Impresii din Bari, Italia

 • 27 iulie 2017
Impresii din Bari -faleza

Bari este un oraș ce până în urmă cu puțin timp nu-mi spunea prea multe… De fapt, e un oraș ce-mi atrăsese atenția datorită localităților extrem de frumoase ce se află în jurul său: Alberobello, Polignano a Mare, Ostuni și multe, multe, altele.  Și cum pentru a ajunge la ele, aveam zbor direct București-Bari, am zis să-i dau și orașului o șansă… Să așez așadar pe hârtie câteva impresii din Bari.

Bari este un loc în care mergi pentru a te uita la oameni!

Poate-ți pare ciudat ceea ce spun, însă după părerea mea, acesta nu este un oraș prin care să mergi cu harta-n mână de la un obiectiv la altul. Aici atracția principală o reprezintă oamenii, stilul lor de viață, obiceiurile, comportamentul… și crede-mă, nu e puțin lucru!

Acest oraș capătă viață abia seara, după ora 7, când devine un adevărat furnicar! De la grupurile de tineri gălăgioși îmbrăcați care mai decare mai fistichiu, la bătrâneii ce se adună în vreun colț al unei piațete să joace o carte și să mai dezbată acțiunile politicienilor.

Străzile din centrul vechi al orașului sunt foarte înguste (abia dacă încape o mașină), iar oamenii ce locuiesc la parterul blocurilor stau cât e ziulica de lungă cu ușa deschisă, avânt totuși grijă să tragă puțin perdeaua. Mai pe seară, când soarele se mai domolește, își iau scăunelele și ies în fața ușii (adică în stradă) și socializează! Și ce mai socializează! Vorbesc mult, tare și evident, dau din mâini! 🙂

Tot aici am avut parte și de numeroase demonstrații de preparare a pastelor “orecchiette”! Gospodinele pregătesc deseori în casă acest tip de paste tradiționale și apoi le usucă în fașa ușii. Așa că, n-ai cum să nu te întâlnești cu vreo covățică de”urechiușe”puse la soare atunci când de plimbi pe străzi.

Impresii din Bari-Traficul

Traficul din Bari este o provocare! Da, chiar și pentru noi, cei obișnuiți cu nebunia de pe străzile din București! Ca pietoni, aveam impresia că indicatoarele rutiere erau doar niște obiecte ce țineau de designul orașului.

Când vrei să traversezi strada în Bari îți faci o cruce mare, te “arunci” pe șosea și speri ca mașina ce vine să aibă frâne! :)) Da, nu știu cum se vând autoturismele-n Italia, dar mi se pare că mașinile lor n-au semnalizatoare și nici frâne. Ei, știi bine că exagerez, dar ai prins ideea. 🙂

Impresii din Bari-Mâncarea

E bine-știut faptul că partea de sud a Italiei este mai puțin înstărită față de cea din nord. Acest lucru se observă atât în modul în care arată orașul, cât și în prețurile alimentelor. Și dacă tot vorbim de mâncare, cum ne plimbam noi într-o seară prin oraș, am dat de o pizzerie de cartier în care părea că doar oamenii din zonă vin și mănâncă acolo.

Cum era?  Pfaaa, foarte mulți oameni, gălăgie, unii stăteau la mese, alții își așteptau rândul vorbind între ei, copiii  băteau mingea pe pietre, scuterele își făceau loc printre oameni și mese… rufe de toate felurile atârnau pe la geamurile clădirilor sau erau scoase în fața ușilor… Totul era însă învelit de un miros delicios de pizza căruia nu-i puteam rezista! O atmosferă autentică ce ne-a bucurat seara! Și-ți dai seama că ne-am pus și noi repede la rând să mâncăm câte o porție de pizza servită direct din cutie, delicioasă și foarte ieftină! 🙂

Și-am mâncat și o porție de chipsuri tradiționale, făcute de o familie de localnici, chiar în fața casei lor! Ți se pare că seamănă cumva cu mămăliguța românească? Așa și este! 🙂 “Polenta” prăjită-n ulei încins, presărată cu sare, “asezonată” neapărat cu un pahar de bere.

Deși totul părea oarecum haotic și agitat, ne-am lăsat purtați de stilul lor. La final pot spune că Bari ne-a oferit o experiență ce ne-a plăcut și chiar ne-a distrat!

Bella Italia, abia aștept să ne revedem! 🙂

Citește și:

Alberobello, o lume de poveste

Lacul Como-excursie de o zi din Milano

Cât costă o călătorie în Milano și Lacul Como

Palatul Schonbrunn din Viena, călătorie în timp

*Află imediat despre noile ponturi de călătorie, urmărind pagina de Facebook- Calatorii de Weekend

2 Comments

 • Dorina

  Atmosfera pe care ai descris-o imi aduce aminte de Grecia :).

  Reply
 • Mihaela Busa

  Foarte utile informațiile. Mulțumim

  Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: