Vacanță cu copiii pe Coasta de Azur-aspecte logistice

  • 8 ianuarie 2024

Când vine vorba de vacanțe cu copiii, probabil că visul oricărui părinte este să aibă o vacanță reușită, relaxantă (îndrăznesc să spun 🙂 ). Am observat și noi că lucrurile se schimbă în funcție de vârsta pe care o au copiii și de nevoile lor și spun din capul locului că, în cele ce urmeză îți voi împărtăşi din experiența noastră, punctând aspectele ce nouă ni s-au părut importante și-au contribuit în a avea o minunată vacanță cu copiii pe Coasta de Azur.

Experți în a călători cu cei mici sunt alții, oameni pe care îi urmărim cu drag și de la care avem ce învăța, însă din ce am observat noi până acum, credem că, pentru a avea o vacanță frumoasă, trebuie să ținem cont în primul rând de 2 lucruri: mindset și organizare.

Vacanță cu copiii pe Coasta de Azur- mindset și organizare

Când spun organizare, nu mă refer la a avea planificat ce faci în ziua x la ora y, nope! Din contră, aici aș spune eu că cel mai indicat ar fi să existe flexibilitate. Altfel există riscul să se creeze frustrări că nu s-a putut vedea un anumit obiectiv turistic sau că nu s-a plecat de la cazare mai devreme.

Prin organizare mă refer la alegerea destinației, a cazării care să corespundă nevoilor tale, la a închiria sau nu o mașină și multe altele despre care îți voi povesti în cele ce urmează. Însă toate aceste aspecte, pot păli în cazul în care așteptările sunt, poate, nerealiste. Cel mai important aspect al vacanței noastre a fost mindeset-ul! Modul in care ne-am setat așteptările referitoare la aceasta vacanță a fost cheia spre a avea o vacantă reușită, credem noi.

Cel mai important plan: fără planuri (mărețe)!

Nu ne-am propus să bifăm o listă de obiective turistice, ci am ales să ne bucurăm de timpul petrecut împreună și de experiențele pe care le-am întâlnit pe parcursul călătoriei. Ne-am propus să vizităm atât cât vom putea, în timpul avut la dispoziție. Un ritm încet, liniștit, fără liste, fără alergat de la un obiectiv la altul, deci fără nicio presiune inutilă. Și a fost minunat! Am descoperit în fiecare zi locuri frumoase ce ne-au încântat privirile.

Zborul cu avionul

Pentru minivacanța noastră de 1 decembrie, căutam un unicorn 🙂 . Adică o destinația cu o vreme ceva mai caldă la care să ajungem după doar câteva ore de zbor. Ah, mai doream și ore de zbor bune, dar fix într-o anumită perioadă pentru a profita de zilele libere de la serviciu! Simplu de găsit, nu? Și uite așa am ajuns să tot excludem din variante (oricum nu erau prea multe) și am ales ca destinație Nisa. Superbul oraș Nisa cu superba Coastă de Azur! Singurul inconvenient a fost zborul la dus, mult prea devreme pentru noi… dar măcar cel de întoarcere nu a mai fost cu noaptea-n cap. 🙂

Pe durata zborului copiii au mai dormit, s-au mai jucat, noi am mai explicat diverse lucruri despre avioane, nori și cer, iar timpul a trecut repede. Apoi ne-am pregătit de aterizare admirând de sus minunata Coastă de Azur!

Parcarea mașinii în Otopeni.

Am plecat de acasă cu mașina personală pe care am lăsat-o în parcarea pe termen lung la Otopeni. Sunt diverse companii ce oferă astfel de servicii de parcare, servicii ce pot fi cumpărate odată cu biletul de avion (aveam opțiunea asta la Wizzair) sau direct la ei pe site. De transportul din parcare până la aeroport s-a ocupat compania unde lăsasem mașina. Cred că a fost un drum de 10 minute.

Bagajele

În ultimii ani am mai călătorit pe ici pe colo cu copiii, iar asta ne-a ajutat să reînvățăm să fim eficienți cu bagajele. Am trecut ușor, ușor de la plecatul cu jumătate de casă după noi, la 2,3 bagaje mici. Așa că și de data aceasta am luat cu noi doar cele strict necesare ce au încăput în bagajele noastre de mână.

Acum ca să nu crezi că am făcut noi vreun hocus-pocus ca să încapă hainele pentru 5 zile a 4 persoane doar in rucsacurile noastre, trebuie să deslușesc acest mister! La cazare am avut mașină de spălat și am folosit-o 🙂 . Tot ce înseamnă medicamente, creme și loțiuni, jucării, cărticele și alte accesorii, au încăput separat, într-o geantă de umăr, iar hainele în 2 rucsacuri, separat. Nu voiam să mai avem și grija bagajului de cală pe care să îl luăm cu noi prin aeroport avâdu-i pe cei mici de mână, sau în brațe . Din fericire, am reușit să fim eficienți… de data asta :).

Închirierea mașinii

Să avem o mașină care să ne ducă oriunde și oricând aveam nevoie, a contat foarte mult! Nu am depins de programul mijloacelor de transport, am putut opri aproape de obiectivele turistice pe care doream să le vizităm, iar copiii s-au putut odihni în mașină atunci când noi ne deplasam dintr-un loc în altul. Plecam dimineața de la cazare cu haine mai groase pe noi, ca la prânz să fie nevoie să stăm doar într-un hanorac subțire. Unde lăsam noi gecile groase? În mașină. Unde lăsam noi sticlele cu apă, sandviș-urile și gustările copiilor? Tot în mașină. 🙂
Am detaliat întregul proces de închiriere a mașinii în articolul: Cum închiriezi maşină în Nisa . Ne-a plăcut mult să conducem o Tesla și da, e o mașină pe care n-ai cum să nu o îndrăgești.

Traficul pe Coasta de Azur

În perioada în care am fost noi traficul a fost foarte lejer. Dar am auzit că în sezon lucrurile se schimbă destul de mult. Nici nu a fost nevoie să mergem pe autostradă pentru a ajunge dintr-un punct în altul (deci, nici costuri suplimentare). Am condus pe coastă, inclusiv când am mers în Monaco, iar drumul a fost suuuperb!

Parcările pe Coasta de Azur

Locuri de parcare am găsit fără probleme aproape oriunde ne doream (în centrul orașului Nisa a trebuit să parcăm în subteran pentru că cele de la suprafață erau ocupate).

Prețul parcărilor, din ce am experimentat noi, au fost între 1-4€/oră, în funcție de locație. Am avut și surprize plăcute când, parcând mașina fix la Palatul Festivalurilor de la Cannes am constatat că primele 2 ore au fost gratuite și faptul că, în alte locuri, după primele 2 ore de parcare, prețul scădea simțitor.

Cazarea

Ziceam ceva mai sus de căutat unicorni? Daaa și când vine vorba de cazare, crezi că n-am avut și aici o mulțime de cerințe? Să fie aproape de Nisa, să aibă parcare privată, bucătărie proprie, mașină de spălat, să fie suficient de spațioasă, să fie în bugetul nostru, să… hai că mă opresc aici! Am căutat și-am tot căutat și-ntr-un final am găsit un apartament în Cagnes sul Mer-la 5 minute de mers pe jos până la plajă şi 15 minute cu mașina față de aeroport.

Organizarea meselor

Servirea meselor putea fi o adevărată provocare pe durata vacanței. Şi chiar aşa ar fi fost dacă ne-am fi lăsat în baza restaurantelor sau a teraselor. Programul de servire a meselor în localurile de pe Coasta de Azur, cel puțin în perioada în care am fost noi, nu s-a pliat cu nevoile noastre.

Având acest aspect în minte încă de când eram în țară, ne-am închiriat un apartament în care să ne putem pregăti singuri mesele. Şi uite aşa am evitat constrângerea legata de programul restaurantelor şi am avut flexibilitatea de a ne organiza zilele așa cum ne doream.
Să mai spun că sandviș-urile şi câteva fructe au fost nelipsite din geantă ? Tare bine au mai prins când ni se făcea foame, iar angajații restaurantelor își făceau siesta.

Sunt o mulțime de supermarketuri pe întreaga Coastă de Azur (Carrefour, Casino, Lidl sunt doar câteva dintre ele). Îți dau un pont- prețurile produselor diferă extrem de mult în funcție de zona în care se află. Noi ne-am cazat în Cagnes sul Mer și ne-am făcut cumpărăturile deseori de la Carreforur Antibes-Nice, iar prețurile ni s-au părut asemănătoare cu cele din București (unele produse lactate fiind chiar mai ieftine).

Ne trezeam dimineața în ritmul nostru, pregăteam cu toții micul dejun așa cum facem și acasă, apoi, ușor, ușor, ne îmbrăcam pentru plecare. Fără presiune și fără grabă.

Cum a fost vremea pe Coasta de Azur la sfârșit de noiembrie-început de decembrie?

Am tot stat cu ochii pe prognoza meteo înainte de a pleca de acasă și, cu excepția unei singure zile ce părea a fi însorită, se anunțau ploi. Însă, din fericire, lucrurile s-au schimbat la destinație și am avut parte de vreme bună! Doar într-o zi a plouat la primele ore ale dimineții, însă pe parcursul zilei a fost doar înnorat și ceva mai rece.

Vacanță cu copiii pe Coasta de Azur- Timp de joacă și explorat în voie

Am ales cu grijă destinațiile vizitate unde copiii au avut și oportunitatea de a se desfășura liberi și de a-și consuma energia. Ore întregi petrecute pe plajă, jucându-ne cu pietre și nisip, vizita la Muzeul Oceanografic din Monaco sau plimbări pe Colline du Chateau din Nisa- toate au contribuit la crearea unor amintiri de neuitat pentru întreaga familie.

Am fost plecați 5 zile, însă cum prima și ultima zi au fost dedicate mai mult aspectelor logistice (zboruri, închiriat/returnat mașina, etc), am profitat de cele 3 zile pline pe care le-am avut la dispoziție și-am lăsat aici câteva notițe cu locurile vizitate: Ce poți să vizitezi în 3 zile pe Coasta de Azur.

Această vacanță cu copiii pe Coasta de Azur a fost extrem de relaxantă și plăcută și ne bucurăm că am putut crea împreună amintiri frumoase! A fost frumos… frumos și relaxant! Eu și Viorel ne bucuram de locurile în care ne aflam, având în plus parte și de bucuria pe care o vedeam în ochișorii copiilor (care erau entuziasmați de fiecare loc nou pe care îl descopereau).

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: