Vacanță în Dubrovnik-ponturi de călătorie

  • iulie 25, 2016
vacanta in dubrovnik priveliste cetate

Tot ce trebuie să știi despre transport, plaje, parcări și cazare pentru o vacanță memorabilă în Dubrovnik!

Pentru o vacanță memorabilă în care istoria și frumusețea naturii se îmbină armonios cucerindu-te încă din primele clipe, trebuie neapărat să alegi ca destinație Dubrovnikul- Perla Adriaticii!

Și pentru a te putea bucura din plin de această experiență, îți voi împărtăși în cele ce urmează câteva informații și ponturi din călătoria pe care am avut-o în luna iunie în Dubrovnik.

20160724_160340.jpgDrumul până în Dubrovnik

Călătoria până în acest oraș poate dura câteva ore dacă vii cu avionul, sau 1-2 zile dacă vii cu mașina. Am alocat acestui aspect un articol separat în care am tratat fiecare variantă de traseu în parte, plus costurile aferente. Drumul până în Dubrovnik

20160724_160435.jpg

Parcările în Dubrovnik

Parcările în Dubrovnik sunt amenajate în funcție de zone, astfel, Zonele 0 și 1 reprezintă partea Orașului Vechi, Zona 2 este în apropierea acestuia, iar Zona 3 este partea cea mai îndepărtată de Cetățile Dubrovnikului. Taxa pentru o oră de parcare în Zonele 0, 1 și 2 este 40ku (~5€), iar în Zona 3 este de 10ku (~1.30€).

Vizitează acest site și află mai multe despre parcările din oraș. Dar ca recomandare, lasă-ți mașina la hotelul sau pensiunea unde te-ai cazat și descoperă orașul pe jos sau cu autobuzul, altfel, riști să pierzi o groază de timp căutând un loc de parcare.

Transportul în comun în Dubrovnik

Pentru a circula prin Dubrovnik fără să ai grija locurilor de parcare, poți alege să călătorești cu autobuzele care leagă întreg orașul de “Old City”, atracția principală a Dubrovnikului.

Un bilet de călătorie costă 12ku (~1.55€) dacă este cumpărat de la chioșcurile de ziare, sau 15ku (~2€) dacă-l cumperi de la șofer, posesorii de Dubrovnik Card putând circula gratuit.

IMAG2817.jpg

Din momentul în care te urci în autobuz și validezi biletul, acesta are o valabilitate de o oră. Programul acestora cât și opririle autobuzelor sunt afișate în fiecare stație si sunt respectate.

20160724_155848.jpgPuncte de belvedere în Dubrovnik

Către cel mai frumos punct de belvedere asupra Cetății Dubrovnikului poți să ajungi atât cu telecabina, cât și cu mașina, urcând până pe vârful dealului Srd. Prețul unei călătorii dus-întors cu telecabina este de 120kuna (~16€) pentru adulți și 50kuna (~6.50€) pentru copii, dar dacă ai venit cu mașina în Dubrovnik îți recomand să urci cu aceasta pe dealul Srd (prin localitatea Bosanka) pentru că vei avea parte de mult mai multe priveliști minunate pe traseu.

20160716_150031

Drumul până acolo este îngust și trebuie să conduci cu grijă și să profiți de fiecare loc în care poți opri pentru a privi orașul, insulele din împrejurimi și corăbiile plecate în larg.

20160716_150104

Dacă drumul este prea aglomerat și nu poți opri, atunci lasă-ți mașina în parcarea gratuită de la turnul telecabinei și coboară pe jos câteva sute de metri pentru a te bucura liniștit de priveliște. Acest lucru ți-l recomand să-l faci și dacă  vii cu telecabina!

20160716_145936Plajele din Dubrovnik

Cea mai vizitată și renumită plajă din Dubrovnik este în imediata apropiere a Orașului Vechi, lângă zidurile cetății, este cu nisip și o găsești marcată pe orice hartă a orașului sub numele de Banje Beach.

20160716_145236

Dacă preferi plajele mai puțin aglomerate, cu apă extrem de clară prin care vezi peștișorii viu colorați, te poți îndrepta spre zona Uvala Lapad. Noi ne-am oprit pe plaja dintre hotelurile Vis și Splendid și pentru că am ajuns pe la ora 8.30 am găsit locuri libere într-o parcare gratuită, altfel, parcarea în această zonă costă 10kuna/oră.

Pentru plajele cu pietre, cum este și cazul acesteia din urmă, poți folosi neoprene pe care să le așezi sub prosop pentru a mai atenua din disconfort, sau poți să plătești 40 kuna/zi (~5€) și să stai pe șezlong (prețul depinde de locație).

20160716_150257Apa mării în Dubrovnik

O minunăție! Atât de limpede la mal și atât de divers colorată în larg, pietrele aflate pe fundul mării făcând-o atât de greu de tulburat…

20160724_155916.jpg

Și cum unde sunt pietre sunt și arici de mare, nu uita să-ți iei papucii de mare care să te protejeze! Și dacă vrei să vezi aricii cum stau pe pietre și cum sunt înconjurați de tot felul de peștișori viu colorați, ia-ți și ochelarii de snorkeling!

Citește și:

Vacanță cu mașina în Croația-informații utile

Cum vizitezi Croația cu bani puțini

20160717_183413.jpgPrețurile la mâncare în Dubrovnik

Aș spune că prețurile la mâncare nu sunt cu mult diferite față de cele din Grecia (acum, depinde și de restaurant). Spre exemplu un platou cu fructe de mare costă între 10 și 15€, o porție de paste 7-8€, o porție generoasă de înghețată 1.30€. Prețurile sunt afișate în kuna și uneori și în Euro, iar plata o poți face atât cash cât și cu cardul. O alternativă mult mai ieftină este reprezentată de terasele, patiseriile sau supermarket-urile ce vând mâncare gătită, prețurile fiind asemănătoare cu cele din România.

20160717_183245.jpgCazarea în Dubrovnik

Până să merg în Croația tot auzisem că este o țară scumpă și că Dubrovnik este un oraș extrem de scump, țin însă să afirm contrariul și să-ți spun că dacă pui și cauți puțin pe net și nu alegi cele mai centrale hoteluri ce au numărul maxim de stele, prețurile pot fi chiar accesibile. Noi ne-am cazat într-o pensiune tare drăguță, cu o superbă priveliște asupra orașului, într-o zonă liniștită, aflată la 15 minute de centru, plătind 42€/noapte, dar am văzut și variante mai ieftine.

20160717_183045.jpg

*Dacă vrei să afli mai multe informații și sugestii pentru călătoriile tale, te aștept și pe pagina de Facebook  www.facebook.com/CalatoriiDeWeekend/

 

 

 

1 Comment

  • Cristian Cezar Travels

    Am avut prea putin timp sa ma bucur de Dubrovnik. Am bifat Biserica Franciscana ,Palatul Rector, Zidurile si portul orasului. Nu am avut ocazia sa ajung in punctul in care se vede panorama asupra orasului (Muntele Srd). Stiu ca nu merita ratat, asadar, cu alta ocazie, Must See!

    Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: