Cele 3 statui din Bruxelles

  • 19 martie 2018
statiu din bruxelles-baiat

Când vine vorba de statui din Bruxelles, toată lumea știe de băiatul pișăcios! Acea statuie mică, dezinhibată, reprodusă în toate felurile posibile de către comercianți!  Știai însă că mai sunt alte 2 statui, la fel de neinhibate? Hai să le luăm pe rând!

Cele 3 statui din Bruxelles ce au aceeași “activitate” sunt:

Manneken Pis

Jeanneke Pis

Zinneke Pis

Statuia Manneken Pis din Bruxelles

O mulțime de legende circulă în jurul acestei mici statui, una mai interesantă decât alta. Eu mă voi opri astăzi asupra celei mai cunoscute legende a băiatului pășăcios din Bruxelles!

Se pare că, în vremuri de demult, un mare comerciant și-a pierdut băiatul. Tatăl, în disperarea lui de a-și găsi fiul rătăcit, a spus că atunci când își va găsi fiul, va ridica o statuie ce va imortaliza momentul regăsirii acestuia. Și ghici cum l-au găsit? Exact! Băiatul făcea liniștit pipi într-o grădină. 🙂

Și uite așa, spune legenda, a luat ființă această statuie ce are puțin peste 60 de cm și pe care ar trebui să o vizitezi și tu când ajungi în oraș.

Deoarece a fost furată de mai multe ori, adevărata statuie este amplasată într-un muzeu, în stradă fiind doar o copie.

Chiar și așa, micuțul băiat ce are peste 700 de costume pentru diferite ocazii, se bucură de o mare popularitate în rândul turiștilor. Așa că, data viitoare când vizitezi Bruxellesul, poate îl vei găsi pe micuț îmbrăcat în haine de sărbătoare.

De remarcat și nenumăratele produse ce-l înfățișează pe acest copil năzdrăvan, ce a devenit simbolul Bruxellului!

manneken pis-statiue dulce

Citeșe și:

Care sunt prețurile în Bruxelles

Călătorie de o zi în Bruges

Statuia Jeanneke Pis

Și dacă avem un băiețel celebru, trebuie să avem și o fetiță, la fel de poznașă. Deși nu este la fel de celebră, cea din urmă, statuia Jeanneke Pis a fost construită în onoarea principiului loialității.

Unii ar spune că au făcut-o pentru a nu fi discriminare… Cine știe! 🙂

Se mai spune că dacă îți pui o dorință și arunci un bănuț în fântâna din fața statuii, dorința ta se va îndeplini.

statuia din bruxelles-fata

Pentru a nu fi furată, statuia Jeanneke Pis este ținută sub gratii, fiind astfel destul de dificil să o vezi și să o fotografiezi.

Statuia Zinneke Pis- cățelul pișăcios.

Urmează și rândul animalelor să-și însemne teritoriul prin Bruxelles! Dacă ar fi să credem că pe Janneken Pis au făcut-o pentru a nu fi discriminare, pe pisici nu le-a întrebat nimeni cum se simt? 🙂 Ei, glumesc și eu! Oricum, ideea cățelușului mi se pare amuzantă, iar dacă ai drum pe acolo, nu strică să arunci o privire pe marginea drumul!

Cum ajungi la cele 3 statui din Bruxelles?

Toate cele trei statui din Bruxelles sunt destul de apropiate unele de altele. Pentru a-ți fi mai ușor să ajungi la ele, le-am așezat pe harta de mai jos din Google Maps. Ce zici, le vizitezi când vei ajunge în Bruxelles? Doar, așa, de amuzament!

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

1 Comment

  • Petra

    Replica feminină a lui Manneken Pis este oarecum ascunsa pe aleea Fidelitatii, parca asa se numeste daca imi aduc bine aminte, in apropierea unui bar vestit din Bruxelles, Delirium Tremes. Aici ai la dispozitie sa inverci vreo doua mii de tipuri de bere, daca te tin curelele. :)) Oricum, revenind la statuie, a fost facuta in 1985 de sculptorul Denis Adrien Debouvrie. Scopul ei a fost acela de a da un semnal referitor la egalitatea intre sexe. Fantana deasupra careia este amplasata statueta reprezinta simbolul fidelitatii si se spune ca cine arunca o moneda in ea ii va fi fidel persoanei iubite.

    Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: