Ghid de călătorie în Porto

 • 2 aprilie 2016
tramvai din calatorie în porto

E minunat să vezi lumea și să te bucuri de fiecare experiență, iar planificarea unei noi călătorii are farmecul său, mai ales când ai în față o listă lungă de întrebări cărora ai vrea să le găsești răspunsul. Tocmai de aceea ți-am pregătit un mic ghid de călătorie în Porto.

Când să călătorești în Porto?

Vara este foarte cald, chiar dacă se simte briza oceanului.  Iarna plouă destul de des și este multă umezeală în aer ceea ce accentuează senzația de frig. Primăvara și toamna sunt perfecte pentru a descoperi acest oraș! Eu l-am vizitat la mijlocul lunii martie și am avut parte de o vreme plăcută, cu temperaturi de 14ºC.

Indiferent de anotimpul în care vei avea acestă călătorie în Porto, trebuie să ai încălțăminte cât mai comodă! Atât aici cât și în Lisabona drumurile sunt abrupte și acoperite cu piatră cubică.

Cum ajungi în Porto?

Cum din România nu sunt zboruri directe către Porto, cel mai la îndemână este să iei avionul până în Lisabona. De acolo, în mai puțin de o oră ajungi în Porto! Zborurile sunt dese, iar prețul unui bilet poate fi chiar mic. Eu am cumpărat biletul cu 2 luni înainte, am zburat cu Ryanair și a costat 10€/sens.

Pentru a ajunge în oraș de la aeroport, poți lua metroul (Linia mov -Aeroporto->Estadio do Dragao). Metroul circula la un interval de 30 de minute, iar durata călătoriei până în centru este de ~40 de minute.

Programul de funcționare al metroului din Porto este 6.00AM-1.00AM. Costul unei călătorii este de 2.45€ și include și prețul de 0.60€ al cartelei reîncărcabile. Biletul trebuie validat înainte de urcarea în metrou.

Citește și: Atracții turistice din Porto de văzut într-o ziapus în porto

Cum circuli în Porto?

Dacă te cazezi în centru și vrei să vizitezi doar această zonă, nu prea ai avea nevoie să utilizezi mijloacele de transport în comun. Dar dacă vrei să te deplasezi prin împrejurimi, nu trebuie să-ți faci griji că vei rata coborârea. Stațiile sunt anunțate pe ecranele din autobuze. În ceea ce privește costul unei călătorii, acesta diferă în funcție de zonă. Așa că îți recomand să ai cu tine o hartă a orașului în care sunt delimitate și zonele. Hărțile se oferă gratuit în centrele de informare turistică.

Pentru călătorii nelimitate, există doua tipuri de carduri de călătorie pentru 24 și 72 de ore. Primul tip costă 7€, iar al doilea, 15€. Cardurile nu sunt reîncărcabile și nu pot fi achiziționate din mijloacele de transport în comun.

Pentru călătoriile cu metroul, ai la dispoziție aplicația iMetroPorto, ce poate fi descărcată gratuit pe orice smartphone. Vei găsi toate informațiile necesare deplasării tale cu metroul în a ta călătorie în Porto.

Pentru o experiență inedită, poți alege să descoperi orașul cu tuk-tuk-ul. Acestea sunt curate, iar șoferii lor vorbesc mai multe limbi străine și împărtășesc turiștilor o mulțime de informații despre locurile pe care le traversează.

Costul unei călătorii este între 15 și 20€/persoană și durează între 1 oră și 1 oră și jumătate, în funcție de traseul ales.

Cât costă cazarea în Porto?

În lunile mai puțin aglomerate, poți găsi cazare la un hotel de 4* și cu 60€/noapte/camera dublă. În plin sezon însă, la același preț vei găsi oferte pentru hotelurile de 3*. O variantă mai economică este închirierea unui apartament folosind Airbnb. Prețul unei camere duble poate fi și de 2 sau 3 ori mai mic decât cel al unui hotel…

Care sunt prețurile la mâncare în Porto?

Aș spune că nu am sesizat diferențe față de prețurile din Lisabona. O masă pentru două persoane, la un restaurant fără pretenții, poate fi în jurul sumei de 20-30€, depinde cât și ce se comandă. O sticlă de apă de 0.5l costă 1.5€, în zona turistică, dar dacă te pierzi printre străduțe și gasești un supermarket, nu costă mai mult de 0.5€. Pentru un sandwish poți plăti 1 sau 2€.

Din lumina experienței pe care am avut-o în Portugalia pot afirma că este una din cele mai ieftine țări din Europa de Vest.

*Dacă vrei să afli mai multe informații și sugestii pentru călătoriile tale, te astept și pe pagina de Facebook  www.facebook.com/CalatoriiDeWeekend/

4 Comments

 • Ioana

  Nu mă așteptam ca în Portugalia să fie preţuri așa mici.

  Reply
  • Calatorii de Weekend

   Da, în comparație cu celelalte țări din vestul Europei, Portugalia este chiar o țară ieftină. Tot s-o vizităm, că frumoasă e! 🙂

   Reply
 • Dorina

  Foarte frumos oras, mi-a placut mai mult ca Lisabona.

  Reply
  • Calatorii de Weekend

   Drept să-ți spun și pe mine mă încearcă același sentiment. 🙂

   Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: