Pregătește-te să fii surprins și să vezi peisajele spectaculoase oferite de cele mai frumoase pasuri din Elveția!
Drumuri amețitoare ce șerpuiesc pe la mii de metri altitudine, cascade învolburate, piscuri de nu-ți ajung privirile să le cuprinzi, lacuri formate în vârf de munți… ce să mai în colo și-n-coace… o plăcere să te afli prin aceste locuri.
În călătoria noastră prin Elveția am vizitat următoarele trecători: Pasul Simplon, Pasul Grimsel, Pasul Furka și la final, Pasul Gotthard.
Cum am ajuns pe aceste pasuri din Elveția- ce traseu am urmat?
Am venit cu mașina din Italia și am trecut la început prin Pasurile Simpon și Grimsel. La plecare din Elveția (zona Interlaken), mergând spre Como, am trecut din nou prin Pasul Grimsel (în sens invers), apoi prin Furka și Gotthard.
Uite așa arată pe hartă traseul nostru:
Pasul Simplon din Elveția
Îți mărturisesc faptul că aici am ajuns fără să avem asta în plan. Când eram în Italia am setat pe GPS Pasul Gotthard, însă, la un moment dat, aplicația s-a resetat și-a schimbat drumul. Ne-am dat seama abia când eram aproape de granița cu Elveția. Și uite așa, ne-a dus GPS-ul pe unde a vrut el… și bine a făcut! 🙂
Simplon Pass leagă regiunea Valais din Elveția de zona numită Domodossola din nordul Italiei.
Pasul Simplon îți are rădăcinile în secolul XIX și se spune că însuși Napoleon a traversat pentru prima oară acest pas. Tot la ordinul său s-a construit și Simplon Hospiz, cel mai mare hotel din pasurile Munților Alpi. Acesta este deschis pe tot parcursul anului și poate găzdui 130 de persoane.
Un alt punct de seamă al pasului Simplon este și vuturul de piatră. Cu o înălțime de 8 metri, acesta stă de veghe asupra trecerii și reprezintă un simbol al brigăzii montane.
Între lunile decembrie și mai, acest drum poate fi închis circulației auto. Pentru a traversa zona, autoturismele pot fi transportate cu trenul, prin Tunelul Simplon. Acesta are o lungime de aproape 20 de kilometri și leagă Brig de Iselle di Trasquera. Transportul cu trenul este contra cost.
Pasul Grimsel din Elveția
Pe aici am trecut de două ori, în zile și momente diferite. Prima trecere a fost seara, la apus, când abia ajunsesem în Elveția, iar a doua trecere a fost în plină zi, când plecam spre Italia. Deci, sensuri diferite… peisaje diferite!
Pasul Grimsel trece printr-o regiune montană sălbatică, cu lacuri de acumulare și centrale electrice.
Pasurile Grimsel și Furka se află unul lângă celălalt, însă pe munți diferiți. Este ușor să ajungi dintr-o parte în alta.
Indiferent din ce direcție vei veni, vei trece pe lângă barajul Grimselsee din Pasul Grimsel. Nu-ți vei putea lua ochii de la peisajul creat ce-ți oferă o priveliște peste întreaga zonă.
Trebuie să faci neapărat o oprire și lângă Lacul Totesee. Iată ce priveliști poți să ai!
Surprize elvețiene!
Știi reclama cu marmotele care învelesc ciocolata? Ghici ce? Am găsit marmotele! 🙂 Nu și ciocolata! În apropierea lacului Totesee, vis-a-vis de hotelul Grimselblick am găsit și un micuț parc al marmotelor. Accesul a fost gratuit.
Pasul Furka din Elveția
O splendoare! Îmi tot caut cele mai potrivite cuvinte pentru a-l descrie și parcă nu este suficient!
Aflat la peste 2000m altitudine, cu o lungime de 22 de kilometri și cu cel mai înalt punct de 2.429m, Pasul Furka este senzațional! Peisajele sunt atât de frumoase, încât opream mașina din 10 în 10 metri. Un alt unghi, o altă priveliște și o mulțime de cascade!
Auzisem faptul că acest pas este foarte aglomerat și destul de greu de străbătut. Tocmai de aceea, stiind aceste lucruri, am pornit la drum într-o zi de miercuri, la început de septembrie. Tare liber a fost drumul și ușor de parcurs!
Ce-i drept, la coborâre (cum mergi spre Italia), drumul este ceva mai îngust. Două autoturisme pot trece fără probleme unul pe lângă altul. Problema ar apărea la întâlnirea cu un autocar. Pe tot traseul nostru am trecut o singură dată pe lângă unul.
Dintre toate cele 4 pasuri din Elveția pe care le-am străbătut, în Furka aveam impresia că sunt într-un film de Hollywood! Mașini cu sute de cai putere urmau drumul sinuos al pasului și atrăgeau privirile tuturor.
Pasul Furka face parte din așa numitul Grand Tour of Switzerland. Acest traseu pitoresc cuprinde cele mai de seamă și spectaculoase atracții și peisaje din Elveția.
Pasul Gotthard din Elveția sau St. Gotthard Pass
În apropierea pasului este și tunelul Gotthard, însă de ce ai petrece tot acest timp prin interiorul muntelui, când te-ai putea bucura de priveliști și de aer curat?
Vei ajunge în Piansecco Belvedere. Aici poți să-ți parchezi mașină, să mănânci un sandwish, să te bucuri de priveliște și să încerci să-ți revii din amețeală. De la atâtea curbe și mii de metri altitudine, n-ai cum să nu te simți un pic debusolat. Mai avusesem această senzație când am urcat la 3000 de metri și-am petrecut o întreagă zi pe Muntele Titlis din Elveția.
Vezi pe unde te va duce GPS-ul și nu rata Teufelsbrücke (Devil’s Bridge) și Cheile Schöllenen. Uite aici câteva imagini de pe Google. Nu știu cum am reușit, însă noi n-am ajuns acolo.
Unde mănânci în pasuri?
Pe lângă varianta sandwich de acasă, în fiecare pas, de regulă la cea mai mare altitudine, găsești unul sau mai multe restaurante. Bani să ai și poftă să-ți fie ! 🙂
Din ce direcție este mai bine să conduci prin pasuri?
Nu contează! Fie de la nord la sud, fie de la sud la nord.
Din categoria… „fii ca Elveția”
Prin toate cele 4 pasuri din Elveția prin care am trecut nu am zărit niciun coș de gunoi… și ghici ce? Erau o curățenie ireproșabilă! Nu tu sticle de plastic, nu tu hârtii, nu tu resturi alimentare. Fiecare își ține gunoiul aproape până la destinație, iar acolo îl reciclează.
Să mai spun și de calitatea drumurilor? Ca-n palmă!
Iată un articol cu o mulțime de informații utile pentru o călătorie pe aceste meleaguri-ghid de călătorie în Elveția.
Dificultate traseu pasuri Elveția
Cât este de dificil să conduci prin aceste pasuri? Părerea mea este că dacă ai ceva experiență în condus și nu te avânți pe drumuri înghețate… n-ar trebui să-ți faci griji.
Adaptează viteza la condițiile de mers, ia curbele ușor și… oprește de fiecare dată când vrei să admiri peisajele!
Când sunt deschise aceste pasuri
Când vine vorba de a descoperi aceste pasuri din Elveția pe timp de iarna, ar trebui să te gândești de două ori la traseul pe care vrei să-l faci. În funcție de condițiile vremii, de regulă aceste trecători sunt închise începând cu luna octombrie și până în luna iunie. Acceseaza acest site pentru a afla în timp real informații despre starea drumurilor și a pasurilor din Elveția.
Cât timp durează să traversezi pasurile Grimsel, Furka și Gotthard?
Noi am alocat o întreagă zi. Am plecat din zona Interlaken pe la ora 10 și am ajuns pe la ora 19.00 în Como-Italia.
La ce temperaturi să te aștepți în pasurile din Elveția?
La temperaturi scăzute… sau mai bine spus, la temperaturi mai mici decât cele de la baza muntelui, mai ales seara și dimineața.
Taxe de drum în Elveția. Cât costă parcarea în pasuri?
Toate locurile de parcare sunt bine semnalizate și gratuite. La fel, accesul prin pasuri este liber. Singura taxă pe care Elveția o percepe este vigneta, în valoare de 40CHF (40$). Aceasta este valabilă din decembrie până anul următor în ianuarie (14 luni) și este necesară doar dacă vei circula pe autostrăzi. Nu există variante pentru mai puțin timp.
Despre costurile unei astfel de excursii găsești aici toate detaliile: cât costă o vacanță în Elveția.
Ce pasuri din Elveția mi-au plăcut mai mult?
Cum să-ți răspund eu la o astfel de întrebare? Simplon a fost primul contact cu Elveția, cu munții și cu peisajele ei… Pasul Grimsel are lacurile acelea splendide înconjurate de un drum șerpuitor… Pasul Furka e plin de cascade, iar în Gotthard i-am spus Elveției “La Revedere”
Îmi este foarte greu să aleg. Totuși, dacă nu ai timp și vrei să-ți recomand două dintre ele, ar fi Pasurile Furka și Grimsel.
Pentru o imagine de ansamblu asupra intregii excursii, citește și lista cu atracțile turistice de neratat din Elveția.
Aș vrea să știu dacă ai traversat pasurile din Elveției (acestea sau oricare altele) și care a fost experiența ta.
Dacă încă nu ai fost și ai întrebări, lasă-ne un mesaj și-ți vom răspunde cu drag. 🙂
*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.
Lucian Luk
Super, foarte util articolul !
Mulțumim de informații.
La cât mai multe, călătorii de weekend!