Parcul Krka din Croația-spectacolul naturii

 • 11 iulie 2016
oameni in parcul national krka

“Căldură mare, mon cher!” și tare bine ar mai merge o bălăceală fie ea și la o piscină, d-apoi în apele răcoroase ale cascadelor din Parcul Krka, Croația! Daaa, pe lângă faptul că rămâi mut de uimire să vezi toată frumusețea naturii, te mai poți și scălda în apa incredibil de transparentă!

Este o destinație mai puțin promovată față de Lacurile Plitvice, dar cu nimic mai prejos, fiind o experiență unică, incomparabilă!  Așa că, pune Parcul Național Krka pe lista de obiective turistice pe care să le vezi odată ce ajungi în Croația și nu vei regreta!la scaldat in krka

cascadele din krka si o fata in tricou alb si pantaloni rosii

Cum ajungi în Parcul Krka?

Hai să-ți spun și cum poți ajunge aici! Fie că vii cu mașina din Zadar și te îndrepți spre sud, sau că vii din Split și te îndrepți spre nord, într-o oră ai ajuns în Krka. Sunt în jur de 90km, majoritatea pe autostradă. Pot să-ți spun că taxa de autostradă pentru ruta Split-Sibenik a costat 27kuna (~3.6€).

Sibenik este un orășel aflat în apropierea parcului, de unde am și ieșit de pe autostradă.

Dar dacă nu ești cu mașina, în ambele orașe mai sus menționate sunt agenții de turism ce fac zilnic excursii către acest parc național.

Cum ajungi din Split în Parcul Krka, fără mașină?

Acest tur ghidat îți oferă transport din Split către Lacurile Krka, croazieră pe râul Krka și acces în nenumărate alte atracții din zona parcului. Accesul în parc se plătește separat. Mai multe detalii găsești aici.

O altă variantă este turul de o zi în care ai inclus cam tot ce ți-ai putea dori: transport, acces în parc, ghid, skip the line. Mai multe informații despre servicii și costuri sunt oferite aici.

pod si cascade din krka

cascade in parcul national krka

cascade in krka

Întrările în Parcul Național Krka

Sunt două intrări în parc aflate la distantă una față de cealaltă, dar ambele te duc în același punct, la intrarea în Parcul Krka (la cascade).

Ce diferă este mijlocul de transport folosit pentru a ajunge acolo.  Prima variantă este cu autobuzul ce se ia din localitatea Lozovac și, din ce am auzit, drumul este plin de serpentine și cu peisaje superbe.

A doua variantă, pe care am și ales-o, este cea cu vaporașul. Acesta se ia din Skradin, circulă la un interval de o oră, iar durata călătoriei este de aproximativ 20 de minute. E o călătorie plină de relaxare și încântare pe apele turcoaz ale lacului Krka prin care am zărit pe alocuri lebede ascunse prin stufăriș.

vapor pe lac

Atât transportul cu autobuzul cât și cel cu vaporașul sunt incluse în prețul biletului de acces în parc.

Biletele de acces în Parcul Krka diferă de la o lună la alta, după cum poți vedea și pe site. Spre exemplu, un bile costă în lunile aprilie- mai 110kuna (~15€). În iunie- septembrie costă 200kuna (~27€), apoi prețurile scad simțitor.

Plata se poate face atât cash în kuna (ku), cât și cu cardul. Pentru mai multe informații despre parc și bilete, găsești aici.

Unde parchezi în Parcul Krka din Croația?

De locuri de parcare nu trebuie să-ți faci griji căci sunt o multitudine și bine semnalizate! Taxa de parcare pe zi a fost de 40ku, putându-se plăti doar cash.

Buuuun, acum să trecem la parc! 🙂 De cum am coborât din vaporaș am simțit răcoarea vaporilor de apă, cascadele fiind totuși ascunse de copacii și restaurantele de la intrare.

Și nu te gândi că sunt doar câteva cascade în care te duci și te bălăcești! Nu, nu! Sunt o înlănțuire de cascade ce se varsă din una în alta, cât și o mulțime de lacuri cu apă extrem de clară, plină cu peștișori.cascade din krka

Parcul are o întindere de peste 100 de kilometri pătrați în care se pot face numeroase trasee. De-a lungul traseelor vei întâlni situri arheologice, fortărețe, biserici, ruinele unei hidrocentrale și chiar și o peșteră.

La intrarea în parc poți lua gratuit diferite materiale cu informații utile despre parc, numai bune pentru a te ghida.

Parcul Krka-informații utile

Și pentru ca tu să nu faci ca mine și să poți vedea toate lucrurile minunate pe care le are parcul de oferit, îți recomand să vii de dimineață.

Neavând timp și pentru alt traseu, am  făcut doar un tur al cascadelor.

Citește și:

5 motive pentru a-ți petrece vacanța în Croația

Cum vizitezi Croația cu bani puțini

Vacanță în Dubrovnik-ponturi de călătorie

La finalul traseului am ajuns înapoi la baza cascadei Skradinski buk, coborând pe partea stângă. Aceasta este cea mai mare cascadă de pe râul Krka, având o cădere de  45 de metri. Aici este locul în care te poți bălăci ca într-o piscină.

Durata acestui traseu este de aproximativ o oră, însă dacă stai și te minunezi de frumusețea fiecărui loc pe care-l descoperi (n-ai cum altfel), ajungi și la 3 ore.

oameni in apa krka, apa, oameni

Cuvintele sunt de prisos în a-ți spune cât de frumos este în acest loc! Mă rezum în a-ți mai da câteva informații și recomandări pentru a petrece o zi minunată în Parcul Național Krka:

-ia-ți costumul de baie, ar fi păcat să nu încerci măcar puțin apa.

-pentru traseu ia-ți încălțăminte de drumeție, în niciun caz șlapi de plajă.

-nu am observat să fie cabine de schimb. Așa că te poți schimba la toaleta de la intrare sau te adaptezi la fața locului.

-apa a săpat numeroase șanțuri în travertinul peste care curge, așa că pășește cu grijă.

lacul krka si oameni

-pentru a-ți face mai ușoară deplasarea prin apă, îți recomand să folosești încălțăminte specială pentru pietre.

-traseul din jurul cascadelor este foarte bine amenajat, mergându-se în permanență pe podețe de lemn.

-sunt restaurante la intrarea în parc, dar îți poți lua și ceva merinde cu tine. În parcul Krka, pe traseu, existând și o fântână cu apă potabilă.

-lumea își lasă lucrurile pe mal, care pe unde apucă, așa că, ce să-ți zic, nu lua lucruri de valoare cu tine.

Cel mai important, bucură-te de fiecare clipă!

cascade si copaci verzi

3 Comments

 • Carmen

  Dacă mergi cu masina proprie, poți sa ajungi direct la intrarea in parc, ? Sau trebuie sa iei neaparat vaporașul sau autobuzul? Multumesc

  Reply
  • Marcela Năstasă

   Noi am mers tot cu autoturismul personal si l-am lasat in imediata apropiere a intrarii in parc, doar ca de acolo, pana a ajunge la cascada, va trebui sa iei unul dintre mijloacele de transport mentionate. Nu poti circula cu masina prin parc. Vacanta placuta! 🙂

   Reply
 • muresan monica

  Multumim pentru infoarmatii !

  Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: