Impresii din Veliko Tarnovo

  • 18 octombrie 2017

Amplasat pe 3 coline, orașul Veliko Tarnovo, numit și “Orașul Țarilor” a cunoscut strălucirea între anii 1185-1393. Pe atunci, orașul a fost capitala Țaratului Vlaho-Bulgar… Un teritoriu ceva mai mare decât cel al Bulgariei de astăzi și în a cărui capitală locuiau țarii acelor vremuri.

În Centrul Vechi al orașului poți vedea nenumărate ateliere de meșteșugărit. De la cioplirea lemnului, la crearea bijuteriilor, până la pictarea vaselor de lut… Și produsele cu extract de trandafiri sunt întâlnite la tot pasul și în toate formele. De la dulceață preparată în fel și chip, până la parfumuri și săpunuri, toate cu iz de trandafiri…

Nu pot să neg și faptul că orașul are destul de multe clădiri încă nereabilitate și locuri în care kitchul strălucește în vitrine.

Cetatea Tsarevets din Veliko Tarnovo

Probabil că motivul principal pentru care locul abundă de turiști este Cetatea Tsarevets. Amplasată pe o colină și înconjurată de ziduri, nu ai cum să nu o observi.

Personal, locul din cetate ce m-a impresionat cel mai mult a fost Catedrala Patriarhală… Mai exact, pictura din interiorul acesteia. Nici nu știu cum să descriu aceste imagini, neobișnuite pentru o biserică ortodoxă…

Se pare că biserica a fost pictată în acest stil în anii ‘80, iar de atunci nu a mai fost resfințită și nici nu se oficializează slujbe în interiorul acesteia. Zi tu dacă interiorul nu e…ciudat?

Biletul de intrare costă 6 leva.

Plimbare cu trenulețul prin Veliko Tarnovo

Pentru cei ce doresc să facă un tur cu trenulețul, există și această variantă.  Ne-am plimbat și noi, însă a fost o experiență pe care nu o recomand. Au fost aproximativ 15-20 de minute în care ne-am plimbat pe niște străzi în care tot ce am văzut au fost copacii de pe marginea drumului și o bisericuță pe care am observat-o din mers.

Prețul călătoriei-4leva

Orașul mi-a lăsat impresia unui loc în care se încearcă scoaterea la lumină a sutelor de ani de istorie printr-o promovare intensă. Și se pare că fac treaba asta atât de bine, încât orașul era înțesat de turiști chiar și la mijlocul lunii octombrie!

Era atât de aglomerat încât ne-a fost greu să găsim câteva camere libere la un hotel sau o masă la un restaurant. Nu mai vorbesc de locurile de parcare și de autocarele pline cu turiști ce străbăteau orașul. Ulterior am aflat că în acele zile a fost un festival gastronomic în oraș.

Citește și:

Alberobello-o lume de poveste

Care sunt prețurile în Atena

Vizitarea Palatului Kalnoky din Micloșoara

Câteva informații “Administrative”

Din București până în Veliko Tarnovo ajungi cu mașina în aproximativ 3 ore.

Taxa de pod peste Dunăre este 13 lei (la dus) și 4 leva sau 2€  (la întors).

Vigneta pentru Bulgaria cumpărată “de la fața locului” a fost de 45 de lei. Perioada minimă pentru care putea fi cumpărată fiind de 7 zile.

Se acceptă € în destul de multe obiective turistice sau magazine cu suveniruri.

*Află imediat despre noile ponturi de călătorie, urmărind pagina de Facebook- Calatorii de Weekend

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: