Așa cum te-am obișnuit, când este vorba de articole ce surprind partea financiară a unei excursii, încerc să nu lungesc vorba și să trec direct la subiect. Hai să-ți spun așadar care ar putea fi cheltuielile pentru o excursie pe Coasta de Vest a Americii organizată pe cont propriu.
Ce am vizitat în vacanța de pe Coasta de Vest din SUA?
Iată câteva dintre locurile pe care le-am vizitat: San Francisco-Point Reyes-Pacifica-Pescadero- Pigeon Point Lighthouse-Santa Cruz-Monterey-Los Angeles-Santa Monica-Parcul Național Joshua Tree- Deșertul Mojave-Route 66-Las Vegas- Hoover Dam-Marele Canion-Parcul Național Sequoia și Parcul Național Yosemite.
Toate informațiile pe care urmează să ți le ofer sunt în urma experienței pe care eu și Viorel am avut-o în America. E clar că se poate și mai ieftin și mai scump de atât, depinde de stilul și de dorințele fiecăruia. 🙂
Bilete de avion București-San Francisco
Am cumpărat biletul de avion către SUA cu aproximativ 2 luni înainte de plecare și a costat undeva pe la 600€. Zborul a fost cu o singură escală.
Cred eu că este un preț bun, dar se pot găsi bilete mai ieftine de atât. Trebuie doar să cauți si să fii flexibil cu datele de plecare.
În plus, San Francisco nu este singurul oraș în care poți să aterizezi în a ta excursie pe Coasta de Vest a Americii. Los Angeles poate fi o altă variantă bună.
Am scris aici mai multe despre cum decurge un zbor către SUA – ce trebuie să știi când zbori pentru prima oară în SUA.
De asemenea, îți recomand să citești și articolul despre cum decurge controlul vamal în SUA
Pe lângă costurile biletului de avion, se adaugă cele pentru pașaport și viză pentru SUA. Adunate, aceste costuri ajung în jurul sumei de 900 lei.
Bine de știut despre taxele din SUA
Înainte să încep să-ți înșiruiesc toate costurile avute în SUA, țin să precizez că pe lângă prețul afișat la raft, pe etichetele produselor sau în meniurile restaurantelor, vei mai avea de plătit și taxe. Un fel de TVA de la noi, dar pe care îl vezi abia când ți se eliberează bonul fiscal.
Spre exemplu, în California, taxa este de 7.25% și se aplică la mai toate produsele de larg consum.
Cât costă cazarea?
Pe durata călătoriei pe Coasta de Vest din SUA ne-am cazat atât la hoteluri, campinguri cât și cazări de tipul Airbnb. Prețurile au variat între 60 și 100$/noapte/ cameră dublă, majoritatea având mic dejun inclus.
Iată și câteva exemple de cazări avute:
Pentru Los Angeles ne-am cazat la Quinta Inn & Suites Pomona, hotel aflat la 30 de minute de mers cu mașina de centrul orașului.
În Las Vegas ne-am cazat la Four Points by Sheraton, aflat la 15 minute de mers pe jos de Strip.
Cazare în Parcul Yosemite. Fiind patru persoane, am închiriat un cort în Half Dome Village.
Cât costă închirierea mașinii în SUA
Pentru 2 săptămâni, costul închirierii mașinii a fost de aproximativ 500$. Dacă mașina ar fi fost condusă de persoane sub 25 de ani, s-ar fi perceput o taxă suplimentară. La noi nu mai e de mult cazul! 🙂
Am avut asigurare completă la mașină, fără să plătim alte taxe sau să ni se rețină garanții. Procesul de închiriere a fost unul standard, asemănător celui din Europa. Despre întreg procesul de închiriere poți citi aici-cum închiriezi mașină în SUA
Am condus 2 tipuri de mașini: o Toyota Corolla și un Hyundai Sonata. De ce 2 mașini? Primul autoturism ne-a fost spart și-a trebuit să-l schimbăm, iar pentru că cei de la compania de închirieri auto nu au avut să ne dea același tip de mașină, ne-au făcut un upgrade. O mașină mai bună, fără să plătim nimic în plus. 🙂 Uite aici întreaga poveste. Peripeții în SUA-cu mașina spartă și cu actele furate.
Cât costă combustibilul în SUA
De la un stat la altul sunt diferențe în ceea ce privește costul combustibilului, iar acesta variază între 2.6$ și 3$/ galon. Un galon este echivalentul a 3.7 litri. Cel mai scump combustibil a fost în Los Angeles, iar cel mai ieftin, surprinzător, a fost în deșert, în Nevada.
Deoarece în această excursie pe Coasta de Vest a Americii am călătorit în 4 persoane, cheltuielile avute cu mașina au fost împărțite. Deci, unde-s mulți… cheltuielile se împart. 🙂
Cât despre modul în care se conduce în America și regulile de circulație, găsești aici un articol detaliat- Cum conduci în SUA.
Cât costă taxele de pod în SUA
Orașul San Francisco este legat de restul țării printr-o mulțime de poduri. Taxa de pod a fost de aproximativ 5$ și se aplica doar atunci când voiai să intri în oraș.
În afară de această zonă, odată ce ne-am îndreptat spre sudul Californiei nu am mai avut de plătit alte taxe de pod. De ce? Pentru că nu au mai fost poduri! 🙂
Taxele de autostradă în SUA
Pe toată durata călătoriei noastă în SUA nu am avut de plătit nicio taxă de autostradă.
Vei observa că pe unele autostrăzi exista o bandă specială de viteză (Express Line) pe care poți circula gratuit în anumite condiții. Găsești aici toate regulile. De asemenea, există și așa numitele HOV pe care poti circula dacă în mașină sunt mai mult de 2, sau 3 persoane. Uite aici mai multe informații.
Cât costă parcările în SUA
Păi, hai să le luăm pe rând.
Toate hotelurile la care am stat au avut locuri de parcare gratuite… De fapt, zic eu, incluse în prețul de cazare. Important e că nu ne-am făcut griji în privința parcării pe durata nopții.
Parcarea în San Francisco
În medie, parcarea pe oră în San Francisco variază între 1 și 3$, depinde de zonă. Ai aici un site cu parcările din San Francisco și costurile aferente.
Parcarea în Los Angeles
Un lucru e clar! Los Angeles-ul nu este un oras pe care să-l vizitezi la pas! Atracțiile turistice sunt la kilometri distanță unele față de altele așa că, îți trebuie neapărat un mijoc de transport.
Pentru a descoperi acest oraș ne-am plimbat cu mașina de colo-colo și am gasit locuri de parcare oriunde aveam nevoie. Pentru a ne plimba pe Hollywood Walk of Fame Bullevard am lăsat mașina pe o stadă apropiată, plătind 2$/oră.
Dacă vrei să vizitezi Universal Studios, este amenajată o parcare subterană chiar în fața studiourilor. 25$ costa un loc de parcare pentru întreaga zi. Nu am văzut variante mai ieftine, ci mai scumpe! 🙂
După ce ne-am plimbat printre stelele de pe Walk of Fame, ne-am îndreptat către Beverly Hills. Aici costul parcării a fost tot de 2$/oră.
Am mers apoi către Observatorul din L.A. De acolo am avut o splendidă priveliște către oraș și am putut privi mai de aproape semnul Hollywood. Parcarea a costat 4$/oră.
În Santa Monica am găsit o mulțime de locuri de parcare gratuite. Și uite așa, ne-am plimbat pe faleza Oceanului Pacific până târziu în noapte.
Parcarea în Las Vegas
De la hotelul nostru până pe Strip (inima orașului) am avut de mers aproximativ 15 minute. Așadar mașina a rămas în parcarea hotelului și noi ne-am plimbat pe jos de colo colo. Oricum, pe Strip e nebunie! Mașinile circulă bară la bară și nici nu știu unde ai putea parca acolo.
Parcarea la Marele Canion
Vești bune și de aici! Noi am mers la Grand Canyon West și ne-am putut lăsa mașina gratuit în lotul imens de parcare din fața punctului de informare.
De fapt, toate Parcurile sau Rezervațiile Naturale pe care le-am vizitat au avut parcarea gratuită. De fapt, nu a fost chiar gratuit. Am plătit taxa de acces auto.
Cât costă vizitarea Parcurilor Naționale de pe Coasta de Vest a Americii
Toate biletele de access în parcurile naționale le-am achiziționat pe loc, de la centrele de informare turistică. Plata s-a putut realiza atât cash cât și folosind cardul.
Grand Canyon West – 50$/persoană ne-a costat accesul la Marele Canion. Despre întreaga experiență la Marele Canion am scris pe larg aici: Excursie de o zi la Marele Canion
Parcul Național Joshua Tree- 25$ a fost taxa de acces auto în parc. Odată plătit, accesul este valabil pentru 7 zile. Nu s-au perceput alte taxe. Uite aici detalii despre acestă excursie- Vizitarea Parcului Național Joshua Tree
Parcul Național Sequoia- 20$ a costat accesul auto în parc. La fel ca în Joshua Tree, nu s-au perceput alte taxe, indiferent de numărul persoanelor din mașină.
Parcul Național Yosemite- Pentru a avea acces cu autoturismul în acest parc, am plătit taxa de 25$. Citește și-Excursie de două zile în Parcul Yosemite din California
Pare că se cam adună cheltuielile și așa este, însă dacă sunteți mai multi… toate sumele acestea de intrare în parcuri se împart. 🙂
Deșertul Mojave. Am străbătut această zonă deșertică în drumul nostru spre Las Vegas, iar accesul a fost gratuit.
Barajul Hoover-acces gratuit atât pe pod cât și pe baraj. Dacă vrei să vizitezi muzeul, trebuie să plătești 30$ pentru un tur complet ce durează o oră.
Barajul este construit între Nevada și Arizona, iar noi am găsit parcare gratuită în Arizona, imediat după ce am trecut de zona de parcări cu plată.
Prețurile la mâncare pe Coasta de Vest a Americii
Pot spune că în această excursie pe Coasta de Vest a Americii am mâncat aproape de peste tot. Restaurante, supermarket-uri și fast food.
Dimineața aveam micul dejun la hotelul în care eram cazați, așa că ne mai rămâneau doar două mese de acoperit.
Atunci când estimam că prânzul ne va prinde printr-un parc național, ne făceam provizii de la supermarket. 2-3$ costa un sandwish îndestulător. Apa, nelipsită din mașina noastră mai ales în zonele deșertice, costa 1.5$ (~1.5 litri). O sticlă de bere, 2-3$, iar aproximativ un kilogram de banane costa 2.5$.
Acum, drept să-ți spun acestea sunt prețuri de supermarket. Să nu te miri dacă aceeași sticlă de apă o vei găsi la 5$ pe Hollywook Walk of Fame.
Masa pentru două persoane la un restaurant, varia în jurul sumei de 30-40$. Asta a cuprins un singur fel de mâncare și o băutură. O halbă de bere variind între 6-8$. Apa se oferă gratuit la fiecare restaurant.
Cât este bacșișul în SUA
De regulă un “tip” de 20% este considerat bun. Depinde de “eticheta” restaurantului și de cât ai fost tu de mulțumit de serviciile primite.
Plățile cu cardul în SUA
Un aspect ce cred că merită menționat este cel al plăților cu cardul. Au fost benzinării și chiar și supermarketuri în care cardurile noastre bancare nu au fost acceptate. Și da, am avut diferite carduri: în lei, în dolari, embosate, generate de diferite bănci din România și din Franța. Se pare că, din motive de securitate, au restricții pentru cardurile emise în afara Statelor Unite. Deci, ia cu tine și niște cash. Pe la hoteluri, restaurante si alte tipuri de magazine nu am avut astfel de probleme.
Asigurarea de călătorie pentru o excursie pe Coasta de Vest a Americii
O asigurare de călătorie pentru zona SUA pentru 2 săptămâni pornește de la suma de 100 lei și zic eu că e musai să o ai.
Când am avut această excursie pe Coasta de Vest a Americii?
Vacanța în SUA s-a întins pe durata a 2 săptămâni și a avut loc la sfârșitul anului 2017, în perioada noiembrie-decembrie.
Concluzia- cât costă o vacanță în America?
După toate câte ți-am înșiruit, trăgând linie, costurile ar fi în jurul sumei de 4000$ pentru două persoane. În această sumă nu am inclus costul cu eliberarea pașapoartelor și vizele de SUA deoarece le aveam din anii trecuți.
Dacă ai întrebări legate de o excursie pe Coasta de Vest a Americii, nu ezita să lași un comentariu. 🙂
Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.
Ana Maria
Buna Marcela. Planuiesc sa plec in State in viitorul apropiat si as avea o intrebare in legatura cu inchiriatul masinii. Cum ati procedat? Rezervare online, din timp,rezervare din aeroport sau alte metode?