Turist în Paris, sub amenințarea atentatelor

 • 14 mai 2017
domul invalizilor din paris

Multe evenimente neplăcute s-au tot întâmplat în Europa în ultimii ani, iar Parisul pare să fi fost orașul cu cele mai multe astfel de momente triste…

E bine să călătorești acum în Paris?

Cum afectează acest lucru turiștii, sau dacă e sigur să călătorești acum în Paris… e greu de spus. Eu cred că fiecare persoană are limitele sale privind siguranță proprie și decide în consecință pentru alegerile sale!

Tocmai de aceea, consider că nu sunt în măsură să mă pronunț în acest aspect și nici n-am să-ți vorbesc despre asta în cele ce urmează.  Fiecare vede și simte lucrurile în felul său, iar despre asta am să-ți povestesc în continuare…despre cum m-am simțit eu în “Orașul Luminilor” și care a fost atmosfera.

Cum m-am simțit ca turist în Paris în această perioada?

Primul impact cu starea de alertă în care se află Franța în ultima perioadă a fost în aeroport. Nici bine nu ajunsesem la controlul documentelor, că am și observat un mesaj destul de clar și direct: “Fiți vigilenți! Pericol de atentate teroriste!” Ah, asta e modul lor de a-ți ura bun venit în Paris, mi-am zis! 🙂

Atât în interiorul cât și în afara aeroportului patrulau grupuri de 4-5 polițiști-soldați, ce-și țineau la piept mitralierele, gata să intervină în caz de nevoie. Au urmat apoi stațiile de metrou, loc în care se auzea în difuzoare: “Fiți vigilenți, raportați orice comportament sau obiect suspect.”

N-a fost greu să remarc nici faptul că acolo unde se adunau câțiva oameni, poliția sau jandarmeria era și ea prezentă! La orice intrare în muzeu sau pe străzile mai aglomerate, tinerii îmbrăcați în verde și înarmați până-n dinți, deși discreți, ieșeau mereu în evidență.

Nici gardurile vii din apropierea unor importante obiective turistice nu scăpau neverificate. Pur și simplu, personalul de securitate, verifica orice tufiș în care ar fi putut fi amplasat un obiect nedorit.

Pentru siguranța noastră, am încercat să avem puțină grijă pe unde mergem și ce facem. De regulă, am evitat locurile aglomerate și închise, statul la cozi sau orice alt eveniment ce nouă nu ne dădea un sentiment de siguranță. Spre exemplu, la Muzeul Luvru, ne-am cumpărat bilete online, nefiind nevoie să stăm la rând. Catedrala Notre-Dame am vizitat-o seara, înainte de închidere, astfel încât n-a trebuit să ne călcăm în picioare cu alți turiști.

Cât despre faptul că, pentru a intra într-un obiectiv turistic, eram verificați ca la aeroport, pe mine nu m-a deranjat deloc acest aspect. Din contră, mi-a dat un sentiment de siguranță. În plus, din ce-mi amintesc din alte experiențe, acesta nu este un lucru neobișnuit.

Făcând abstracție de aceste aspecte (care până la urmă nu pot să spun că m-au șocat, știind că Franța e în stare de alertă și au măsuri sporite de securitatea), Parisul mi-a plăcut tare, tare mult! Ba chiar aș putea spune că l-am perceput ca fiind un oraș liniștit, relaxant, cu oameni foarte amabili, dispuși mereu să te ajute.

Citește și:

Impresii din Grădinile Palatului Versailles

Cum ajungi de la aeroport în centrul Parisului

Un alt lucru ce mi-a plăcut tare mult, a fost faptul că în Piața Trocadero se adunau în fiecare seară tineri ce cântau și dansau, umplând locul cu buna lor dispoziție!

Turnul Eiffel, văzut din Piața Trocadero

Da…și-am mai avut noroc și de vreme bună! Soarele a strălucit pe cer în majoritatea timpului petrecut pe acele meleaguri, ceea ce, din ce am auzit, e mare lucru! 🙂

O mulțime de articole despre frumusețile Parisului sunt acum la “tiparniță” și abia aștept să le împărtășesc cu tine!

Tu ai fost în ultima perioadă în Franța? Cum ți s-a părut atmosfera?

Gradinile din Versailles
Muzeul Luvru
Domul Invalizilor

 

2 Comments

 • Beatrice

  Sincer, ma cam descurajeaza anumite destinatii in contextul politic si social actual. E trist ca am ajuns sa ne temem sa mai calatorim…

  Reply
 • Alina

  Nu stiu cat de teama mi-ar fi sa calatoresc in Paris, insa pt Londra cred ca voi spune “pas” pt o vreme!

  Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: