Interviu pentru viza SUA

  • 31 octombrie 2017

Am tot auzit în ultima perioadă tot felul de discuții despre cum decurge un interviu pentru viza SUA… așa că, dacă tot am trecut și eu prin experiența asta, zic să nu țin doar pentru mine!

Trec repede peste partea cu obținerea pașaportului și realizarea programării la Ambasadă. Sunt pași standard, foarte bine descriși pe site-ul oficial al instituției.

Ajungem în ziua în care are loc interviul

Mă prezint la poarta ambasadei și-mi aștept rândul. Accesul s-a făcut la ora la care fusesem programată, fără nicio întârziere. Chiar dacă  înaintea mea erau alte persoane, accesul s-a făcut ţinându-se cont de ora la care eram programaţi.

Efectuez controlul de securitate și-mi sunt oprite telefonul și tockenul bancar. Dacă aș fi avut o geantă mai mare probabil că mi-ar fi fost oprită.

Sunt condusă apoi într-o altă clădire. Acolo era o sală de așteptare în care persoanele treceau pe la ghișeul de amprentare, apoi erau invitate să susțină interviul.

Citește și-Cât costă o excursie pe Coasta de Vest a Americii

Îmi așteptam și eu rândul, privind și analizând fiecare situație pe care o vedeam… Persoanele se prezentau la ghișee cu pașaportul și cu o mulțime de acte. Unele purtau discuții foarte scurte și li se păstra pașaportul (semn că au obținut viza). Altele aveau conversaţii lungi sau chiar erau rugate să meargă într-o altă încăpere.

Am așteptat cam 30 de minute, timp în care-mi făceam toate scenariile din lume. În plus aveam cu mine o mulțime de hârtii, acte și hârtiuțe… Citisem pe net că e bine să aduci dovezi de la serviciu că ești angajat, că e bine să ai un act de proprietate și toooot felul de astfel de hârtii… Pe scurt, ziceau unii că e bine să arăți că ai rădăcini și motive pentru a te întoarce în România! Le aveam cu mine, chiar dacă nu mi se ceruseră.

Citește și:

Cum decurge controlul vamal în SUA-aspecte importante de care trebuie sa tii cont

Prima călătorie cu avionul în SUA-informații utile

Momentul susținerii interviului

Îmi văd numărul de ordine afișat și mă îndrept spre ghișeu. O salut pe doamna consul în limba engleză. Auzisem eu că este indicat să vorbești în limba lor chiar dacă ei vorbesc limba română… că nah, ar da bine la interviu! Mă pregătesc apoi să răspund unui lung șir de întrebări…

“Scopul și durata vizitei, cu ce mă ocup în țară, ce orașe vreau să vizitez în State”… Îmi sunt adresate câteva întrebări absolut normale cărora le răspund deschis și la obiect.

Apoi, nici bine nu-mi făcusem încălzirea că aud “Felicitări, ați obținut viza SUA!”

Atât? Waw, cât de simplu și de ușor a fost! Mă așteptam să fie un interviu lung și dificil, că deh, așa circulă vorba prin târg… Dar uite că nu a fost așa! M-am agitat aiurea cu toate scenariile pe care le citisem pe net și cu toate hârtiile pe care le-am cărat după mine…. absolut degeaba!

Concluzia? Concluzia e simplă! Am răspuns deschis întrebărilor adresate și… totul a fost ok. Viza de turist în SUA mi-a fost acordată!

Aceasta a fost experiența mea de acum doi ani când am  obţinut viza SUA şi am călătorit pentru prima oară  în State.

Update iunie 2018 Din momentul în care am publicat acest articol și până acum, mai mulți prieteni de-ai mei au aplicat pentru viza SUA. Cu toții mi-au spus ca interviul a fost unul simplu, in care au răspuns deschis întrebarilor adresate și au obținut cu toții viza.

Si tot de atunci și până acum, am mai fost de două ori în SUA. Citește aici toate articolele cu locurile minunate pe care le-am vizitat în Statele Unite ale Americii.

Mult succes! 🙂

4 Comments

  • Ruzy Lungu

    Va rog este necesar sa specific ptr ce imi sunt necesare adeverintele ( de la sc copilului si cea de la locul de munca ) ambasada sua ???

    Reply
  • Vera

    Buna,

    interviul are loc in limba romana?

    Multumesc,

    Reply
  • Ana

    Buna, imi spui te rog, interviul e in limba engleza sau romana? Daca nu prea cunosti limba , se da viza? Am o clienta care nu cunoaste limba engleza si vrea sa mearga pt viza.
    Multumesc.

    Reply
    • Marcela Năstasă

      Cunoasterea limbii engleze nu este obligatorie. Interviul poate fi tinut si in romana.

      Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: