Cât costă o vacanță în Elvetia. Buget de călătorie pentru Elveția

 • 3 ianuarie 2019
cât costă o vacanță în Elveția

Faptul că Elveția este o țară cu prețuri foarte ridicate este bine știut, totuși cum poți să o vizitezi fără a-ți cheltui salariul pe un an de zile? Hai să-ți spun cât costă o vacanță în Elveția, ținând cont de locurile pe care le-am văzut și de stilul nostru de a călători. 

Pe scurt, îți voi spune care sunt costurile unei astfel de vacanțe și cum am procedat noi pentru a vedea o mulțime de locuri frumoase și a ne bucura de experiențe nemaipomenite, ținând totodată bugetul sub control.

Înainte de toate, trebuie să știi că moneda folosită în Elveția este Francul Elvețian (CHF). Un CHF este echivalent cu 0.89€. Mai simplu, 1 CHF=1$. Vacanța ne-am organizat-o cu o lună de zile înainte de plecare.

Primul pas! Organizarea transportului până în Elveția

Pentru o variantă mai avantajoasă în raport preț/timp, am ales să zburăm cu avionul din București până în Milano. De acolo am închiriat o mașină și am mers în Elveția.volan masina

 Bilete de avion și închiriere mașină

Hai să-ți spun și de ce am ales această variantă. Dacă am fi mers pe ruta Bucuresti-Berna sau București-Geneva, biletul de avion ne-ar fi costat cel puțin 150€ de persoană. Deci, zborul pentru 2 persoane ar fi fost 300€.

Costul cu închirierea mașinii din Elveția ar fi fost cel puțin 500€.  Ce-i drept, ar fi avut vignetă (40CFH).

Dacă am fi venit din România cu mașina n-ar fi fost o afacere, zic eu. La cât plăteam pe combustibil, cât stăteam pe drumuri, plus oboseala noastră… am considerat că nu este avantajos.

Cum am făcut noi-transport către Elveția și costuri

Biletul de avion București-Milano Bergamo, a fost de 50€/persoană, fără bagaj de cală, cumpărat cu o lună înainte.

Închiriere mașină din Milano-Bergamo

Am închiriat un autoturism din Milano-Bergamo, cu asigurare completă. Costul închirierii mașinii a fost de 280€ pentru 6 zile. Acest cost a inclus și taxa de 9€/zi pentru faptul că am scos-o din țară.

Am avut un Ford Fiesta, motor de 1.2 benzină ce s-a descurcat foarte bine prin toate pasurile Elveției.masina, pasuri elvetia

Având asigurare completă nu ni s-a cerut nicio garanție (cu excepția a 70€ pentru cazul în care nu am fi returnat mașina cu rezervorul plin, așa cum cere politica firmei). Nu a fost nevoie de card de credit.

Taxe de autostradă în Italia mergând spre Elveția

De cum am luat mașina din Bergamo, am și intrat pe autostradă. Până la granița cu Elveția am avut 3 zone de taxare. Am plătit așadar în total 11€.

La întoarcerea dinspre Elveția, am trecut tot prin 3 zone de taxare, pe altă rută ce-i drept, plătind de această dată 7€.masina, plata autostrada

Cât costă o vacanță în Elveția-preț vignetă

Vigneta pentru Elveția a costat 40CHF și am cumpărat-o imediat ce am trecut granița. Am cumpărat-o și am lipit-o pe parbriz, conform indicațiilor. Vigneta se poate plăti atât cash, cu cardul, sau poți să o achiziționezi online.

Această vignetă îți permite accesul pe autostrăzile din Elveția. Dacă le ocolești se pare că n-ai avea nevoie de ea. Deși noi ne-am plimbat în mare parte pe drumuri cu o singură bandă pe sens, am zis că-i mai bine să o avem… Și da, am avut și trasee pe autostradă.

Facem socotelile pentru transport: 100€ biletele de avion pentru 2 persoane, 280€ inchiriere mașină (full insurance), 18€ toate taxele de autostradă în Italia, plus ceva combustibil și vignetă pentru Elveția 40CHF, facem un total de aproximativ 450€. Combustibil consumat prin Elveția nu intră acum în discuție.motociclist prin pasul furka

Cum te deplasezi prin Elveția și care este cea mai bună variantă?

O modalitate foarte populară în Elveția de a te deplasa este folosirea Swiss Travel Pass-ului.

Swiss Pass-ul îți oferă acces la mijloacele de transport în comun: trenuri, autobuze, vaporașe… Îți permite accesul liber sau cu reducere la muzee sau alte atracții turistice din țară. Swiss Pass-ul este indicat în situațiile în care vrei să călătorești dintr-o zonă în alta fără să ai grija locurilor de parcare, sau atunci când vrei să vizitezi marile orașe… părerea mea. 🙂

Un abonament pentru 4 zile, transport la clasa a 2-a, ar fi costat 270 CHF, adică 240€/persoană (480€ pentru amândoi).

Cum am făcut noi

În primul rând ne-am gândit ce vrem să vizităm și dacă acest tip de abonament se justifică. Răspunsul a fost nu.

Ne-am dorit o mai mare libertate de mișcare și, ținând cont de locurile pe care le-am vizitat, acest abonament nu s-ar fi justificat din punct de vedere financiar.

Am pus accent pe zonele mai micuțe, autentice, pe natură și nu pe marile orașe. Așa că am putut vizita într-o singură zi mai multe locuri, nefiind nevoiți să așteptăm după trenuri.biserica din grindelwald

Dacă am fi vrut să petrecem mai mult timp prin orașele Elveției, atunci parcarea pentru mașină ar fi devenit o problemă. Spre exemplu pentru a vizita Berna cu mașina, parcarea pe o întreagă zi costă undeva pe la 24CHF (~24$) sau chiar mai mult. Mai multe informații poți găsi aici- Parcarea în Berna.

Unde mai pui faptul că acestea sunt de regulă la intrarea în oraș, iar de acolo trebuie să iei un mijloc de transport în comun.

Așadar, am lăsat marile orașe ale Elveției pentru altă dată (cu excepția Lucernei) și ne-am bucurat mai mult de locurile pitorești, la costuri mult mai mici.vapor lucerna drapel

Cât costă o vacanță în Elveția- prețul combustibilului în Elveția

Combustibilul în Elveția nu este chiar atât de scump… mai ales dacă ne uităm puțin în propria grădină (România). Costurile au fost aproximativ 1.68 CHF pentru benzină și  1.72CHF pt motorină… deci, aproape ca la noi.masina parcata

Cât costă o vacanță în Elveția- prețul parcărilor în Elveția

Costul parcărilor în zonele pe care le-am vizitat au fost între 1 și 2 CHF pe oră, sau 5 CHF pentru întreaga zi (la Muntele Titlis). Singurul oraș mare pe care l-am vizitat a fost Lucerna. Parcarea a fost 2CHF/oră și-am găsit locuri la doar 10 minute de mers pe jos de centru.

În toate locurile prin care am mers am găsit parcări bine semnalizate. În afara orașelor sau a localităților parcările au fost gratuite.parcare masini cascada

Cât costă o vacanță în Elveția-cazarea

În medie o noapte de cazare la un hotel din Elveția costă 150CHF. Prețurile diferă în funcție de locație și confort.

Ce am făcut noi

Am apelat la cazările de pe AirBnb. Am avut camera noastră cu baie și bucătorie proprie, plus parcare gratuită la 60€/noapte. Am avut o cazare plăcută, curată, confortabilă și am beneficiat de toată intimitatea de care am avut nevoie. camera cazare

Cazarea a fost în orășelul Steffisburg, la 10 minute de mers cu mașina de splendidul Lac Thun și 25 de minute de Berna, capitala Elveției.

Dacă vrei să încerci și tu cazările de tip AirBnb, folosește codul de mai jos când îți creezi contul și primești 34€ pe care-i poți folosi la prima ta rezervare. Enjoy!

www.airbnb.com/c/marcelan23

Cât costă mâncarea în Elveția

Un fel principal la un restaurant decent este aproximativ 25CHF pentru o persoană. Personal, prețurile la mâncare mi s-au părut la fel cu cele din țări precum Germania, Franța sau Anglia.

În majoritatea cazurilor nu trebuie să plătești bacșis în Elveția. Acesta este inclus în nota de plată.

mâncare  de la supermarket

Iată și câteva exemple de prețuri din Elveția:

O pizza, numai bună de pus în cuptor la gătit, costă între 3 și 6 CHF, în funcție de mărime și ingrediente.

Un pachet cu șuncă pentru sandwsihuri, între 2 și 4 CHF, iar un sandwish-5CHF.

Un kg de mere-2CHF, struguri-4CHF, iar o cutie cu iaurt-0.50CHF.supermarket elvetia

Cum am procedat noi

Pentru că auzisem faptul că prețurile în Elveția sunt extrem de mari, ne-am cumpărat câteva produse neperisabile de la un supermarket de pe lângă Bergamo.

Odată ce am ajuns în Steffisburg (locul unde ne-am cazat) și am văzut că prețurile la supermarket erau la fel, sau chiar mai mici, ne-am dat seama că nu a meritat osteneala. Dar, subliniez, nu am fost în magazinile din marile orașe.

Pentru o călătorie cu buget redus în Elveția am procedat în felul următor: mâncam dimineața la cazare (un mic dejun asemănător celui de acasă), apoi ne făceam sandwishuri pentru drum, plus ceva fructe și gustări. Pentru cină, de cele mai multe ori fie cumpăram de la supermarket mâncare caldă, fie ne gospodăream în micuța noastră bucătărie.

Costul biletelor pentru atracțiile turistice

Foarte multe dintre atracțiile turistite ale Elveției sunt gratuite. Problema (costurile ridicate) apare atunci cand vrei să folosești serviciile lor de transport.

Biletul pentru funicularul Harden Kulm (Top of Interlaken), a fost de 16CHF pe sens. Noi am urcat cu el și am coborât pe jos… Am facut 2 ore de mișcare și o economie de 32CHF (cât ne-ar fi costat pe amândoi coborârea). În plus, am avut parte de peisaje splendide, pe care nu le-am fi putut vedea altfel.interlakenvacanta in elvetia, interlaken

munteMuntele Titlis-92CHF pentru o experiență senzațională pe care o vei avea în Elveția. Despre toate activitățile pe care le poți face ți-am povestit pe larg aici: ce poți să faci o zi pe Muntele Titlis.Muntele titlis-podul suspendat

lacul trumsee de pe muntele titlisCastelul Oberhofen– 10CHF a fost biletul pentru acces în  castel, muzeu și grădini. Poți citi aici întreaga experiență-Cel mai frumos castel din inima Elveției.castelul oberhofen

 Bucura-te de natură! Majoritatea locurilor sunt gratuite!cascada furka fata si barajul grimsel

pasuri din elvetia-masina si lacAsigurare de călătorie

O asigurare de călătorie “basic” începe de pe la 25 de lei, pentru o perioada de 7 zile. Să fie acolo, dar să nu o folosești niciodată!

Când am mers în Elveția?

Această călătorie a fost la începutul lunii septembrie, iar vremea a fost splendidă.

Citește acest  ghid practic de călătorie în Elveția  pentru o mulțime de informații utile despre această țară și oamenii ei.

Ce traseu am avut în Elveția?

Am petrecut 6 zile în Elveția, având următorul traseu:

Bergamo (Italia)-Pasul Simplon (Elveția)-Pasul Grimsel-Steffisburg (cazarea noastră)-Interlaken-Laterbrunnen-Grindelward- Muntele Titlis-Lucerna-Oberhofen-Thun-Pasul Grimsel-Pasul Furka-Pasul Gotthard-Lugano-Bergamo.

Informații detaliate poți citi în acest articol- obiective turisitce de neratat în Elveția.

Cât costă o vacanță în Elveția

O călătorie în Elveția, cu un traseu și un mod de a călători asemănător cu al nostru poate costa între 1.200-1.400€. Costurile pot să difere în funcție de alegerile făcute.

Vacanță minunată-ți doresc!

10 Comments

 • Tess

  Excelent articol. Intentionam (eu si prietenul meu) sa facem o excursie de 6 zile la sfarsitul lui noiembrie in Elvetia si chiar ne intrebam cam ce buget ar trebui sa alocam. Acest articol ne-a raspuns. Multumesc.

  Reply
  • Marcela Năstasă

   Ma bucur tare mult ca v-am putut fi de folos, iar mesajul tau mi-a adus zambetul pe buze! Este un sentiment placut cand cineva iti multumeste pt ceea ce faci din pura pasiune.
   Vacanta placuta sa aveti!:)

   Reply
 • Ioan

  Buna ziua, de la ce companie ati inchiriat masina ?

  Va multumesc

  Reply
 • Pintea Florin

  Mulţumim pt informaţii! Foarte frumos si folositor articolul! 🙂

  Reply
 • marin marioara

  Informatii multe si de folos! Multumim!

  Reply
 • Turhan Semsi

  Super, felicitari, intentionez sa realizez un sejur in Elvetia, prefer zona muntoasa, peisaje, lacuri, etc, informatii foarte utile si la obiect. Va urez sejur placut pentru urmatoarea plecare.

  Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: