Dacă vei pleca pentru prima oară într-o călătorie cu avionul în SUA, cred că ți-ar prinde bine să știi cum decurge întregul proces al călătoriei. Am să-ți vorbesc despre aspectele ce țin de cumpărarea biletului, efectuare check-in-ului, transferul în aeroport, zborul cu avionul și așa mai departe… Ce zici, continui să citești mai departe?
Te previn că este un articol destul de lung. Am încercat să ofer informații detaliate despe fiecare proces așa cum mulți cititori mi-au cerut! 🙂
Ah, și vreau să subliniez faptul că ceea ce o să-ți povestesc mai jos a fost experiența proprie și are scop orientativ… Călătoriile noastre pot fi diferite, așa că, trebuie să te interesezi asupra detaliilor zborului tău când vei decide să mergi în SUA!
Dar vorba multă, sărăcia omului, așa că… să trecem la treabă!
Cumpărarea biletului de călătorie cu avionul în SUA
Dacă pleci din România spre SUA, trebuie să ştii că în acest moment nu sunt zboruri directe… Va trebui deci să ai o escală pe undeva…
Eu am zburat de două ori din București către SUA la diferență de 2 ani. Primul zbor a fost pe ruta București-Londra-Londra-Chicago și am zburat cu British Airways. Al doilea zbor a fost pe ruta București-Amsterdam-Amsterdam-San Francisco, zburând cu KLM.
Pentru că-mi este mai proaspăt în minte, în cele ce urmează am să-ți povestesc despre zborul avut pe ruta București-Amsterdam-Amsterdam-San Francisco. Zborul a fost la clasa Economic.
Cum cumpăr biletul de avion?
Biletul mi l-am cumpărat singură, online, cu aproximativ 2 luni înainte de zbor, folosind mai multe motoare de cautate precum Skyscanner sau Momondo.
Deși acesta nu este un articol despre costuri, biletul a fost în jurul sumei de 600Euro. Cu 3 săptămâni înainte de a-l cumpăra, îl văzusem la 1000Euro. Deci, prețurile fluctuează destul de mult. Ideea este că atunci când găsești un preț bun, să-l cumperi! Cu siguranță poți plăti și mai puțin decât mine și poți să începi căutarea cu luni bune înainte!
Am introdus orașul de plecare (București) și destinația (San Francisco), data plecării și data întoarcerii. După ce s-au generat rezultatele, am ales varianta ce mi s-a părut ca fiind cea mai bună în raport timp-preț.
M-am uitat să văd la ce oră trebuie să plec din România, la cât ajung la destinație, cât timp va fi escala (nu-mi doream să aștept o noapte prin aeroport) și cât de lung va fi zborul… M-am uitat la aceste aspecte, atât la zborul de dus, cât și la cel de întors.
Timpul de așteptare dintre cele 2 zboruri (timpul de când aterizez în Amsterdam până decolez spre San Francisco) a fost de 2 ore… Perioadă numai bună pentru a mă învârti prin aeroportul din Amsterdam și a-mi găsi poarta de îmbarcare către San Francisco.
Odată zborul găsit, am făcut o singură plată cu cardul și am primit imediat biletele pe e-mail. Am procedat la fel ca pentru orice alt zbor pe care l-am mai cumpărat până acum.
Biletele cumpărate dus-întors sunt mult mai ieftine decât dacă-l cumperi pe bucăți. În plus, doar mergi în vacanță și știi foarte bine când te vei întoarce, nu? 🙂
După ce mi-am cumpărat biletul de avion mi-am urmărit zborul pe site-ul KLM, făcându-mi un cont online în prealabil. tu poți să-l faci și ulterior, dacă vrei.
Cum fac check-in-ul și rezervarea locului în avion pentru zborul către SUA?
După ce am cumpărat biletul de avion am așteptat să se apropie ziua plecării.
Odată ce am fost informată pe e-mail că s-a deschis check-in-ul online mi-am rezervat repede locul în avion. De menționat faptul că pentru zborul către Amsterdam check-in-ul s-a putut face cu 30 de ore înainte de zbor, iar către SUA cu 24 de ore înainte. Mi-am rezervat doar locurile, boarding pass-urile urmând să le primesc la aeroport.
Ca observație, locurile în avion se rezervă foarte repede! Dacă vrei să ai un loc preferențial (la culoar, sau la geam) ar trebui să fii pe fază imediat ce ești anunțat că s-a deschis check-in-ul. Dacă nu, ți se alocă aleatoriu. Îți poți rezerva locul preferat în avion încă din momentul achiziției, plătind suplimentar.
Pentru că vei zbura cu escală și check-in-urile se deschid la ore diferite, trebuie să-ți faci check-in-ul pentru fiecare zbor în parte! Asta dacă vrei să -ți alegi tu un loc preferențial. Urmărește informațiile pe care le vei primi pe e-mail și lucrurile sunt simple, nu trebuie să te îngrijorezi.
Eu pentru zborul către Amsterdam mi-am făcut checkin-ul (rezervarea locului) la miezul nopții, iar pentru San Francisco, a doua zi, pe la nu știu ce oră.
Pregatește-ți pașaportul cu viză. Vei avea nevoie sa furnizezi companiei aeroiene informatiile legate de viză.
Cum fac check-in-ul în aeroportul din București?
Lucrurile pot fi chiar mai simple. Dacă nu vrei să te complici cu online-ul, odată ce ai cumpărat biletele, te poți prezenta direct la aeroport cu buletinul/pașaportul și faci acolo toate formalitățile… Poți să ceri să-ți schimbe locul din avion dacă vrei… și dacă mai sunt disponibile.
Îmi amintesc că acum 2 ani, când am zburat în SUA, nu știu din ce motiv, nu mi-am putut alege online locul în avion. Mi-au dat ei ceva aleatoriu. M-am dus la aeroport și-am cerut un alt loc… dar tot pe culoarul din mijlocul avionului m-am nimerit.
Asta a fost la dus, la întoarcere mi-am putut selecta locul și-am ales să stau lângă ieșirea de urgență, să-mi pot întinde picioarele în voie.
Acum, înapoi la zborul nostru către SUA cu plecare din România!
Pe aeroportul din București, m-am dus să-mi las bagajul de cală și tot acolo am primit și biletele de îmbarcare pentru ambele zboruri: Bucureşti-Amsterdam și Amsterdam-San Francisco.
Odată ce am lăsat bagajul de cală, l-am ridicat tocmai în San Francisco, transferul făcându-se automat. După ce am scăpat de bagaj, m-am îndreptat spre controlul vamal și apoi către poarta de îmbarcare spre Amsterdam.
Zbor cu două companii aeriene diferite, posibil să nu primesc boarding pass din România?
Dacă vei zbura cu două companii aeriene diferite, este posibil să fie nevoie să-ţi iei boarding pass-ul pentru al doilea zbor abia în aeroportul în care ai escală. Ce mai e și asta? Hai să-ți dau un exemplu!
Viorel a trebuit să plece în State înaintea mea. El a zburat cu Tarom pe ruta București-Amsterdam și cu KLM pentru Amsterdam-San Francisco. Și-a rezervat locul în avion online, apoi, s-a prezentat la ghișeul din aeroportul din București pentru a-și lăsa bagajul de cală. Acolo a primit doar boarding pass-ul pentru București-Amsterdam.
După ce a ajuns în Amsterdam, a mers la unul dintre aparatele din aeroport și și-a printat singur biletul de îmbarcare pentru San Francisco. Ar fi putut cere acest lucru și personalului de la porțile de check-in. Deci, există variante!
Călătorie cu avionul în SUA- cum decurge îmbarcarea?
Deci, eu aveam ambele boarding pass-uri asupra mea și tocmai am ajuns în Amsterdam! Odată ce am coborât din avion, am urmărit semnul ce mă ducea către zborurile de conexiune.
Nu trebuie să ieși din aeroport când ai un astfel de zbor. Trebuie doar să urmărești semnul “Connecting flights” sau “Flight Connections” și apoi să cauți pe ecranele mari din aeroport poarta spre care trebuie să te îndrepți… Dacă nu te descurci, întreabă personalul din aeroport. Te vor ajuta cu siguranță!
Deoarece aveam biletul de îmbarcare către San Francisco, m-am îndreptat direct spre poartă. Apoi am aşteptat să se facă ora de ducă… Doar că la un moment dat mi-am văzut numele scris pe monitoarele de la poarta de îmbarcare, apoi l-am auzit şi în difuzoare...
Eu alături de 15-20 de persoane am fost selectate pentru un control de securitate, imediat înainte de îmbarcare. S-a realizat același control precum cel din Bucureşti… Verificarea bagajului de mână, descălțat, scanarea corpului şi…asta a fost! Am primit mulțumirile ofițerului pentru cooperare și am avut parte de îmbarcare prioritară, căci pentru control ne-au trecut în fața tuturor.
Controlul documentelor de acces în America s-a făcut abia la destinație. Citește acest articol pentru mai multe informații- Cum decurge controlul vamal în SUA.
Citește și:
Cum a decurs interviul pentru viza SUA
Cât costă o vacanță pe Coasta de Vest a Americii
Cum arată un avion transatlantic?
Odată ce mi-am găsit locul în avion, urmau 11 ore de zbor ce aveau să mă ducă pe Coasta de Vest din SUA…
Avioanele ce efectuează curse atât de lungi oferă și un confort suplimentar față de cele ce zboară doar câteva ore… De la spațiul pe care-l ai la picioare, până la filmele și muzica pe care ți le poți alege.
În ceea ce privește mâncarea primită, ni s-au oferit 2 mese principale şi vreo 2, 3 gustări. Dacă dorești, când îți cumperi biletul de avion, poți să-ți alegi să primești altfel de mâncare… contra-cost, evident.
Dacă ai nevoie de mai multă apă decât cea pe care ți-o servesc însoțitorii de bord, mergi către spatele avionului. În acea zonă poți găsi apă și diferite snacks-uri puse gratuit la dispoziția călătorilor.
Pentru a-ți umple cele muuulte ore de călătorie, poți să urmărești filme sau să ascuți muzică. Vei avea un ecran amplasat în scaunele din fața ce-ți va fi ca un televizor. Deşi însoțitorii de zbor îţi oferă căşti de unică folosinţă, îţi recomand să vii cu ale tale de acasă. Acestea, oferite în avion, nu sunt de cea mai bună calitate.
Tot pentru confortul călătorilor, vei găsi pe scaun o pătură şi o pernuță. Le poţi folosi să-ți țină de cald pe toată durata zborului. Şi dacă tot suntem la capitolul asta, ar fi bine să te îmbraci cât mai lejer și poți chiar să-ți iei și papucei sau șosețele de schimb.
Ce pot să iau cu mine în bagaj?
Pe lângă faptul că bagajul nu trebuie să depășești limita de kilograme admisă, trebuie să ai grijă ce pui în el. Anumite alimente sunt strict interzise a fi aduse în SUA, iar alte categorii de lucruri trebuie declarate pe un formular. Am scris despre asta un articol separat și tot în acel articol am descris și despre cum a decurs controlul vamal în SUA… E musai să-l citești!
Tot în acel articol vei afla și ce trebuie să faci dacă mai ai de efectuat un zbor intern in SUA. Fii cu băgare de seamă, bagajele nu iți sunt transferate automat!
Ce fac dacă nu mă descurc?
Întreabă, întreabă și iar întreabă și te vei descurca! Sunt o mulțime de angajați în aeroport ce vor încerca să te ajute și te vor ghida în a ta călătorie cu avionul în SUA.
Și dacă nu știu limba engleză foarte bine, cum mă descurc?
Hai să-ți povestesc o experiență din care vei trage singur concluziile! Apoi te las, că ne-am cam lungit la vorbă! 🙂
În primul zbor pe care l-am avut către SUA, am avut escală în Londra, iar în avion am avut lângă mine un bunicuț tare simpatic. El venea din Albania, din Tirana mai exact! A zburat de acolo singur până în Londra, apoi s-a îmbarcat pentru zborul din Chicago… Și ghici ce? Mai avea de făcut după asta încă un zbor intern, până în San Louis!
Bătrânelul din Albania nu știa niciun cuvințel în engleză. Avea scris pe o hârtie adresa fiicei lui din San Louis și ținea bine la piept biletele de avion și pașaportul. Îmi era atât de drag de el și mai, mai că ne-am înțeles… 🙂 El vorbea în albaneză, eu în română (că parcă semănau mai bine cuvintele), mai gesticulam… Când am aterizat în Chicago i-am cerut unui angajat din aeroport să-l ajute să se îmbarce către următorul zbor.
Sunt convinsă că prietenul meu din Tirana a ajuns cu bine la destinație! 🙂
Cum decurge zborul de întoarcere?
Personal, mi s-a părut că lucrurile sunt mult mai simple la zborul de întoarcere din SUA. Trebuie să-și faci check-in-ul, să te prezinți la aeroport și… să urmezi pașii standard, ca pentru orice alt zbor. Unde mai pui că și controlul de securitate este mult mai simplu și mai rapid.
Încă mai am neclarități și întrebări la care vreau să aflu răspunsul, cum fac?
Acest articol a fost scris în urma experienței avute în cele 2 călătorii în State. Sper ca informațiile pe care ți le-am oferit despre o călătorie cu avionul în SUA îți sunt utile. Dacă mi-a scăpat ceva, te rog să-mi spui. Voi încerca să îți răspund, în funcție de experiența pe care am avut-o și de cunoștințele mele.
Pentru că vor mai urma și alte articole despre excursia în SUA, aș vrea să știu ce informații ți-ar fi utile. Ce nelămuriri ai… Poți să-mi lași un mesaj aici, sau să-mi scrii în privat. 🙂
Și… pentru a nu pierde următoarele postări, nu uita să te abonezi la newsletter! 🙂
Marius
Buna, MarcelA
Recomand sa scrii un articol despre preturile din fiecare oras pe care l-au vizitat in State, daca ai timp. Ar fi foarte util pentru multi doritori care vor sa viziteze SUA.de la mancare, mijloc de transport in comun, bautura.
Zi placuta iti doresc si imi place mult blogul tau! 🙂