, demni de a-i purta pe mai marii împărați… însă caleașca era un pic diferită față de cele pe care le-am văzut pictate în palat… Vizitiul avea telefon mobil și părea că se tocmește cu două persoane de prin alte colțuri ale lumii… Ciudat! Nu tu prinți, nu tu prințese, doar amintirea vocii ghidului ce m-a purtat prin fiecare sală a palatului, făcându-mă să mă simt martora evenimentelor istorice ce s-au întins pe atâtea sute de ani.

Bine-ai coborât în realitatea anului 2017, Marcela! Vizitarea Palatului Schonbrun s-a încheiat!

Ah, atât de repede a trecut timpul! Aș fi vrut să dau ocolul palatului și să intru încă o dată, să pot privi la nesfârșit fiecare detaliu din Sala Milioanelor, cu lambrisajul din lemn de trandafir extrem de rar în care sunt intarsiate scene indo persane, să-mi pot imprima în memorie patul de paradă, aflat în Sala Bogată, ornat cu broderie de aur și argint… Dar, cine știe, poate într-o zi, “după ani și ani, mă voi întoarce”-vorba cântecului! 🙂

Îți las mai jos câteva informații din domeniul “bine de știut”, dar nu înainte de-ați spune încă o dată cât de mult mi-a plăcut acest palat și a te îndemna să-l vizitezi cu prima ocazie!

Biletele de intrare în Palatul Schonbrunn:

“Imperial Tour”-14,20€ și oferă acces doar la 20 de camere.

“Grand Tour”-17,50€ și oferă acces la toate cele 40 de camera vizitabile. Personal, recomand acest tip de bilet pentru că cele  mai frumoase și impresionante încăperi pot fi vizitate în partea a 2-a a turului, adică după ce vizitezi primele 20 de săli.

Mai multe informații găsești aici

Alte informații utile

Ia-ți ghid audio. Este inclus în prețul biletului și este disponibil și în limba română.

Nu este permis accesul cu bagaje, iar în cazul în care le ai, va trebui să le lași la garderobă.

Fotografiatul și consumul de alimente de orice fel sunt interzise în interiorul palatului.

Intrarea în palat se face prin față. Zona atât de des fotografiată, ce are acele ornamente florale este de fapt spatele palatului. 🙂

Respectă ora înscrisă pe bilet!

Călătorie minunată-ți doresc în impresionanta lume a familiei regale de Habsburg!

Citește și:

Vizitarea Palatului Versailles

Vizitarea palatelor din Sintra

Cât costă o vacanță în Andaluzia (Malaga, Sevilia, Cordoba, Granada)

Excursie la Cazanele Dunării

*Află imediat despre noile ponturi de călătorie, urmărind pagina de Facebook- Calatorii de Weekend

4 Comments

 • Andreea

  Ce frumos ai povestit! In Viena a fost prima mea iesire din tara, acum multi ani in urma, iar Palatul Schonbrunn- prima oprire, asa ca ocupa un loc special in inima mea!

  Reply
  • Calatorii de Weekend

   Mulțumesc Andreea! Cuvintele au ieșit pur și simplu! 🙂
   Nici că puteai să vizitezi un oraș mai frumos în prima ieșire în afara țării! Viena e un oraș superb! 🙂

   Reply
 • Dorina

  Am fost acolo de câteva ori, este superb. De fiecare dată am vizitat altceva: prima dată palatul, apoi parcul imens, grădina zoologică, expoziţia de trăsuri. M-aş întoarce oricând :).

  Reply
  • Calatorii de Weekend

   O experiență minunată! Un loc în care poți să stai o zi întreagă și nu te plictisești! 🙂

   Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: