Orașul Kotor din Muntenegru

  • 24 iulie 2016
Orasul cotor din muntenegru, steagul tarii

N-am ajuns noi să vedem  fiordurile norvegiene, dar un crâmpei din ele tot am descoperit! Orașul Kotor din  Muntenegru ne-a bucurat privirile cu un minunat golf, comparat deseori cu fiordurile Norvegiei. De aici și faima sa, ca fiind cel mai sudic fiord din Europa!

Este o zonă în care munții și marea au creat un impresionant golf pe marginea căruia, așezări în stil venețian au rezistat vremii și vremurilor…

Fortăreața St.John

Principala atracție turistică din Kotor este fortăreața St. John, ce oferă o priveliște de vis asupra întregului golf.

Pentru a ajunge la ea, ai de urcat 1350 de trepte! Și nu, traseul nu este foarte greu… cu puțin efort și cu pauze dese, reușești! 🙂 Iar oboseala-ți va fi mereu îndulcită de priveliștea ce te va însoți tot drumul! 🙂

Unde parchezi în orașul Kotor din Muntenegru?

În Kotor sunt o mulțime de locuri de parcare bine marcate, așa că, stai fără grijă, ai unde să-ți lași mașina în siguranță! Taxa de parcare a fost de 1€/oră și da, moneda ce se folosește-n Muntenegru este Euro.

Accesul în  Fortăreața St.John din Kotor

Ghidați de zidurile ce împrejmuiesc zona, cât și de grupurile de turiști ce se îndreptau spre Sea Gate, am ajuns în scurt timp în Centrul Vechi al orașului. Acesta este și locul din care am ponit cu entuziasm “să cucerim” fortăreața! 🙂

Taxa de intrare în cetatea din Kotor

Pentru a urca spre fortăreață am plătit 3€/persoană și-apoi… pe aici ți-e drumul! 🙂

Vizitarea cetății din Kotor-Recomandări:

-Echipează-te cu încălțăminte de drumeție! În niciun caz cu șlapi de plajă sau încălțăminte cu toc! Scările sunt din piatră, iar pe alocuri lipsesc și trebuie să mergi pe lângă acestea, pe porțiuni cu pietriș.

-Mare atenție dacă a plouat și scările sunt ude! Există pericolul de alunecare.

-Plouă destul de des în Kotor, așa că, n-ar strica să ai la tine o pelerină de ploaie.

-Ia-ți apă…multă apă! Drumul este destul de lung și o să ți se facă sete. Pe alocuri sunt câțiva vânzători ambulanți de apă (0.5l=1.5€), cola și bere (0.5l=2.5€). Eu nu m-aș lăsa în baza lor! 🙂

-Drumul este neumbros, așa că, dacă urci vara când soarele este foarte puternic, ia-ți o pălărie sau o șapcă

-Pe traseu am văzut o mulțime de părinți cu copii mici, ținuți fie în brațe, fie în marsupii, cărucioarele nefiind recomandate.

-Teoretic, traseul durează 45 de minute la urcare și 40 la coborâre, dar depinde de condiția fizică a fiecăruia și de timpul petrecut admirând peisajele.

Citește și:

Perast, minunatul sătuc din Muntenegru

Vacanță în Dubrovnik-ponturi și informații utile

Parcul Național Krka din Croația

Înapoi la traseu acum! 🙂

Și cum urcam minunându-ne de peisajul ce devenea parcă din ce în ce mai spectaculos, am văzut la un moment dat un indicator cu o bulină roșie, așa că, am pornit să vedem încotro duce! Era o spărtură în zid, pe care a trebuit să mă cocoț cu grijă, ca mai apoi să văd că drumul (sau mai bine zis, cărarea) ducea către o bisericuță abandonată, aflată în afara zidurilor cetății.

 

Dincolo de bisericuță era ”prăpădenie”! 🙂 O prăpastie de mi se înmuiau picioarele numai când o priveam, așa că am făcut cale întoarsă și ne-am continuat drumul!

După ce ne-am oprit de nenumărate ori pe traseu, cam după o oră am ajuns la Fortăreața St. John. Din păcate, aceasta este acum o ruină și pe alocuri trebuie să ai destul de multă grijă pe unde calci.

Orașul Kotor din Muntenegru-Magia celui mai sudic fiord din Europa

Însă priveliștea…Eh, priveliștea pe care am avut-o de acolo de sus a fost MI-NU-NA-TĂ! Atât de frumos era totul, că aș fi vrut să rămân acolo… Dar las’ că ne mai întoarcem noi și cu altă ocazie! 🙂

Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

1 Comment

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: