Cetatea Rupea

  • septembrie 8, 2017

Eram de câteva zile în Fundata și vizitasem câteva locuri tare frumoase de prin împrejurimi și ne doream să ajungem și în Sibiu. Pentru asta, aveam la dispoziție două rute: varianta mai rapidă, prin Făgăraș sau prin Sighișoara, o variantă ceva mai lungă.

După o scurtă analiză a hărții și a obiectivelor turistice pe care aveam să le întâlnim pe drum am ales a doua variantă! Mergem să vedem Cetatea Rupea și Sighișoara!

Auzisem de Cetate din tot felul de reportaje TV și-mi doream tare mult să pun și eu piciorul în locul în care s-au găsit dovezi ale omenirii încă din anii 5.000 î. Hr.

Drumul până la Cetate, deși în mare parte doar cu o bandă pe sens, este în stare bună și urcă tocmai până la impunătoarea construcție de pe deal. Să vrei și tot n-ai cum să nu-o observi dacă mergi spre Sighișoara.

Din izvoarele istorice, aflăm că cetatea a fost construită la începutul anilor 1300, pe ruinele unei alte cetăți dacice. Cetatea Rupea a avut rol de apărare, în ea adăpostindu-se locuitorii zonei când năvăleau popoarele cuceritoare.

Istoria n-a fost tocmai blândă cu zidurile acestei cetăți, acestea fiind distruse de nenumărate ori. Penultima ei reabilitare fiind în anul 1954, iar nu după mult timp, în perioada comunistă s-a dorit distrugerea ei deoarece se afla pe un munte de bazalt. Din fericire planul nu a mai fost pus în aplicare, însă lăsată de izbeliște, Cetatea Rupea a devenit în scurt timp o ruină.

Dar vești bune s-au anunțat în 2009 când au început lucrările de restaurare a monumentului istoric, iar în 2013 aceasta a fost deschisă publicului! E minunat să vezi cum locuri atât de frumoase sunt puse în valoare și parcă mi se umple inima de speranță că și alte cetăți aflate în paragină vor avea cât mai curând un viitor luminos.

Această prezentare necesită JavaScript.

Fiind o cetate cu rol de apărare ce a trecut prin multe, nu te aștepta ca în interiorul ei să găsești mobilier sau arme din acele vremuri… doar câteva scaune și o masă pot fi văzute în camera din partea superioară a cetății, numită “Camera de sus”.

Turnul Pentagonal, al Slăninii, al Cercetașilor, Capela sau Magazia Militară sunt doar câteva dintre locurile în care vei afla cum era cetatea împărțită și administrată., iar privirea îți va fi nu de puține ori furată de priveliștea pe care o vei avea asupra orașului Rupea.

Această prezentare necesită JavaScript.

Biletul de intrare a fost 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Mai multe informații găsești aici: Program de vizitare și bilete. 

În apropierea zidurilor cetății sunt o mulțime de locuri de parcare amenajate și pentru care nu se percepe nicio taxă.

România este frumoasă! Descoper-o! 🙂

Citește și:

Excursie la Cazanele Dunării

Cu capu-n nori pe Transfăgărășan

Excursie la Vulcanii Noroioși

 

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: