Alberobello-o lume de poveste

 • July 17, 2017

Hai să-ți mărturisesc un lucru! Motivul principal pentru care am ales să călătorim către Bari a fost să vedem trulii din Alberobello! Căsuțele acestea sunt atât de frumoase, atât de impresionate încât eu cred că Alberobello este un loc cum altul nu-i! Un loc în care m-am simțit ca într-o poveste scrisă pentru copii, dar trăită de oameni mari!

La origini, căsuțele numite “trulli” (la singular “trullo”) sunt construite din bucăți de piatră, puse unele peste altele, fără a fi îmbinate cu vreun material care să le țină împreună… Măiestrie nu altceva!

Trullii sunt construite direct pe pământ, fără a avea temelie, iar acoperișul este o continuare a pereților casei, fiind alcătuit doar din pietre.

 

Se spune că, fiind o zonă săracă, locuitorii nu aveau bani pentru a plăti taxele percepute de stat pentru locuințe, așa că au găsit această metodă de a construi așezări ce nu puteau fi numite case, scăpând astfel de plata impozitelor. Și uite așa, au luat naștere aceste căsuțe uimitoare!

Alberobello este un loc în care pur și simplu te plimbi de la o căsuță la alta, coborând și urcând străduțele, admirând fiecare colțișor pe care-l descoperi!

Elementele de pe unele acoperișuri ne-au atras imediat atenția! Poate că fiecare semn ar fi rămas un mister pentru noi dacă nu am fi găsit într-un magazin cu suveniruri explicațiile acelor simboluri, unele cu trimiteri religioase, altele cosmice.

Cum ajungi în Alberobello

Alberobello este cel ma faimos orășel din zona Puglia, iar pentru a ajunge acolo poți zbura către Bari cu WizzAir din București, Cluj și Timișoara. Din Bari până la faimoasele căsuțe trulli nu mai ai mult de mers…

Varianta cea mai simplă și cea mai des folosită de turiști pentru a ajunge în Alberobello din Bari este trenul. Acesta se poate lua din gara Bari Centrale, iar după aproximativ o oră și 40 de minute ajungi în Alberobello, costul biletului fiind de 4.90€/sens. Nu uita să-ți scanezi biletul înainte de a te urca în tren.

De menționat faptul că această cursă nu este operată de TrenItalia, compania națională de căi ferate, ci de una privată, numită FSE (Ferrovie Sud Est). Așa că, nu te aștepta să poți cumpăra bilete de la automatele din gară, ci de la un chioșc aflat în imediata apropiere a stației de tren (lângă peron).

Trenul către Alberobello pleacă de la ultima linie, iar pentru a ajunge acolo trebuie ca din fața gării să cobori în pasajul subteran și să ieși din el tocmai în capăt, când vei vedea în dreapta un indicatori cu Bari Sud Est.

Verifică aici atât programul de dus, cât și pe cel de întors al trenului.

Plimbare prin Alberobello

Odată ce am coborât din tren am pornit imediat spre căsuțe, urmărind indicatoarele amplasate in imediata apropiere a gării. De acolo, în aproximativ 5 minute am și ajuns să vedem căsuțele din povești! 🙂

În prima parte a orașelului, considerată partea istorică, vei găsi trullii vechi și de 600 de ani. În partea a doua, aflată pe dealul de vis-à-vis, sunt căsuțe trulli ceva mai noi, majoritatea dintre ele fiind transformate în magazine de suveniruri.

Mare ne-a fost bucuria când am văzut că unii proprietari de căsuțe trulli își deschid larg ușile și ne primesc în interior, spunându-ne povestea căsuței respective. A fost o experiență plăcută atât din perspectiva descoperirii interioarelor acestor căsuțe cât și a istorioarei pe care ne-a spus-o gazda noastră.

Deși nu se percepe vreo taxă, la finalul vizitei se lasă gazdei câțiva bănuți ca semn de mulțumire.

O jumătate de zi poate fi suficientă pentru a te plimba de colo colo, a lua masa la unele dintre terasele cu vedere către trullii și a face multe fotografii. 🙂 Dacă vrei să iei masa aici, fii cu băgare de seamă! În toată zona, între orele 12.00-19.00 restaurantele sunt închise pentru siesta.

Ce poți să vizitezi în Alberobello?

După cum iți spuneam, locul este în sine o atracție turistică! Fiecare căsuță este îngrijită și aranjată cu flori viu colorate că-ți vine să fotografiezi fiecare loc’șor.

Bisericuța San Antonio este un lăcaș de cult construit în același stil “trulli”. Atunci când am ajuns noi, în interiorul acesteia se celebra o căsătorie, așa că n-am vrut să dăm buzna și-am tras doar puțin cu ochiul pe un gemuleți. Foarte frumoasă fresca din interior! 🙂

Muzeul uleiului-aici vei putea vedea cum și cu ce ustensile se pregătea uleiul de măsline în vremurile de demult.

Multe puncte de belvedere! Pentru că partea veche și cea nouă a orașului sunt amplasate pe două dealuri aflate față în față, ai o mulțime de zone în care privirea-ți va fi încântată! Pur și simplu plimbă-te, iar locurile cu priveliști frumoase n-au cum să nu-ți iasă în cale.

În plus, sunt câteva magazine în care proprietarii îți permit accesul gratuit pe terasă pentru a te putea bucura de priveliște.

Citește și:

Cât costă o călătorie în Milano și Lacul Como

Ce poți să faci 6 zile în sudul Spaniei

Ce poți să faci 3 zile în Atena

5 motive să vizitezi Barcelona în extrasezon

*Află imediat despre noile ponturi de călătorie, urmărind pagina de Facebook- Calatorii de Weekend

4 Comments

 • Doru

  Absolut superb! Foarte util articolul! Sa trag si o privire pentru Porto

  Reply
 • Diana

  Arata superb!! 🙂

  Reply
 • egodiary.com

  Ce frumos!
  Am fost si eu in iunie intr-o calatorie epica – asa imi place sa o numesc – in Puglia, iar a 3-a oprire fost in Alberobello.
  Este cu adevarat un orasel de poveste.

  Abia astept sa imi strang pozele si sa scriu si eu despre experienta de pe acolo.

  Reply
  • Calatorii de Weekend

   Un loc’șor ce ți se lipește de suflet! 🙂
   Spor la scris, abia aștept să citesc și experiența ta! 🙂

   Reply

Lasă un comentariu

%d bloggers like this: