Peștera Dâmbovicioara și un ghid inedit

 • septembrie 30, 2017

Continuându-mi călătoriile de weekend prin România am ajuns și la Peștera Dâmbovicioara…

Cum ajungi la Peștera Dâmbovicioara

Aflată între Rucăr și Bran, la poalele Munților Piatra Craiului, în localitatea Dâmbovicioara, peștera este ușor accesibilă indiferent de direcția de mers. Drumul este asfaltat și în condiții bune, iar pentru a intra  în Parcul Național se plătește o taxă de 2 lei de persoană. Dacă dorești, poți să lași mașina la intrarea în Parc și să faci o drumeție de 4 kilometri până la peșteră.

Cheile Dâmbovicioara

Pentru a ajunge la peșteră am trecut prin Cheile Dâmbovicioara, iar peisajul… Peisajul este superb! Munții înalți,  ce zici că ne-au făcut cărare, străjuiesc de o parte și de alta a drumului, iar râul Dâmbovicioară susură încet pe lângă stâncă… Nu aveam idee cât de frumoasă este această zonă, așa că surpriza a fost și mai plăcută!

cheile dambovicioarei

Incursiune în Peștera Dâmbovicioara

Drumul prin chei s-a terminat destul de repede, așa că… iată-ne ajunși în fața Peșterii Dâmbovicioara. Plătim biletul de acces și-un băiețel de vreo 10 anișori ne întâmpină zâmbitor, deschizându-ne poarta către intrarea în peșteră.

“Bună ziua, eu sunt ghidul dumneavoastră și vă poftesc în peșteră!” Oarecum debusolați și surprinși de o așa primire, ne lăsăm conduși în galerii de micul nostru ghid, sorbindu-i fiecare cuvințel. Cu seriozitatea unui om mare, ne-a oferit informații științifice despre locul în care ne aflam și ne-a povestit câteva dintre legendele peșterii.

acces în pestera dambovicioara

Citește și:

Vizitarea Cetății Rupea

Excursie la Cazanele Dunării

Ce poți să vizitezi în Târgu Neamț

Peștera Dâmbovicioara s-a format acum 15.000 de ani, iar aici este locul în care s-au găsit și sunt expuse atât artefacte ale ursului de peșteră cât și desene rupestre.

Micul nostru ghid ne-a mai spus că în vremuri tulburi, când zona era atacată, locul servea drept adăpost pentru femei și copii. Tot aici, se spune că haiducii ascundeau comorile furate… Între noi fie vorba, atât de bine le-au ascuns că n-a găsit nimeni nicio comoară până acum… Sau poate o fi ascunsă în zona în care doar speologii au acces. 🙂

ursul de pestera din pestera dambovicioara

Sunt și câteva formațiuni geologice deosebite  ce m-au dus cu gândul la grădina zoologică! Elefant, labă de urs, piele de leopard, cap de șarpe… acestea sunt doar câteva dintre formele deosebite din peșteră. Din cauza luminii, pozele n-au prea ieșit, așa că, nu-ți rămâne decât să descoperi cu ochii tăi formele cu pricina. 🙂

Câteva aspecte administrative

Turul nostru nu a durat mai mult de 15 de minute, timp în care am fost tare impresionată de micul ghid-voluntar! Cred că acesta este și motivul pentru care peștera aceasta mi s-a părut deosebită și mi-a creat o plăcută amintire.

În peșteră sunt constant 10-12 grade, iar traseul este amenajat și luminat.

Biletul de intrare la Pestera Dâmbovicioara este de 8 lei/persoană și se poate plăti doar cash. La finalul călătoriei, dacă ți-a plăcut turul primit, îi poți oferi ghidului un semn de mulțumire.

Sunt și câteva locuri de parcare gratuită în apropierea peșterii.

Ce mai în colo și-n coace… Peștera Dâmbovicioara este un loc frumos, amenajat și accesibil! Dacă ești în zona Moieciu, dă o fugă și până aici!

balaceala în râul dâmbovicioara

 

4 Comments

 • Corina

  Super! Unde este realizata prima fotografie? Peisajul este superb!

  Reply
 • Gabriel Tuchendrea

  Sincer, datorita tarabelor cu ”de toate” am ratat pestera si am mai mers inca un km pe jos. Nu mi-a parut rau pentru ca suntem indoctrinati cu mersul pe jos in compania peisajelor montane. Dar eram oarecum ofticati ca un loc atat de salbatic s-a transformat intr-un acoperamant al tarabelor si businessului execrabil!!

  Reply
 • 15 locuri faine de vizitat în Argeș | Blogul meu de călător

  […] (ceea ce e foarte ciudat), însă ca să vezi dacă ți-ar plăcea să vizitezi zona, intră pe blogul Marcelei de la Călătorii de Weekend unde vei găsi detalii și o mulțime de […]

  Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: