Auzisem de Cetatea Rupea din numeroase reportaje TV și-mi doream tare mult să pun și eu piciorul în locul în care s-au găsit dovezi ale omenirii încă din anii 5.000 î. Hr.
Drumul până la Cetatea Rupea
Drumul până la Cetate, deși în mare parte doar cu o bandă pe sens, este în stare bună și urcă tocmai până la impunătoarea construcție de pe deal. Să vrei și tot n-ai cum să nu-o observi dacă mergi spre Sighișoara.
Cetatea Rupea-istorisiri
Din izvoarele istorice, aflăm că cetatea a fost construită la începutul anilor 1300, pe ruinele unei alte cetăți dacice. Cetatea Rupea a avut rol de apărare, în ea adăpostindu-se locuitorii zonei când năvăleau popoarele cuceritoare.
Istoria n-a fost tocmai blândă cu zidurile acestei cetăți, acestea fiind distruse de nenumărate ori.
Penultima ei reabilitare a fost în anul 1954. Nu după mult timp, în perioada comunistă s-a dorit distrugerea ei deoarece se afla pe un munte de bazalt. Din fericire planul nu a mai fost pus în aplicare, însă lăsată de izbeliște, Cetatea Rupea a devenit în scurt timp o ruină.
Dar vești bune s-au anunțat în 2009 când au început lucrările de restaurare a monumentului istoric. În 2013 aceasta a fost deschisă publicului!
E minunat să vezi cum locuri atât de frumoase sunt puse în valoare și parcă mi se umple inima de speranță că și alte cetăți aflate în paragină vor avea cât mai curând un viitor luminos.
Cetatea Rupea-interior
Fiind o cetate cu rol de apărare ce a trecut prin multe, nu te aștepta ca în interiorul ei să găsești mobilier sau arme din acele vremuri… doar câteva scaune și o masă pot fi văzute în camera din partea superioară a cetății, numită “Camera de sus”.
Turnul Pentagonal, al Slăninii, al Cercetașilor, Capela sau Magazia Militară sunt doar câteva dintre locurile în care vei afla cum era cetatea împărțită și administrată. Privirea îți va fi nu de puține ori furată de priveliștea pe care o vei avea asupra orașului Rupea.
Cetatea Rupea- preț bilet
Biletul de intrare a fost 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Mai multe informații găsești aici: Program de vizitare și bilete.
În apropierea zidurilor cetății sunt o mulțime de locuri de parcare amenajate și pentru care nu se percepe nicio taxă.
România este frumoasă! Descoper-o! 🙂
Citește și:
Cu capu-n nori pe Transfăgărășan
No Comments Found