Goana după aur din Colorado

  • august 1, 2018
idaho-springs

În călătoria pe care am avut-o în Colorado mi-a fost dat să văd o altă față a Americii… una total diferită de ceea ce văzusem pe Coasta de Est sau pe cea de Vest a Statelor Unite. Colorado m-a lăsat să pătrund în lumea de odinioară a Vestului Sălbatic și m-a condus pe urmele căutătorilor de aur și argint.

Statul Colorado este cunoscut atât datorită naturii și peisajelor incredibile create de Munții Stâncoși  cât și datorită istoriei pe care acesta o poartă…  Istoria sa este strâns legată cu fenomentul numit Gold Rush – Goana după aur.

Despre ce a însemnat acest fenomen și despre cum este să calci pe locul în care a început istoria unui stat, îți povestesc în cele ce urmează.

Ce a însemnat Goana după aur?

Cunoscută și sub numele de Febra Aurului, aceast eveniment socio-economic, ce a atins apogeul în secolul al XIX-lea, s-a manifestat în principal în Statele Unite, Australia, Brazilia, Canada și Africa de Sud.

În acele timpuri, tranzacțiile economice se făceau în aur, de aici și amploarea pe care a avut-o acest fenomen. Mase de oameni s-au transformat peste noapte în căutători de aur, dorind să scape de sărăcie și să se îmbogățească într-o clipă.goana dupa aur in colorado- steaguri

Citește și:

Cât costă o excursie pe Coasta de Vest din America

Cum conduci în SUA-reguli de circulație

Experiența interviului pentru viza SUA

Idaho Springs și Goana după aur

Idaho Springs este locul în care, cu mulți ani în urmă, s-a scris istoria căutătorilor de aur în Colorado! Este locul unde a început Goana după aur!

Cum a început totul?

În iarna lui 1859, George Andrew Jackson explora zona de vest al actualului stat Colorado. Dorind să se odihnescă, acesta a făcut un mic foc ce a dezghețat pământul de sub el. Atunci, Jackson a luat nisip în ceașca lui de cafea și a observat adevărate bucăți de aur pur. Era o incredibilă descoperire! Găsise acest metal prețios într-un loc neașteptat!

A marcat zona și s-a întors în primăvară însoțit de 22 de muncitori. Și uite așa, la scurt timp, a fost înregistrată în mod oficial prima zonă minieră din Colorado.

Câțiva ani mai târziu, în 1876, Colorado a fost recunoscut ca al 38-ulea stat al Americii.

Cum ajungi în Idaho Springs din Colorado

Cel mai mare oraș din statul Colorado este Denver, iar de acolo până în Idaho Springs mai este doar o aruncătură de băț. Puțin peste o jumătate de oră de mers cu mașina sau aproximativ 33 de mile (53km)  despart aceste două locuri.

Atmosfera din Idaho Springs

Indiferent dacă mergi spre Parcul Național Roky Mountain sau dacă ești doar în trecere, atmosfera din Idaho Springs te va cuceri!

Te poți plimba pe strada principală si admira clădirile de odinioare transformate acum în restaurante și magazine și vei avea impresia că ești actor într-un film Western. Imaginile din vitrine și vechile indicatoare îți vor aminti la fiecare pas de faptul că aici a început Goana după aur în Colorado.

Totodată te poți pierde și pe străzile lăturalnice, să admiri casele acestui mic oraș, atât de bine restaurate și întreținute.

Tot aici poți vedea și urmele a ceea ce a fost cândva primul oraș minier din Colorado. Scheletul unei mine de aur, încă străjuiește orașul, admintindu-ne astfel de istoria lui.

Idaho Springs este un loc în care totul se petrece încet, fără grabă, iar oamenii sunt extrem de relaxați. Este locul ideal unde poți să descoperi viața simplă de odinioară a celor ce trăiau în Vestul Sălbatic. 

Cât despre peisajele ce înconjoară acest orășel, probabil că nu mai este nevoie de cuvinte… Munții Stâncoși te întămpină din depărtare cu imagini de o reală frumusețe, încununând această frumoasă călătorie.

Și cum poți înțelege mai bine ce a însemnat acea perioadă, viața minerilor și condițiile în care lucrau dacă nu coborând în subteran. Despre experiența pe care am avut-o mergând pentru prima oară într-o mină de argint cât și despre cum este să mergi cu un tren vechi pe poduri suspendate… într-un articol viitor! 🙂

Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: