Călătorie de o zi la Palatul Versailles

  • 6 martie 2019
sala oglinzilor

“Dacă vezi Parisul fără să vizitezi Palatul Versailles e ca și cum ai merge la mare și nu ai intra în apă”, spunea cândva o doamnă într-o emisiune TV. Nu știu dacă a fost “vina” ei, însă eu tare mult îmi doream să ajungem acolo! Aveam puține zile la dispoziție pentru această călătorie în Paris și multe locuri de văzut… Cu toate acestea, știam sigur că o zi o vom dedica acestui loc deosebit!

Câteva date istorice despre Palatul Versailles

Palatul Versailles a fost reședința regilor Franței începând cu Ludovic al XIV-le, continuând cu Ludovic al XV-lea și al XVI-lea.  Palatul a fost și un important simbol al monarhiei franceze. Acesta a devenit muzeu începând cu anul 1837, fiind totodată un important obiectiv turistic nu doar al Parisului, ci al întregii țări.

Palatul mai este renumit și prin faptul că în Sala Oglinzilor a fost semnat Tratatul de la Versailles ce a pus capăt în mod oficial Primului Război Mondial.

Dintre cele mai celebre săli ale Palatului se remarcă: Sala Oglinzilor, Dormitorul Regal, Sala de Recepții, Galeria Marilor Bătălii. Toate acestea, și nu numai, sunt somptuos decorate, cu o deosebită atenție la detalii.

interior versailles

sala oglinzilor din versailles

Vizitarea Palatului Versailles

Descoperind acest palat vei avea parte nu doar de o incursiune în istoria Franței, ci vei pătrunde și în culisele vieții familiei regale. Spre exemplu, Ludovic al XIV-lea, numit și Regele Soare, era trezit în fiecare dimineață de valetul său, urmând ca acesta să fie spălat și îmbrăcat… Dar nu oricum! O sută de oameni participau la acest ritual, asigurându-se că totul decurge fără cusur!

tavan din palatul versailles

ceas din palatul versailles

Dimineața, regele asista la slujba din capela palatului, iar după ce aveau loc discuțiile din Consiliu ziua  continua cu o plimbare prin grădini sau cu o partidă de vânătoare.

Seara, familia regală lua masa împreună, iar un grup de oameni, așezați la câțiva metri în fața lor, analizau fiecare gest al regelui.

sala de mese

Galeria Marilor Bătălii din Palatul Versailles

Aceasta este cea mai mare sală din palat, fiind întinsă pe o suprafață de 120 de metri lungime și 13 metri lățime. Importante opere de artă ce au semnătura lui Delacroix, Jan-Baptiste Mauzaisse sau Vernet ilustrează victoriile Franței dintre anii 496-1809.

Pentru mine, să descopăr acest palat a fost și o importantă lecție de istorie… Totul capătă parcă alt sens atunci când realizez că mă aflu în locul în care s-a scris istoria și în care încă se simte aerul acelor vremuri…

galeria marilor batalii-busturi

interiorul palatului versailles

Cât costă biletele de intrare în Palat?

Costul biletelor de intrare sunt influențate de “Fountain and Musical Garden Shows”. Astfel că, în perioada în care fântânile nu sunt pornite, biletele sunt mai ieftine.  Vizitează acest site și află mai multe informații.

Îți las aici câteva opțiuni de bilete skip the line, care să te ajute să-ti faci o idee despre serviciile incluse și prețuri:

Tur de grup skip the line cu ghid în limba engleză, în care ai acces atât în palat, cât și în grădinile acestuia. Pentru grădini, vizitarea se face self guided. Mai multe detalii aici

Tur de grup skip the line cu ghid în Palat și Grădini- pentru un tur complet, poți să achizitionezi acest tip de bilet, nemai fiind nevoie să stai la cozile lungi ce se formează deseori la intrare.

Tur de grup skip the line cu ghid și transport din Paris-mai multe detalii aici.

Pentru cetățenii Uniunii Europene ce au până în 26 de ani accesul este gratuit. Pe acest site ai toate detaliile. 🙂

Citește și:

Impresii din Grădinile Palatului Versailles

Cum ajungi de la aeroport în centrul Parisului

Ce poți să faci 3 zile în Paris

Cum ajungi din Paris la Palatul Versailles?

Acest palat se află în zona 5 a Parisului, iar pentru a ajunge acolo cea mai simplă metodă este cu trenul. Linia RER C, în direcția Versailles Chateau Rive Gauche. Trenul circulă până aproape de miezul nopții, iar costul unei călătorii este de aproximativ 4€.

Accesul pentru vizitarea Palatului Versailles se face începând cu ora 9.00 dimineața, cu excepția zilelor de luni când este închis.

Îți recomand să fii acolo cât mai devreme. Noi nu am ajuns pe la ora 11 și am fost nevoiți să stăm peste o oră la rând pentru a trece de controlul de securitate și a avea acces în palat. În plus, ai atât de multe lucruri de văzut, încât trebuie să aloci acestei vizite o întreagă zi.

randul de la palatul versailles

Călătorii minunate-ți doresc spre minunatul Paris, iar dacă ai vizitat deja acest loc aș vrea să știu care-ți sunt impresiile! 🙂

*Află imediat despre noile ponturi de călătorie, urmărind pagina de Facebook- Calatorii de Weekend

2 Comments

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: