Biserica din Veliko Tarnovo

  • 8 ianuarie 2018

Cred că ți-am tot spus faptul că biserica din Veliko Tarnovo este obiectivul turistic ce m-a impresionat cel mai mult din acest oraș! Cum să ai un așa lăcaș de cult!? Nici nu știu cum să-l descriu mai bine… Cred totuși că “inedit” ar fi cuvântul potrivit… sau, nu?

Călătoria în Bulgaria a fost pe nepusă-masă, așa că tot ce știam despre acest loc era faptul că picturile sunt “ciudate”! Nimic mai mult.

Bisericica din Veliko Tarnovo-interior

Intrăm în Cetatea Tsarevets și începem să urcăm spre biserică. Nimic din exteriorul ei nu mi-a dat de bănuit…

Odată ce am pătruns în interior,  totul arăta diferit față de o biserică ortodoxă. În plus, am avut și-un sentiment ciudat… De regulă, atunci când mă aflu într-o biserică, am o anumită stare… o senzație de căldură și-un sentiment plăcut… Acum însă…

Nici altarul nu era așa cum îl știm noi… Era reprezentat de o icoană în care sunt ilustrați Fecioara Maria și Pruncul Iisus… Sau, cel puțin, asta a fost impresia mea. Cât despre catapeteasmă… nici nu exista.

Biserica din Veliko Tarnovo-aspecte istorice

Dar hai să-ți spun și câteva aspecte istorice, să vedem de unde și până unde această biserică (de fapt, Catedrala Patriarhală) arată astfel!

Distrusă în timpul asedierii cetății Tarnovo, Catedrala a fost reconstruită în anii 1978-1981, iar patru ani mai târziu a fost repictată. Deoarece stilul în care a fost refăcută nu respecta orânduielile bisericești, lăcașul nu a mai fost sfințit… Cu toate acestea, biserica din Veliko Tarnovo s-a transformat într-o atracție turistică de seamă!

Citește și:Impresii din Veliko Tarnovo

Noile picturi ilustrează numeroase scene din istoria poporului bulgar, iar acestea se îmbină cu bucăți din vechile picturi ale bisericii.  Impresionant! Pur și simplu, impresionant! De admirat  atât viziunea pictorului Teofan Sokerov cât și modul în care acesta a ales să îmbine cele două picturi.

icoana de pe pereții din biserica din veliko tarnovo

Fotografiile redau o mică parte din sentimentul pe care-l oferă interiorul bisericii din Veliko Tarnovo… Experiența trăită pe viu are cu siguranță alt impact!

Dacă ai vizitat și tu acest loc aș fi curioasă să știu care sunt impresiile tale. 🙂

Citește și:

Buget de călătorie pentru Bari

Cum ajungi de la aeroport în Paris

Cât costă o călătorie în Lisabona

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: