Transfăgărășan-cel mai frumos drum

  • 6 august 2016
nori si ceata pe transfagarasan

Transfăgărășan, o impresionantă cale rutieră din țărișoara noastră ce-i lasă muți de uimire pe toți cei ce-o traversează!
Și cum vremea permite ca acest traseu să fie deschis circulației doar câteva luni pe an, zic să nu mai stai pe gânduri și să pornești la drum!

Cum ajungi pe Transfăgărășan

Pe Transfăgărășan se poate ajunge cu mașina atât de pe partea sudică (din spre București) cât și de pe partea nordică (din spre Sibiu). Cea din urmă este mai abruptă. Tocmai de aceea se recomandă să se urce pe la Lacul Vidraru și, pentru cei ce doresc să parcurgă întreg traseul, să coboare pe la Cârțișoara-Sibiu.masini pe transfagarasan

Am fost pe Transfăgărășan vara de două ori, o dată cu mașina. Acum doi ani, venind din spre București și o dată acum, în luna august, când am urcat cu telecabina din spre Sibiu. Acesta este și singurul loc de unde poți să urci astfel.

Motivul pentru care am ales să lăsăm mașina în parcarea de la Cascada Bâlea  și să luăm telecabina a fost acela că norii erau atât de jos încât nu vedeai la câțiva metri în față…iar la cum a fost vremea ulterior, cred că a fost o alegere bună.

Citește și:

Excursie la Cazanele Dunării

Peștera Dâmbovicioara și un ghid inedit

Târgu Neamț-obiective turistice

Prețul unui bilet cu telecabina este de 30 lei/sens pentru adulți și 15 lei pentru copii. Mai multe detalii găsești aici.

Telecabina circulă doar dacă are un număr de minimum 10 persoane. Altfel, trebuie să mai aștepți și alți turiști.

Programul afișat al telecabinei pentru perioada de vară este de la 9 la 18. Acesta se poate modifica în funcție de condițiile meteo.

Când am fost noi, la coborâre am prins penultima călătorie, ghidul turistic din cabină ne-a spus că la ora 17.45 va fi ultimul transport de persoane. Da, a fost cu noi în telecabină un domn ce ne-a povestit istoria construcției Transfăgărășanului cât și depre atracțiile zonei, făcând călătoria și mai plăcută!

În timp ce urcam cu telecabina am avut parte de o priveliște minunată asupra Cascadei Bâlea. Vedeam pe alocuri părți din Transfăgărășan și ici colo câte o mașină ce se zărea printre nori. Da-ți spun sincer că acești nori, ce dispăreau și reapăreau parcă din neant, a dat călătoriei un farmec aparte! Pot spune că acum am văzut cum e să fii cu capu-n nori, la propriu! 🙂

Sus la Bâlea Lac

După ce am ajuns la Cabana Bâlea ne-am putut bucura pentru un sfert de oră de îmbinarea norilor cu soarele și reflexia acestora în apa atât de clară a lacului.

Mai apoi s-au lăsat norii atât de mult peste întreaga zonă încât am găsit cu greu drumul spre Cabana Bâlea. Acolo ne-am și adăpostit de ploaia ce s-a pornit cu repeziciune și prin care nu se vedea nimic.

Și uite că numai bine ce am terminat de luat prânzul la restaurantul din Cabana Bâlea că s-a și oprit ploaia. A ieșit și soarele și ne-a dezvăluit toată frumusețea zonei și a drumului ce șerpuiește peste munții Făgăraș.

nori si ceata pe transfagarasan

Tiroliana de la Bâlea Lac

Nu departe de Lacul Bâlea este și un indicator către o tiroliană.

Pentru a ajunge acolo trebuie să te cațări puțin pe o cărare neamenajată Taxa pentru o tură cu tiroliana este de 20 de lei pentru adulți și 15 lei pentru copii. E cea mai înaltă tiroliană pe care am văzut-o vreodată, iar senzația-i destul de ciudată, mai ales când ești învăluit în nori!

Cum e vremea pe Transfăgărășan

Și chiar dacă Transfăgărășanul este deschis din iunie până prin octombrie, nu te lăsa păcălit de vremea frumoasă din orașe sau chiar de la baza Cascadei Bâlea! Ia-ți cu tine un hanorac și eventual și niște pantaloni… Vei avea nevoie! În toiul verii temperaturile la orele prânzului se învârt între 10-14℃.

Tot sus pe platou sunt și locuri de parcare unde-ți poți lăsa mașina pentru câțiva lei pe oră.

Ce poți să mai vizitezi în drumul tău spre Transfăgărășan?

Dacă îți propui să vizitezi mai multe locuri frumoase în călătoria ta de weekend spre Transfăgărășan,  îți propun următoarele obiective:

București-Mănăstirea Argeșului-Cetatea Poenari (ai de urcat ~1500 de trepte, dar priveliștea de sus merită efortul)– Lacul Vidraru-Cascada Capra-Bâlea Lac-Cascada Bâlea-Palatul Brukenthal Avrig-Sibiu. Sau invers! 🙂

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: