Călătorie de weekend în Târgu Neamț

  • May 13, 2016

În Târgu Neamț, diversitatea și mixul obiectivelor turistice pe care le întâlnești, te poartă dintr-un secol în altul și dintr-o stare în alta. De la Cetatea Neamțului unde parcă-l vezi pe Ștefan conducând-și ostașii în luptele cu năvălitorii, la chicotele vesele și pline de năzdrăvănii ale lui Nică pe care-l regăsești în casa de la Humulești, la mânăstirile cu oaza lor de liniște duhovnicească de-ți intră în suflet și te fac sa te simți mai aproape de Dumnezeu… Toate ți se lipesc de suflet!

Cetatea Neamțului

La doar câteva minute de centrul orașului Târgu Neamț, urmărind indicatoarele, se află Cetatea Nemțului. A fost construită din ordinul lui Petru I și fortificată în vremea lui Ștefan cel Mare, iar în al cărei interior poți vizita camera de taină, bucătăria, biserica, cât și multe alte încăperi… Toate au fost refăcute întocmai după aspectul din acele vremuri.

Cetatea oferă și o frumoasă priveliște asupra satelor și pășunilor aflate în zonă și este un important punct turistic care trebuie vizitat neapărat odată ce ai ajuns în județul Neamț.

Programul de vizitare si prețul biletelor pot fi aflate aici

IMAG9419

Casa Memoriala Ion Creanga din Humulești

Este o căsuța din bârne acoperite cu lut, cu încăperi micuțe,  frumos amenajate cu obiecte din povestirile lui Creanga! Războiul de țesut, covățica pentru copil mic, sfoara cu motocei “de crăpau mâțele jucându-se cu ei”, numeroase cărți și scrisori din vremea marelui povestitor… toate emană încă aerul acelor vremuri.

Biletul de intrare a fost 4 lei pentru adulți și 2 lei pentru copii. Ca în mai toate obiectivele turistice din zonă, lunea este închis.

nt

Parcul Tematic Ion Creanga

În imediata apropiere a Casei Memoriale se află “Parcul Tematic Ion Creanga”. Încă de la intrare am fost întâmpinați de mătușa Măriuca “c-o jordă-n mână”, de caprele râioase ale Irinucăi și de “Ursul păcălit de vulpe”. Multitudinea personajelor din curtea parcului tematic, readuse parcă la viață, m-au dus cu gândul la copilărie și la momentele în care auzeam de năzbâtiile lui Nică al lui Ștefan a Petrei.

nt3

Rezervația de Zimbri-Dragoș Vodă

Pentru o scurtă întoarcere la natură, la aproximativ 10 km de Târgu-Neamț, pe drumul ce duce spre Mănăstirea Neamțului este o frumoasă rezervație ce adăpostește fazani, păuni, mistreți, căprioare și bineînțeles, câteva familii de zimbri. Rezervația este foarte vizitată în special de copii zglobii, aduși fie de părinți fie de dascălii lor.

p1

Ei…și uite că după ce ne-am întors cu gândul la vremurile și inocența copilăriei și la poznele făcute în special prin curțile bunicilor, pricinuindu-le acestora ”mare necaz”, ne-am continuat călătoria prin Târgu Neamț, vizitând frumoasele mănăstiri ale zonei.

Mănăstirea Neamț- un lăcaș semeț, ce a stat neclintit în calea timpului și a ”vrăjmașilor necredincioși” în ciuda numeroaselor devastări și a multelor incendii suferite! Este una dintre cele mai vechi mănăstiri din Moldova, fiind ctitorită din porunca voievodului Ștefan cel Mare.

p2

Mănăstirea Agapia – dacă ar trebui să caracterizez acest loc doar prin două cuvinte, acestea ar fi liniște și splendoare! Mare ne-a fost bucuria când am intrat în biserică și o măicuță explica unui grup de turiști istoria acestui impresionant locaș. Ne-am alăturat și noi grupului și ne-am lăsat purtați înapoi în timp, privind necontenit interiorul bisericii.

Construită în secolul XVII, mănăstirea își are numele de la călugărul Agapie ce construise în zonă o mică bisericuță de lemn, iar pictura din această bijuterie arhitecturală a fost realizată de însuși Nicolae Grigorescu în anul 1858! În cadrul mănăstirii am vizitat colecția de artă religioasă cât și biblioteca ce cuprinde cărți și manuscrise din vremuri străvechi.

Așa cum în mai toate muzeele fotografiatul este interzis, trebuie să mă crezi că-i tare frumos și-i musai să faci un drum până acolo.

p3

Mănăstirea Văratec ce are hramul ”Adormirea Maicii Domnului” este amplasată într-un cadru natural plin de pomi și trandafiri!

Din nu știu ce motiv biserica era închisă în acea zi, așa că am dat un ocol curții interioare și-am plecat cu gândul de a reveni pe aceste meleaguri într-o nouă Călătorie de Weekend .

agapia

*Dacă vrei să afli mai multe informații și sugestii pentru călătoriile tale, te aștept și pe pagina de Facebook  www.facebook.com/CalatoriiDeWeekend/

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d bloggers like this: