Ce să vizitezi în Porto într-o zi

 • 1 aprilie 2016
ce să vizitezi în Porto- pod

Am pornit  spre acest oraș neavând așteptări… Citisem câteva impresii din călătoriile altor persoane, însă acestea gravitau în jurul vinului. Să fie oare Porto doar despre vin? Hai să vedem ce să vizitezi în Porto într-o zi.Am zis că ar fi păcat să fiu în Lisabona și să nu dau o fugă până în Porto, al doilea oraș ca mărime din Portugalia… Și am pornit cu inima deschisă, dorindu-mi  să am propria experiență!

Impresii după o zi în Porto

Prima impresie a fost aceea a unui oraș ce a rămas blocat în timp… Un oraș care părea să aibă un aer aparte, diferit de ce mai văzusem până atunci…

Mă plimbam pe străzi și observam oameni ce-și vedeau de treburile lor zilnice… Copiii băteau mingea printre străduțele înguste, magazinele ce nu încercau să-ți ia ochii… Ici-colo mai zăream câte un turist ce se uita dezorientat pe hartă…

Am simțit că totul are alt ritm  și că eu trebuie să intru în peisaj cât mai repede. Așa că, m-am lăsat ghidată de monumentele pe care le vedeam în depărtare. Mergeam către ele, pe străzi necunoscute… Oriunde întorceam capul vedeam câte o bisericuță, muzeu, teatru sau turnuleț ce-mi captau atenția prin frumusețea-i arhitecturală.

Ce să vizitezi în Porto într-o zi?

Și uite mai jos doar o mică parte din obiectivele turistice  din Porto.

Catedrala Se (Se do Porto)- impunătoarea construcție ce domină orașul de la înălțime își are originile în secolul 12.

În secolul 17 a fost refăcută în stil baroc, păstrându-i-se doar câteva dintre elementele gotice. De aici vei avea parte de o priveliște minunată asupra orașului și a Turnului Clericilor.

Piața Libertății (Praça da Liberdade)  este cea mai mare piață din Porto, fiind de altfel și centrul orașului. Clădirile din jurul pieței sunt ocupate de hoteluri, bănci, cafenele și restaurante.

Librăria Lello (Livraria Lello)- Vei fi impresionant de frumusețea detaliilor sculptate în lemn și de scara sinuoasă din mijlocul acesteia! Se spune că ar fi una dintre cele mai frumoase librării din lume. Nu e de mirare deci, că este foarte vizitată, iar în fața ei sunt mereu oameni ce așteaptă la intrare. Biletul de acces costă 3€.

Biserica Carmo și Carmelitas (Igreja do Carmo e dos Carmelitas). Deși nu se observă, sunt de fapt două biserici despărțite de o casă. Astfel, este respectată legea conform căreia două lăcașuri de cult, unul de maici și altul de călugări nu au voie să aibă perete comun. Casa despărțitoare are doar 1 metru lățime și este acoperită cu bine-cunoscutele bucăți de gresie numite ,,azulejos”.

Am dat de aceste biserici întâmplător, ghidându-mă după ce-mi vedeau ochii… Mare mi-a fost uimirea când am intrat în interiorul bisericii Carmelitas! O biserică extrem de frumoasă ce este un impresionant exemplu de arhitectură barocă! Accesul este gratuit.

Citește și:

Ghid de călătorie în Porto

Cât costă o călătorie în Lisabona

Vizitarea palatelor din Sintra

Ce să vizitezi în Porto-Turnul Clericilor (Torre dos Clerigos)

Având 80m înălțime, nu ai cum să nu-l observi! Turnul oferă o impresionantă panoramă asupra orașului, iar pentru a te putea bucura de priveliște ai de urcat 225 de trepte. Biletul de intrare costa 3€.

Falezele râului Douro (Rio Douro). După ce am urcat străduțele abrupte și m-am felicitat de nenumărate ori în gând pentru faptul că mi-am luat încălțăminte comodă, am coborât spre râu. Pe faleza acestuia am găsit nenumărate terase, care mai de care mai îmbietoare,toate fiind pline cu turiști.

Pe malul opus, sunt numeroși meșteri ce își vând produsele făcute manual, atent meșteșugite. Obiecte din ceramică, animăluțe din mărgele, genți de plută,  sunt doar câteva dintre obiectele expuse.

Nu departe de acestea, din loc în loc mai vedeam câțiva copii ce încercau să facă o baie în apa râului, dar care ieșeau iute, zgribuliți.

Croazieră pe râul Douro. Acesta este un alt loc pe care trebuie să-l vizitezi în porto!

Plimbarea cu vaporașul pe râu îți va oferi o altă priveliște asupra orașului și te va purta pe sub nenumăratele poduri. Acestea fac legătura între Porto și zona Gaia. Dacă vei merge într-o zi în care soarele nu va fi prea darnic, îți recomand să iei cu tine un hanorac…îți va prinde bine! Biletul pentru croazieră costa 12.50€ , iar călătoria durează aproximativ 50 de minute.

Ce să vizitezi în Porto-Podul D. Luis I (Ponte de Don Luis I)

Un impozant arc metalic ce se întinde peste râul Douro și care are doua punți: pe cel inferior circulă mașinile, iar pe cel superior, metroul.

Pietonii au trotuare pe ambele punți, iar eu îți recomand să traversezi neapărat la apus acest pod pe puntea superioară! Vei putea privi de sus cum lumina soarelui se scaldă în râu și alintă parcă acoperișul caselor construite una lângă alta. Splendid moment!apus în porto

Ca traseu, am urcat pe jos, de pe malul drept al râului, pe o străduța ce se rupe din drumul principal și urcă șerpuitor. Dacă ești la Catedrala Se, pe malul opus, coboară pe lângă aceasta și vei vedea în față puntea superioară a podului.

Ce să vizitezi în Porto-Degustări de vinuri

Pentru că Porto este renumit pentru vinurile sale, călătoria nu ar fi fost completă fără o gustare din această licoare. Pe malul stâng al râului sunt nenumărate crame în care vei fi introdus în tainele producției vinului de Porto. Acolo vei afla că procesul este același cu al vinului clasic până la un punct… Ce se întâmplă după, te las pe tine să afli! 🙂

Te vei plimba apoi printre butoaiele de stejar și vei putea degusta la final licori vechi de câteva zeci de ani. Îți mărturisesc că nu sunt vreo cunoscătoare de vinuri și nici nu-l prea consum, însă gustul și mirosul vinului pe care l-am băut în Porto au fost cu adevărat deosebite.

Porto este un oraș ce mi-a plăcut tare mult! E un oraș ce-și păstrează și astăzi farmecul de odinioară și în care “noul” pare că nu a pătruns, deși beneficiază de toate facilitățile moderne.

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

2 Comments

 • Alina Stan

  Ce fain! Abia astept detaliile. Im doresc foarte mult sa fac un city break in Portugalia si mi-ar prinde bine niste sfaturi ca sa ies cat mai budget friendly 🙂

  Reply
  • Calatorii de Weekend

   Bună Alina!
   Sper să îți fie de folos informațiile pe care le voi oferi, iar dacă vei avea întrebări, nu ezita să-mi lași un mesaj!
   Călătorie plăcută! 🙂

   Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: