După călătoria pe care am avut-o în Elveția am adunat o mulțime de informații utile, bune pentru a-ți organiza o vacanță pe aceste meleaguri… Îți voi povesti în cele ce urmează despre regulile de intrare în țară, transport, atracții turistice, costuri și… multe altele!
Este Elveția membră UE?
Elveția nu este țară membră a Uniunii Europene, însă accesul cetățenilor români se poate face atât cu buletinul cât și cu pașaportul. Actul utilizat trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni de la data intrarii în Elveția. Nu ai nevoie de viză pentru a intra în țară. Mai multe informații găsești pe site-ul MAE.
Care este limba oficială în Elveția?
Limba “elvețiană” nu există. Elveția are 4 limbi oficiale: germana, franceza, italiana și romansh. Cea din urmă se vorbeste destul de puțin.
Limba engleză este și ea vorbită de foarte mulți locuitori (nu ca limbă maternă) ci doar ca limbă de circulație internațională.
Care este capitala Elveției
Puțina geografie acum! Capitale Elveției este Berna, nu Zurich, nu Geneva sau alte orașe mai cunoscute nouă. 🙂
Moneda și plățile cu cardul
Moneda folosită este Francul Elvețian (CHF). Un franc este aproximativ 0.88€ sau 1$. În majoritatea locurilor poți să faci tranzacții cu cardul. Singurul loc în care am avut nevoie de cash (în special de monede) a fost la unele parcări.
Ce să faci într-o vacanță în Elveția
Să te bucuri de natură! Asta trebuie să faci în primul rând! Indiferent că vei merge pe Muntele Tilis, pe First, in Zermatt, sau că vei alege să rămâi cu picioarele pe pământ (vorba vine), bucură-te de tot ce-ți oferă natura acestei țări.
În vacanța noastră am ales să ne stabilim într-o zonă (Interlaken) și de acolo să descoperim locurile pitorești din împrejurimi: Grindelwald, Lauterbrunnen, Oberhofen sau lacul Thun sunt doar câteva dintre locurile ce merită descoperite.
N-am ratat nici Lucerna, cel mai frumos oraș din Elveția (spune lumea) și nici 4 pasuri impresionante din zona de sud a țării. Despre ele ți-am povestit pe larg aici: Furka, Grimsel, Gotthard și Simplon.
Dacă ai mai mult timp, ai putea să descoperi satul Murren sau lacul Oeschinesse, aflate tot în zonă. Iar dacă te afli într-un tur al Elveției trebuie neapărat să vezi Cascada Rinului.
Citește și lista cu cele mai frumoase obiective turistice din Elveția.
Swiss Travel Pass și City Pass
Swiss Pass-ul iți permite să călătorești “gratuit” cu mijloacele de transport în comun, inclusiv trenuri. Ai acces liber sau cu reducere la vaporașe, telecabine sau la muzeele din întreaga țară. Înainte de a-l cumpăra, fă-ți socotelile și vezi dacă merită investiția.
City Pass-ul este un card pe care multe hoteluri îl oferă oaspeților fără niciun cost suplimentar. Acest card oferă acces gratuit sau redus atât la mijloacele de transport în comun din oraș cât și la unele muzee.
Cum conduci în Elveția
Vignetă Elveția. Pentru a avea acces pe autostradă trebuie să plătești vignetă. Aceasta costă 40 CHF și este valabilă din 1 decembrie până în 31 ianuarie anul următor achiziției (14 luni). Nu există variante pentru perioade mai scurte. Mai multe informații găsești aici.
Parchează doar între liniile albe. Plătește parcarea la automatele din zonă și lasă bonul pe bord, la vedere.
Respectă limitele de viteză. Amenzile sunt și de câteva mii de franci pentru 20, 30 de km depășiți.
Aparatele de detectare a radarelor sunt interzise.
Daca vrei sa vizitezi marile orase folosește Swizz Pass-ul sau City Pass-ul nu mașina. Orașele sunt aglomerate, iar parcările sunt puține și foarte scumpe. Poți plăti și 30CHF pentru o singură zi de parcare în Berna, spre exemplu.
În orașele mai mici sau în sate se conduce lejer, sunt multe locuri de parcare, iar prețurile variază între 1 și 2 franci pe oră și ajung pe la 5 CHF pentru întrega zi.
Pe drumurile din afara localităților și prin pasuri parcările sunt gratuite.
Pentru o vacanță în buget, ia-ți cazare ce-ți oferă un loc de parcare. Să plătești zeci de franci pe zi pentru mașină, nu-i tocmai o afacere.
Cât costă combustibilul în Elveția
Chiar dacă Elveția este renumită ca fiind o țară scumpă, prețul la combustibil nu este cu mult diferit față de cel din România. Un litru de benzină costă aproximativ 1.68 CHF, iar motorina- 1.72CHF. Nu uita, 1 CHF este aproximativ 0.88€ sau 1$.
Cât costă cazarea?
Prețurile la hotelurile din Elveția costă aproximativ 150CHF/noapte. Depinde de zonă și de nivelul de confort oferit.
Pentru variante la jumătate de preț, poți alege cazările de tip AirBnb. Noi le-am încercat și-am fost tare mulțumiți. Citește acest articol despre cât costă o vacanță în Elveția cu buget redus.
Cum te îmbraci în Elveția?
Mai gros decât în România! Chiar dacă ești în plină vară și temperaturle sunt ridicate, ia cu tine o haină groasă pentru când vei urca la mii de metri altitudine. Serile și diminețile sunt destul de răcoroase.
Cat costă mâncarea în Elveția
Hai să luăm câteva exemple pentru prețurile de la restaurant: o supă costă între 8 și 10CHF, o porție de paste, între 20 și 25CHF, iar o cafea 5CHF. Conceptele de “refill” și “tap water” nu se practică aici.
De cele mai multe ori nu trebuie să lași bacșiș deoarece acesta este inclus în nota de plată pe care o vei primi la final.
La supermarket, poți plăti pe o porție de mâncare gătită ce cuprinde pui la rotisor cu cartofi și salată, undeva pe la 10CHF. Mai multe informații despre prețurile din Elveția, în curând. Stai aproape! 🙂
Când se închid magazinele și restaurantele
Stai cu ochii pe ceas (doar ești în Elveția) 🙂 ! Majoritatea localurilor și magazinelor se închid la ora 18.00. Doar unele terase de prin zonele centrale mai rămân deschise peste această oră.
Sâmbăta magazinele au program scurt (undeva până în jurul orei 14.00), iar duminica majoritatea sunt închise.
Când să mergi în vacanță în Elveția?
Dacă te gândești să vizitezi Elveția în sezonul cald, acesta începe de pe la sfârșitul lunii mai și durează până în septembrie. Spun statisticile că în septembrie sunt cele mai puține zile cu precipitații. În aprilie și octombrie poți avea parte de vreme bună… Depinde de noroc.
În anotimpul rece Elveția este un adevărat regat de zăpadă și gheață, iar sporturile de iarnă sunt la ele acasă.
Alte informații utile
Elvețienii folosesc prize de tip J. Adică altfel decât în majoritatea țărilor din Europa (Tip F). De cele mai multe ori unitățile de cazare au adaptoare pe care le pun la dispoziția oaspeților.
Verifică-ți tipul de abonament la telefon. Nu toate îți oferă minute internaționale și în Elveția.
Taxiurile sunt extrem de scumpe. Spre exemplu în Zurich costă 4CHF/km.
Elveția nu este o țară a distracției. Aici vii să te bucuri de natură, să te relaxezi și să dormi nopțile. 🙂
Pe timp de vară, oamenii fac baie deseori în lacuri. La cât este de curată apa în Elveția… n-ai cum să-i reziști!
Majoritatea toiletele sunt contracost, mai ales cele din zonele turistice. Poți păti între 0.5 sau 1CHF per intrare.
Dacă vrei să iei bicicleta cu tine în tren, trebuie să cumperi un bilet separat.
Altitudinea și amețeala. Dacă vei urca pe Munții Alpi, este foarte posibil să te simți la un moment dat amețit. Ia pauze, odihnește-te și bea multă apă.
Apropo de apă! În Elveția există multe ciușmele cu apă potabilă. Nu arunca banii pe fereastră cumpărând apă îmbuteliată, mai ales că Elveția are una dintre cele mai curate ape din lume, spun statisticele.
Nu fi gălăgios. Indiferent de locul în care se află (la terase sau pe marginea unui lac), elvețienii vorbesc încet, fără a-i deranja pe cei din jur. Și-aș mai spune “don’t make small talk” și nu întreba pe cineva pe care abia l-ai cunoscut cu ce se ocupă. E considerat un gest nepoliticos.
Curățenia este exemplară oriunde te-ai afla în această țară! Lasă pe unde treci doar urmele pașilor tăi!
Lista cu informații utile pentru o călătorie în această frumoasă țară rămâne deschisă. Pentru completări îți aștept comentariul! 🙂
adrian fabian
Superb! Multumim de informatii.