Toată lumea la bord? Haideți să mergem pe cel mai frumos traseu de cale ferată din Colorado și cu siguranță unul dintre cele mai frumoase din America!
Aflată în statul Colorado, la doar o oră de orașul Denver, calea ferată din Georgetown este amplasată într-un cadru minunat! Trenul cu aburi te poartă prin zone de o frumusețe rară cu peisaje splendide create de Munții Stâncoși… apoi îți va face inima să bată cu putere când traversează Poarta Diavolului…
Și asta nu e tot! Călătoria cu trenul de odinioară continuă până în apropierea unei mine de argint pe care trebuie nepărat să o vizitezi! Vei merge în subteran unde vei descoperi cum se lucra în timpul Goanei după aur… și acolo vei vedea cu ochii tăi micile izvoare cu Sângele Dragonului.
Nu-i așa că sună bine? Atunci, hai să continuăm povestea! 🙂
Istoria căii ferate The Georgetown Loop din Colorado
Istoria acestei căi ferate este strâns legată de fenomenul numit Goana după aur. În anul 1859, când în zonă se făceau intense exploatări miniere, muncitorii au ajuns și în Georgetown, insă ce să vezi? În loc să găsească aur, au dat peste un material gri-metalic necunoscut pentru ei.
Acesta s-a dovedit ulterior a fi argint de calitate superioară, așa că lucrările au început și aici. Și uite așa, pentru a transporta bucățile de rocă, în 1884 s-a pus în funcțiune “The Georgetown Loop“… o cale ferată ce folosea o locomotivă cu aburi și era considerată o adevărată inginerie a vremii.
Calea ferată din Georgetown-de la minerit la cel mai frumos traseu de cale ferată din Colorado
Timpul a trecut, exploatările s-au oprit, iar locomotiva cu aburi transportă astăzi turiști, plimbându-i încet printre peisajele create de Munții Stâncoși…
Odată călătoria începută, pregătește-te să treci prin “Poarta Diavolului”! Așa se numește podul pe care trenul îl va traversa. “Devil’s Gate” este construit la zeci de metri înalțime deasupra râului Clear Creek. Este un râu învolburat ce-ți crează împresia că va lua cu el podul cu tren cu tot… Nu degeaba se spune că este cel mai frumos traseu de cale ferată din Colorado!
Vizitarea unei mine de argint din Colorado
La mijlocul călătoriei cu trenul te poți opri pentru o vizită în subteran. Vei vedea o adevărată mină de argint și vei descoperi o poveste impresionată. O poveste în care dorința de a avea un trai mai bun se contopeșe cu ceea ce înseamna lucrul în mină și condițiile de muncă greu de imaginat.
Bărbați și copii deopotrivă, cu toții lucrau în mină! Băieții, odată ce împlineau vârsta de 13 ani, erau considerați maturi și apți de muncă. Copii de peste 7 ani erau folosiți și ei în mină. Ei plasau bucățile de dinamită și-apoi fugeau iute pentru a nu le exploda în față.
Femeile aveau voie să se apropie de mină doar pentru a-și lua acasă soții sau copii ce pieriseră în accidente. De aici probabil se considera faptul că prezența lor în zona minieră era aducătoare de ghinion.
Minerii lucrau câte 10-12 ore pe zi într-un mediu extrem de toxic și erau nevoiți să stea de multe ori în apă ce le trecea dincolo de genunchi. Să-ți mai spun faptul că în mină erau constant 6 °C?
Bolile pulmonare, pierderea auzului și strivirea lor sub rocile prăbușite, făceau ca speranța de viață a minerilor să nu fie mai mare de 34 de ani. Care era răsplata pentru toate acestea? Erau plătiți cu 2, 3$ pe zi, de trei ori mai mult fată de muncitorii de rând.
În rocile muntelui în care a fost săpată această mină încă mai sunt rezerve impresionate de argint… Dovadă stau multiplele izvoare de argint (numite Sângele Dragonului) ce se formează atunci când apa din subteran întâlnește zone cu minereuri de argint.
Călătoria în Georgetown-o lecție de istorie
Cele aproape 3 ore cât a durat clătoria cu trenul și vizita în subteran a fost pentru mine o întoarcere în timp… A fost o lecție de istorie pe care cred că fiecare dintre noi ar trebuie să o aflăm și să învățăm din ea. Exploatările miniere din acele vremuri au distrus vaste arii muntoase și au poluat întreaga zonă. Iar acum, după aproape 200 de ani, încă se mai văd urmele lăsate de minierit, urme pe care doar timpul cu greu le mai poate îndrepta.
Natura este spectaculoară și ne oferă tot ce are ea mai bun și mai frumos, iar Munții Stâncoși din Colorado sunt fără doar și poate un izvor de liniște, relaxare și uimire. Despre călătoria prin aceste locuri… într-un articol viitor! 🙂
Alte articole utile pentru o călătorie în SUA:
Cât costă e excursie pe Coasta de Vest a Americii
Cum a decurs interviul pentru viza SUA
Ce nu ai voie să iei în bagaj și cum decurge controlul vamal din SUA
Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.
Ady
Locuiesc în sua de 27 ani. Nu am pățit niciodată asa ceva. Cine știe în ce cartier ați înimerit voi.