Plimbare cu Mocănița Huțulca din Moldovița

  • 31 ianuarie 2022

Uuuu, uuuu! Toată lumea în vagoane! Să înceapă călătoria cu Mocănița Huțulca din Moldovița!

Ei, începutul călătoriei noastre cu mocănița din Bucovina nu a fost chiar așa, însă te iau acum cu mine într-o scurtă călătoria și-ți povestesc întreaga noastră experiență cu trenulețul cu aburi! Ești gata de plecare? 🙂

Ce este Mocănița Huțulca din Moldovița

Pusă în funcțiune în anul 1888, Mocănița Huțulca era folosită pentru a transporta lemnul din pădure către oraș. Dar cum vremea și vremurile s-au schimbat, în zilele noastre Mocănița plimbă turiști de-a lungul râului “Moldovița”, punând astfel această zonă frumoasă pe harta locurilor de vizitat din România!

Pentru a păstra spiritul de odinioară, în mocănița Huțulca sunt scaune de lemn, iar soba e numai bună pentru a-ți încălzi picioarele înghețate… 🙂

Cum este călătoria cu Mocănița Huțulca

Este minunată, frumoasă, încântătoare!!!

Faptul că, pe alocuri, imediat ce pleci din gară, mocănița trece foarte aproape de casele oamenilor mă face să mă întreb cine a fost mai întâi… mocănița sau casa? 🙂

Călătoria cu Mocănița Huțulca te poartă prin zone pitorești bucovinene... Pe durata călătoriei vei zări case înconjurate de garduri de lemn specifice zonelor montane și vei fi salutat de oameni zâmbitori ce se opresc din treburile lor zilnice pentru a-ți da binețe!

Totul pare îmbrăcat într-o atmosferă liniștită și prietenoasă, așa că n-ai cum să nu te întorci relaxat și cu energie pozitivă!

Trasă de o locomotivă cu aburi, Mocănița Huțulca din Moldovița parcurge un drum de 12 kilometri în pas molcom. Este un ritm numai bun pentru a admira peisajul și a te bucura de fiecare curbă. Spun asta pentru că, dacă ieși afară din vagon, poți să vezi locomotiva ce scoate aburi și-ii ridică peste vagoane, formând acele imagine pe care le vezi în fotografii!

Peisajele sunt extrem de frumoase și sunt convinsă c-o să-ți placă și ție! Și mai cred eu că iarna, când tot peisajul este îmbrăcat în straie albe, călătoria are un farmec aparte!

plimbare cu Mocănița Huțulca din Moldovița

Citește și:

O zi la Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac

Ce poți să vizitezi în Târgu-Neamț

Descoperă Cetatea Rupea

Ospăț bucovinean în natură

Odată ajunși la capătul traseului, am avut la dispoziție 30 de minute pentru fotografii, plimbare și ospăț! Acolo localnicii te întâmpină cu produse făcute de mâna lor: de la zacuscă și dulceață la produse din lână și lemn meșteșugite cu grijă.

Chiar dacă ți-e foame sau nu, îți poți cumpăra nenumărate bucate aburinde… numai bune pentru a te încălzi! De la tochitură de mistreț cu murături și mămăliguță caldă făcută la pirostrii… la fasole cu ciolan, brânză de burduf și vin fiert. Lista cu bunătăți continuă, dar n-o mai lungesc că mi s-a făcut poftă deja… 🙂

Îți mai zic doar că toate aceste bunătăți pot fi savurate în natură, stând pe o bancă din lemn, acoperită cu pături de lână, având în apropiere râului Moldovița!

Cum ajungi la Mocănița Huțulca din Moldovița

Noi ne-am setat pe aplicația de navigație Waze “Mocănița Huțulca”, însă am ajuns într-o zonă în care probabil că este depoul. Așa că, mai bine setează-ți ca destinație Primăria Moldovița. Odată ajuns acolo, virează imediat după clădire și ajungi la gara de unde poți să iei mocănița.

Program de funcționare și preț bilete pentru Mocănița Huțulca din Moldovița

Îți recomand ca înainte de a porni la drum să dai un telefon la Asociația pentru păstrarea liniilor ferate înguste din România, sau să te ghidezi după informațiile de pe site http://www.cfi.ro. Tot pe site gaseşti şi informații actualizate despre prețul biletelor.

Casa de bilete este în apropierea gării, loc de unde se pleacă pe traseu cu mocănița.

Alte informații utile:

Scara trenului este destul de înaltă, făcând dificil accesul persoanelor cu mobilitate scăzută.

La capătul traseului, turiștii pot urca în locomotivă .

În Mocăniță n-am vazut niciun loc din care să-ți poți cumpăra apă și nici vreo toaletă, așa că, vino pregătit.

Locuri de parcare sunt gratuite în fața gării.

Durata călătoriei este de aproximativ 3 ore.

Drumul dinspre Piatra Neamț spre Moldovița este cu o bandă pe sens și era în condiții bune.

La aproximativ 10 minute de mers cu mașina de gara mocăniței este Mănăstirea Moldovița.

Călătorii minunate-ți doresc și bucură-te de iarnă!

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

4 Comments

  • Andreea

    Ce frumos a fost! Cred ca o pun si eu pe lista, dar musai iarna ca parca-i mai spectaculos! Am fost cu mocanita in Maramures, vara. Acum ma gandesc serios si la cea din Bucovina. Pup. Fain articol! ☺️

    Reply
    • Marcela Năstasă

      E musai să mergi și tu cu Mocănița Huțulca și e musai să merg si eu cu cea din Maramures! 🙂 Cred însa ca tie iti va fi mai usor să ajungi în Bucovina! 🙂

      Reply
  • Oana

    M-a ajutat enorm articolul tau in alcatuirea unui traseu. Multumesc!

    Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: