Te gândești să-ți închiriezi o mașină când vei merge în vacanță în America și ai ceva nelămuriri legat de modul în care trebuie să conduci în SUA? Hai să-ți împărtășesc din experiența noastră!
Am călătorit până acum în SUA de 3 ori, iar în ultimele două vacanțe am închiriat mașină și am descoperit statele: California, Nevada, Arizona și Colorado. Uite așadar ce informații am strâns și ce am experimentat în ceea ce privește modul în care conduci în SUA. În plus voi menționa și câteva regulile de circulație din America ce sunt puțin diferite de cele din România.
Cum conduci în Statele Unite ale Americii
În primul rând, permisul auto eliberat în România este valabil și în SUA. Apoi, trebuie să-ți spun faptul că în America se circulă la fel ca în România (ca direcție mă refer, nu ca stil). 🙂
În SUA distanțele se măsoară în picioare și mile, nu în metri și kilometri. O milă este aproximativ 1,6 km.
Mașinile au cutie automată ceea ce poate fi un pic ciudat dacă nu ai mai condus așa până acum. Mare grijă, dacă apeși din instinct “ambreiajul”! Te vei trezi că pui o frână de toată frumusețea! Știu ce spun! 🙂
Poartă centura de siguranță, nu da flash-uri și nu claxona fără motiv.
Respectă limitele de viteză și nu condu sub influența băuturilor alcoolice.
Reguli de circulație în SUA
Sunt zone în care poți să virezi la dreapta chiar dacă semaforul tău este roșu! Da, poți să faci acest lucru, cu excepția cazului în care ai lângă semafor un indicator pe care scrie “No turn on red”.
Dacă poți să virezi pe roșu, oprește întai mașina pentru cateva secunde, apoi virează la dreapta și nu uita să acorzi prioritate!
Right lane MUST turn right. Când întâlnești acest semn, tu fiind pe banda din dreapta și în stanga ta ai o linie albă continuă, e clar că trebuie să virezi obligatoriu la dreapta. Tu voiai să mergi înainte? Ei, hai că n-o fi prima oară când greșești drumul. 🙂
În intersecțiile nesemaforizate toate mașinile au STOP. Rareori am văzut semnul Cedează Trecerea. În plus foarte multe intersecții sunt în cruce “4way”. Și-atunci, vine întrebarea: dacă toată lumea are stop, cine trece primul?
Regula în astfel de situație este următoarea: cine ajunge primul în intersecție are prioritate! Trece cel ce a ajuns primul, apoi al doile ajuns în intersecție… și așa mai departe!
Nu te speria dacă ești în rampă și ai Stop, nu uita că mașina ta are cutie automată! 🙂 Când vei conduce pe drumurile din San Francisco vei considera o adevărată binecuvântare faptul că nu trebuie să mai faci jocul: frana- ambreiaj- accelerație!
Cum circuli cu mașina în SUA pe autostrăzi și drumuri speciale
Vei observa că pe unele autostrăzi exista o bandă specială de viteză numită Express Line pe care poți circula în anumite condiții. Adică, în mașină trebuie să fie mai multe persoane (Carpool), iar mașina ta să aiba în dotare un dispozitiv numit FasTrak Flex toll tag pe care trebuie să-l setezi corespunzător. Găsești aici toate detaliile frumos explicate. 🙂
De asemenea, există și așa numitele HOV (High Occupancy Vehicle Systems) pe care poti circula gratuit dacă în mașină sunt mai mult de 2, sau 3 persoane. Uite aici mai multe informații.
Pe aceste drumuri speciale nu poți intra sau ieși oricând vrei, ci doar prin locurile marcate. Dacă nu dorești să circuli pe astfel de benzi, poți folosi celelalte 5, 6 culoare de mers ale autostrăzilor. Variante există. 🙂
Nu tăia mai multe benzi de circulație dintr-o mișcare și nici nu fă slalom printre mașini. Amenzile sunt usturătoare.
Cum te orientezi în trafic când conduci în SUA
În SUA sunt o mulțime de autostrăzi, bine marcare, cu ieșiri semnalizate din timp. Cu toate acestea, în apropierea orașelor mari sunt atât de încâlcite încât n-ai cum să nu greșești la un moment dat ieșirile, chiar dacă folosești GPS-ul! Oricum, nu e nimic de speriat. 🙂
Noi ne-am lăsat ghidați de Google Maps și Waze și ne-am descurcat fără nicio problemă. A trebuit să fim puțin mai atenți la semne, deoarece indicațiile erau bazate pe punctele cardinale: Nord, Sud, Sud-Est… (foto sus).
Pe străzile din afara orașelor benzile ce despart sensurile de mers sunt reflectorizante. Condusul pe astfel de drumuri pe timpul nopții este mult mai plăcut și ușor.
De asemenea, în afara orașelor de cele mai multe ori sensurile de mers sunt la distanță mare unul față de altul. Asta pentru ca, în caz de accident, autoturismul nu intră pe contrasens.
Când conduci prin parcurile naționale, fii atent la animalele salbatice. Unele dintre ele îți pot ieși în cale, așa cum ni s-a întâmplat nouă în Parcul Natural Rocky Mountain din Colorado.
Unele mașini sunt doate cu senzori ce te atenționează printr-un semnal sonor dacă ai trecut de pe o bandă pe alta fără să semnalizezi. Îți spun asta ca să știi, în caz că auzi sunete ciudate când nu te compărți corespunzător. 🙂
Citește și:
Cum a fost la interviul pentru viza SUA
Ce nu ai voie să pui în bagajul pentru SUA-controlul vamal
Excursie în Parcul Yosemite din California
Drumurile sunt într-o stare excelentă, cu marcaje mari, clare și de cele mai multe ori ai indicații rutiere scrise și pe asfalt. Cât despre semafoare, acestea de multe ori sunt amplasate atât înainte de intersecție cât și după.
Fii atent unde și cât timp parchezi
“Day parking” nu inseamnă mereu 24 de ore din momentul în care ai intrat în parcare, ci de la ora 00.00 până la ora 23.59. Nu vrei să simți gustul amar al amenzii de parcare.
Lasă-ți mașina doar în locurile special amenajate. Fii atent la culorile marcajului de parcare. Culoarea roșie– oprirea și parcarea sunt interzise. Culoarea albastră-loc destinat persoanelor cu dizabilități, verde-timp limitat de parcare (15-30 de minute, în funcție de indicații). Culoarea galbenă-loc pentru aprovizionare.
Sunt străzi pe care în anumite zile din săptămână sau într-un anumit interval orar parcarea este interzisă. Caz în care culorile de parcare nu mai au nicio valoare. Ai greșit, ai plătit.
Nu parca lângă un hidrant. De regulă acea zonă este marcată în roșu, însă nu te baza pe asta. Verifică înainte faptul că nu blochezi accesul.
În San Francisco, pe drumurile în rampă este obligatoriu să lași roțile mașinilor orientate în exterior. În cazul în care mașina va aluneca, aceasta se va opri în bordură și nu va avaria celalalte autovehicule (foto jos).
Și da, așa cum vezi și în imaginea de mai jos, unele mașini au număr doar în spate, nu și în față.
Regulă sfântă! Indiferent de ce crezi tu sau ce-ți zic unii, uită-te bine la semne! În plus, regulile de circulație pot fi ușor diferite de la un stat la altul.
Cât costă combustibilul și închirierea mașinii în SUA?
Despre acestea și o mulțime de alte aspecte ce țin ce costurile unei călătorii în SUA, am scris un articol separat pe care te invit să-l “răsfoiești”- Cât costă o excursie pe Coasta de Vest a Americii
Cât despre pașii pentru închiriere mașină în SUA, găsești aici toate detaliile-cum am închiriat mașină în America.
Cum conduci în SUA-Concluzii
A fost o plăcere să merg pe drumurile din SUA. Nu e nimeni care să te claxoneze că nu ai plecat în secunda unu când s-a făcut verde la semafor. Nu-ți dă nimeni flash-uri, iar dacă semnalizezi că vrei să schimbi banda… ești lăsat. Acum, nah, fiecare pădure mai are și uscăturile ei…
Concluzia mea ar fi simplă! Dacă ești un șofer prudent și ai ceva experiență de condus, n-ar trebui să-ți faci niciun fel de problemă legat de modul în care o să conduci în SUA. Te acomodezi tu puțin cu pedalele (sau mai bine spus cu lipsa lor), ești atent la semne și totul va fi bine. Bucură-te de vacanță! 🙂
Dacă ai fost în SUA și ai condus o mașină sau locuiești acolo de ceva vreme, lasă un comentariu mai jos și spune-ne experiența ta sau ce alte reguli de circulație speciale ai întâlnit în statele pe care le-ai vizitat! 🙂
Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.
Cristina
Foarte interesant si util articolul tau! As mai mentiona totusi si obligativitatea de a purta centura de siguranta, chiar daca stai pe locurile din spate. Altfel, exista riscul de amenda.