Controlul vamal din SUA

 • 25 decembrie 2017

După ce ai obținut viza pentru SUA și ți-ai făcut toate planurile pentru vacanță, e bine să știi că mai sunt câteva aspecte ce trebuie parcurse la controlul vamal din SUA. Aspecte diferit de cele specifice unui zbor în Uniunea Europeană.

O să-ți povestesc despre cum decurge procesul de verificare la vama din SUA atât a pașapoartelor cât și a bagajelor. O să afli și care sunt alimentele interzise în SUA și ce trebuie să faci indiferent de produsele pe care le ai asupra ta….

Alimente interzise în SUA? Mda… circulă vorba prin târg că nu ai voie să introduci niciun aliment în State, nici măcar dulciuri pentru cei dragi… Ei, să fie oare chiar așa? Hai să luăm cei 3 pași pe care trebuie să-i faci la vama din SUA și să-ți povestesc despre fiecare în parte:

 • Completarea declarației vamale
 • Controlul pașapoartelor
 • Preluarea bagajului de cală și predarea declarației

Controlul vamal din SUA-ce trebuie să știi

Înainte de a pleca din țară, asigură-te că nu pui în bagaj produse alimentare neambalate. Dacă vrei să transporți carne, orez, fructe și legume proaspete ar trebui să te gândești de două ori. Aceste produse sunt considerate de risc deoarece pot fi purtătoare de bacterii sau insecte și de cele mai multe ori nu sunt acceptate în SUA.

Verifică site-ul   U.S. Customs and Border Protection  şi află informații suplimentare despre alimentele permise/interzise în SUA.

Completarea declarației vamale

Buuun, ai predat bagajul, te-ai îmbarcat și după multe ore de zbor mai ai puțin și aterizezi în State! Cu ceva timp înainte de a ajunge în SUA, însoțitorii de zbor vor distribui formularele vamale pe care persoanele ce nu sunt cetățeni americani, canadieni sau cei ce nu fac parte din programul Viza Waiver trebuie să le completeze…

Pe acea declarație mi-am trecut numele, datele de pe pașaport și adresa la care urma să locuiesc în State. Tot acolo a trebuit să menționez dacă aduc bunuri pe care să le comercializez în SUA sau dacă am asupra mea produse alimentare (chiar și cele achiziționate de la duty-free). Deoarece am avut cu mine câteva dulciuri tradiționale românești (ambalate) am bifat întocmai pe formular.

Deoarece nu mi-a fost clar un aspect de pe acel formular, am așteptat până ce am ajuns în aeroport și am cerut ajutorul unui ofițer, finalizând astfel completarea declarației.

Controlul vamal SUA-verificarea pașaportului

După aproximativ 30 de minute de așteptare la rând, am ajuns la controlul de frontieră.  Am înmânat ofițerului vamal pașaportul și declarația pe care o completasem în avion, apoi a urmat o scurtă discuție.

Am răspuns unor întrebări legate de scopul și durata vizitei și produsele pe care le am în bagaj. Mi s-au luat amprentele, am zâmbit frumos la poză și… “Welcome to the USA!” Simplu și rapid! 🙂

Preluarea bagajului și predarea declarației 

Aici este posibil să aibă loc o verificare suplimentară a bagajelor.

După ce mi-am luat bagajul de cală de pe bandă, m-am îndreptat spre ieșirea din aeroport. Nu departe de acel loc, un alt ofițer întâmpina călătorii adresându-le câteva întrebări în legătură cu produsele pe care le transportau în bagaje.

În cazul meu, i-am predat ofițerului acea declarație, i-am spus ce anume am în geantă și… cam asta a fost tot!  Însă da, au fost persoane cărora li s-a cerut să meargă într-o altă încăpere pentru un control suplimentar al bagajelor.

Ideea e simplă, asigură-te că ceea ce vrei să iei cu tine nu este pe lista interzisă, apoi declară-le și răspunde întrebărilor ofițerilor ce efectuează controlul vamal din SUA.

Ai aici un exemplu cu formularul pe care trebuie să-l completezi US Customs form.

Citește și:

Cum a decurs interviul pentru viza SUA

Cât costă o vacanță pe Coasta de Vest din SUA

Cum circuli cu mașina în SUA- informații utile

Zbor cu escală în SUA- ce trebuie să știi

Dacă vei mai avea de efectuat încă un zbor de conexiune în SUA, trebuie să știi că bagajele nu îți sunt transferate automat. Adică, după ce aterizezi în America, treci de toate punctele de securitate, îți iei bagajul de cală, apoi mergi la check-in pentru a-ți lăsa bagajul și a te putea îmbarca pentru următorul zbor de pe teritoriul SUA.

Controlul de la vama din SUA poate dura uneori mult mai mult (timpul de așteptare la rând poate fi mai mare) așa că, oferă-ți ceva mai mult timp între zboruri.

Am găsit pe canalul de Youtube al Instituției Vamale SUA un filmuleț în care sunt explicați cu imagini pașii despre care ți-am vorbit mai sus.

Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

2 Comments

 • Ser

  Buna!
  Ce se intampla cand nu ai o adresă pe care sa o treci acolo? Eu ma gandeam sa plec in America si sa imi iac booking spontan..

  Reply
  • Haakon

   Se intampla ca … la controlul pasaportului in primul aeroport american vei fi retinut si apoi trimis inapoi in Europa cu primul avion al companiei aeriene cu care ai calatorit.

   Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: