Primele impresii din călătoria în New York

  • mai 29, 2016

Oare este un alt oraș mai cunoscut, mai filmat și mai mediatizat decât este New York-ul? Acest centru economic și cultural al Americii atrage an de an zeci de milioane de turiști dornici de a vedea ”Orașul ce nu doarme niciodată”…

Și uite-mă la primul contact cu New York-ul! Ca oraș, acesta mi s-a părut amețitor la propriu și la figurat! Fascinată fiind de toate clădirile pe care numai în filme și-n poze le mai văzusem, m-am plimbat câteva ore printre zgârie-nori, cu ochii către cele mai înalte vârfuri, privind în permanență ”sus-jos”, ca mai apoi să fiu nevoită să mă opresc puțin să-mi revin din amețeală :).

 

IMG_20160529_205056

Dacă ar fi să compar oamenii întâlniți pe Coasta de Vest, în San Diego și-n Las Vegas cu cei din New York, aș spune că aici viața are alt ritm… oamenii fiind mult mai agitați și grăbiți. Cu toate acestea, sunt destul de comunicativi și deschiși, gata oricând să ofere informații turiștilor dezorientați.

Cum New York-ului i se duce vestea că este orașul unde toată lumea poate reuși, nu-i de mirare că aici întâlnești oameni din toate păturile sociale și din toate colțurile lumii…de la oamenii de afaceri cu ținutele lor impecabile ce se plimbau pe Wall Street, la zecile de homeleși ce dormeau pe la gurile de metrou.

Cât despre trafic, acesta mi s-a părut infernal. Mă întrebam de ce newyorkezii mai folosesc mașinile prin Manhattan căci oricum se circulă bară la bară! În prima zi de vizită a New York-ului, am luat un autobuz ce avea să ne ducă din New Jersey până în apropiere de Time Square, însă am decis să coborâm mult mai devreme, mergând apoi pe jos până la destinație… Cu toată aglomerația de pe străzi în care mașinile se deplasau bară la bară, am remarcat faptul că șoferii ofereau prioritate pietonilor…între ei însă, se claxonau pentru orice.

taxi

Un aspect specific Americii de Nord este modul în care sunt așezate străzile (perpendicular pe marile bulevarde și numerotate crescător). Așa că, mergând printre toți acești zgârie-nori prin care nu puteam să-mi iau ca punct de reper ”o clădire înaltă”, mi-a fost mult mai ușor să mă orientez și să ajung la Empire State Building, spre exemplu.

Este o diferență remarcabilă între Time Square văzut pe timp de zi, față de același loc văzut pe timp de noapte, când toate jocurile de lumini și reclame au un farmec aparte. Deci, după părerea mea, Time Square-ul noaptea este absolut superb!

20151203_124754

Și pentru că am avut cazare în New Jersey, vis-a-vis de râul Hudson, la lăsarea nopții am avut parte de o priveliște incredibilă asupra Manhattan-ului! Imaginea de mai jos este printre primele lucruri ce-mi vin în minte atunci când mă gândesc la New York, chiar dacă nu e tocmai o fotografie clară…

ny

In acest oraș am avut atât senzația că mă pierd în mulțime, că nimeni nu observă pe nimeni, cât și senzație de unicitate…mix de sentimente pe care nu l-am mai trăit până atunci.

New York este un oraș în care, indiferent cât de diferit ai fi, nimeni nu te va privi ciudat…și mai cred că fiecare persoană simte diferit acest oraș cu tot ce reprezintă el… Pe unii îi poate obosi și agita, pe alții, fascina!

ny2

 

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: