Parcul Național Krka, Croația-spectacolul naturii

  • iulie 11, 2016

“Căldură mare, mon cher!” și tare bine ar mai merge o bălăceală fie ea și la o piscină, d-apoi în apele răcoroase ale cascadelor din Parcul Național Krka din Croația! Daaa, pe lângă faptul că rămâi mut de uimire să vezi toată frumusețea naturii, te mai poți și scălda în apa incredibil de transparentă, căci nu-i poți rezista!

Este o destinație mai puțin promovată față de Lacurile Plitvice, dar cu nimic mai prejos, fiind o experiență unică, incomparabilă!  Așa că, pune Parcul Național Krka pe lista de obiective pe care să le vezi odată ce ajungi în Croația și nu vei regreta!

20160709_210200

Hai să-ți spun și cum poți ajunge aici! Fie că vii din Zadar și te îndrepți spre sud, sau că vii din Split și te îndrepți spre nord, într-o oră ai ajuns în Krka. Sunt în jur de 90km, majoritatea pe autostradă. Pot să-ți spun că taxa de autostradă pentru ruta Split-Sibenik (un orășel aflat în apropierea parcului, de unde am și ieșit de pe autostradă) a costat 27kuna (~3.6€).

Dar dacă nu ești cu mașina, în ambele orașe mai sus menționate sunt agenții de turism ce fac zilnic excursii către acest parc național.

Parcul este deschis în fiecare zi între orele 8.00-20.00

Sunt două intrări în parc aflate la distantă una față de cealaltă, dar ambele te duc în același punct, la intrarea în Parcul Krka. Ce diferă este mijlocul de transport folosit pentru a ajunge acolo.  Prima variantă este cu autobuzul ce se ia din localitatea Lozovac și, din ce am auzit, drumul este plin de serpentine și cu peisaje superbe.

A doua variantă, pe care am și ales-o, este cea cu vaporașul. Acesta se ia din Skradin, circulă la un interval de o oră, iar durata călătoriei este de aproximativ 20 de minute. E o călătorie plină de relaxare și încântare pe apele turcoaz ale lacului Krka prin care am zărit pe alocuri lebede ascunse prin stufăriș.

20160709_204945

Atât transportul cu autobuzul cât și cel cu vaporașul sunt incluse în prețul biletului de acces în parc. Și dacă tot suntem la acest capitol, un bilet de acces în Parcul Național Krka a costat în luna iunie 110kuna (~14€), în iulie și august fiind de 150kuna (~20€), apoi prețurile scad. Plata se poate face atât cash în kuna (ku), cât și cu cardul. Pentru mai multe informații despre parc și bilete, găsești aici.

De locuri de parcare nu trebuie să-ți faci griji căci sunt o multitudine și bine semnalizate! Taxa de parcare pe zi a fost de 40ku, putându-se plăti doar cash.

Buuuun, acum să trecem la parc! 🙂 De cum am coborât din vaporaș am simțit răcoarea vaporilor de apă, cascadele fiind totuși ascunse de copacii și restaurantele de la intrare.

Și nu te gândi că sunt doar câteva cascade în care te duci și te bălăcești și cam asta ar fi tot! Nu, nu! Sunt o înlănțuire de cascade ce se varsă din una în alta, cât și o mulțime de lacuri cu apă extrem de clară, plină cu peștișori. Parcul are o întindere de peste 100 de kilometri pătrați în care se pot face numeroase trasee de-a lungul cărora vei întâlni situri arheologice, fortărețe, biserici, ruinele unei hidrocentrale și chiar și o peșteră. La intrarea în parc poți lua gratuit diferite materiale cu informații utile despre parc, numai bune pentru a te ghida.

20160709_210633

Și pentru ca tu să nu faci ca mine și să poți vedea toate lucrurile minunate pe care le are parcul de oferit, îți recomand să vii de dimineață. Neavând timp și pentru alt traseu, am  făcut un tur al cascadelor ce începe din partea dreaptă, traversând podul de lemn, apoi continuând traseul încântată fiind la fiecare pas de frumusețea zonei. Și este atât de frumos că nu mă puteam opri din admirat și făcut poze!

Citește și:

5 motive pentru a-ți petrece vacanța în Croația

Cum vizitezi Croația cu bani puțini

Vacanță în Dubrovnik-ponturi de călătorie

La finalul traseului am ajuns înapoi la baza cascadei Skradinski buk, coborând pe partea stângă. Aceasta este cea mai mare cascadă de pe râul Krka, având o cădere de  45 de metri și în care te poți bălăci ca într-o piscină naturală.

Durata acestui traseu este de aproximativ o oră, însă dacă stai și te minunezi de frumusețea fiecărui loc pe care-l descoperi (n-ai cum altfel), ajungi și la 3 ore.

20160702_221820

Cuvintele sunt de prisos în a-ți spune cât de frumos este în acest loc, așa că mă rezum în a-ți mai da câteva informații și recomandări pentru a petrece o zi minunată în Parcul Național Krka:

-ia-ți costumul de baie, ar fi păcat să nu încerci măcar puțin apa.

-pentru traseu ia-ți încălțăminte de drumeție, în niciun caz șlapi de plajă.

-nu am observat să fie cabine de schimb, așa că te poți schimba la toaleta de la intrare sau te adaptezi la fața locului.

20160709_211403-apa a săpat numeroase șanțuri în travertinul peste care curge, așa că pășește cu grijă.

-pentru a-ți face mai ușoară deplasarea prin apă, îți recomand să folosești încălțăminte specială pentru pietre.

-traseul din jurul cascadelor este foarte bine amenajat, mergându-se în permanență pe podețe de lemn.

-sunt restaurante la intrarea în parc, dar îți poți lua și ceva merinde cu tine, în parc, pe traseu, existând și o fântână cu apă potabilă.

-lumea își lasă lucrurile pe mal, care pe unde apucă, așa că, ce să-ți zic, nu lua lucruri de valoare cu tine.

20160702_221953

Cel mai important, bucură-te de fiecare clipă!

20160709_210817.jpg

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: