De multe ori visăm și admirăm peisajele altor țări, ignorând poate frumusețea naturii țării noastre! Un astfel de loc, de-o frumusețe unică, este și cel de la Cazanele Dunării, județul Mehedinți!
Cum a fost drumul până la Cazanele Dunării?
Dacă nu stai în zonă, ci vii, să zicem… din București, drumul este destul de lung. În cazul meu, cei ~400km i-am parcurs în aproape 6 ore, mergând mare parte din traseu prin localități și pe drumuri cu o singură bandă pe sens.
Dar trecând peste aceste aspecte, odată ce am ajuns alături de prieteni la Cazanele Mici, orice urmă de oboseală a dispărut imediat! 🙂
E atât de multă frumusețe în jur încât am rămas muți de uimire privind măreția fluviului ce, deși părea atât de liniștit, și-a creat drum șerpuitor, săpând în munții stâncoși!
Ce poți să vizitezi într-o excursie la Cazanele Dunării?
În zona Cazanelor Mici, între localitățile Eșalnița și Dubova, Chipul lui Decebal sculptat în piatră păzește parcă și astăzi granițele țării noastre. Este cea mai mare sculptură în piatră din Europa, realizată între anii 1994-2004 și la care au lucrat 12 sculptori, nefolosind utilaje grele și fiind în permanență expuși riscului căderii de la înălțime și a mușcăturilor de vipere.
Construcția a fost realizată de către un om de afaceri român, al cărui nume trebuie menționat-Iosif Constantin Dragan, pasionat de istorie, iar inscripția de la baza statuii “DECEBAL REX – DRAGAN FECIT”- “Regele Decebal – făcută de Drăgan”, confirmă acest lucru.
Plimbarea pe Dunăre-În imediata apropiere a statuii erau parcate mai multe bărci și vaporașe, gata mereu de plecare! Așa că, pentru 35 de lei de persoană am făcut un mic tur al Cazanelor Mici și Mari, ajungând până la Peștera Ponicova, bucurându-ne de fiecare clipă!
Citește și:
Cetatea Făgăraș-întâlnire cu istoria
Cum ajungi la Bâlea Lac dacă nu ai mașină
Senzația? MI-NU-NA-TĂ! Dunărea albastră, munții ce străjuiesc de o parte și de alta granițele celor două țări, Mănăstirea Mraconia ce privește parcă sus spre cer, mirosul apei din care săreau pești, vântul ce-mi trecea iute prin păr…toate acestea, completează minunatul tablou al Cazanelor Dunării!
Pasionații de drumeții pot parcurge trasee montane ce duc spre cele mai înalte culmi ale Munților Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, oferind o priveliște de sus asupra întregii zone!
Hmmm, mă întreb cât de frumos trebuie să fie apusul de soare de sus, de pe munte! Tre’ să văd asta neapărat cu următoarea ocazie! Oricum, nici apusul de jos, de pe malul Dunării, împletit cu orăcăit de broscuțe și cu adieri de vânt, nu este deloc de ignorat :)!
Nu departe de Cazanele Dunării se află și Cascada Bigăr, Cheile Nerei, Lacul Ochiul Beiului și o mulțime de alte atracții! Tot să vizitezi această zonă! 🙂
Locuri de cazare
Cazarea am avut-o în Dubova, într-o pensiune drăguță și curată,aproape de malurile Dunării, plătind puțin peste 100 lei pe noapte.
Despre mâncare n-aș putea spune că au fost prea multe variante, zona fiind în plină dezvoltare, iar restaurante erau doar în cadrul unor pensiuni. Pentru o mai mare varietate, se poate merge până în Orșova (oraș aflat la 30 de kilometri).
Tu ai vizitat Cazanele Dunării? Care a fost experiența ta? 🙂
No Comments Found