Lacurile Plitvice din Croația

  • 19 iulie 2016
Lacurile Plitvice din Croatia

Odată ce vizitezi Lacurile Plitvice din Croația constați că natura și-a făcut de cap în colțișorul ăsta de rai! Într-un singur loc găsești numeroase lacuri turcoaz, cascade repezi și înalte, multă verdeață, păsări și peștișori… Ce mai, nici nu-ți vine să mai pleci!

Faptul că locul acesta e splendid, nu mai încape vorbă, tocmai de aceea nu pe descrierea lui mă voi axa în acest articol, ci pe oferirea unor informații utile pentru a-ți planifica excursia aici.

Urmează să-ți povestesc despre cum ajungi, unde parchezi, cât costă biletele de intrare, cum să te echipezi și…bineînțeles, despre traseele din Lacurile Plitvice din Croația!

Poza de mai jos a fost făcută dintr-un loc marcat pe hartă, dar care nu este inclus în niciun traseu. Iți spun imediat cum ajungi acolo, dar hai să le luam pe rând! 🙂

Lacurile Plitvice-impresii, ponturi și informații utile

Cum ajungi la Plitvice?

De cele mai multe ori turiștii aleg să viziteze acest loc atunci când vin sau pleacă din Croația. În cazul nostru, am ales să vizităm acest minunat loc la final de vacanță, venind dinspre Split și îndreptându-ne spre Zagreb.

Am mers în mare parte pe autostradă, mai puțin ultima sută de kilometri ce se parcurg pe un drum cu o singură bandă pe sens. Această ultimă parte de drum a fost destul de aglomerată. Nu vreau să-mi imaginez cum e în lunile iulie-august pe acolo.

La plecare  ne-am îndreptat spre Zagreb, mergând cam 70km până am ajuns din nou la autostradă.  

Unde parchezi la Lacurile Plitvice și cât costă?

Sunt două intrări în parc: Entrance 1-Rastovača și Entrance 2-Hladovina. Indiferent unde alegi să parchezi este un autobuz ce leagă cele două intrări. Dacă alegi să intri pe un traseu de la Enterance 1 și apoi ieși din parc la Enterance 2, nu  este nicio problemă să ajungi la parcarea unde ți-ai lăsat mașina.

La intrarea în parcare este o barieră de unde vei lua un ticket, iar la plecare va trebui să plătești (clasic).

Parcarea pe oră a fost 7kuna (1€=7.7Ku), sau 70Ku/zi. Plata se face atât cash cât și prin card.

Dacă vrei să urmezi traseul H despre care o să îți povestesc mai jos, îți va fi mai ușor să parchezi direct la Entrance 2.

lac, copaci, reflexie

pesti in apa

Lacurile Plitvice -Cât costă biletele de intrare?

Dacă alegi să vizitezi Lacurile Plitvice într-o singură zi în lunile aprilie–mai, septembrie și octombrie, plătești 150ku (~20€). În perioada iunie-august, prețurile o iau razna-250ku (~33€).  Ceva mai ieftin este în lunile de iarnă, când parcul este vizitat de un număr mult mai mic de turiști.

Copii până în 7 ani și persoanele cu dizabilități au acces gratuit. Studenții și grupurile mai mari beneficiază de reduceri.

De asemenea sunt și bilete ce-ți permit accesul în parc pentru două zile. Verifică aici listă detaliată a prețurilor.

În biletul de intrare este inclus transportul cu autobuzul și/sau vaporașul, în funcție de traseul ales.

pancarda cu trasee in lacurile plitvice

Tot de la intrare, dar nu de la casa de bilete, îți poți cumpăra o hartă cu întregul parc și traseele aferente. Aceasta a costat 20ku (~2.60€) și s-a dovedit a fi foarte utilă.

Cum ajungi la Lacurile Plitvice din Split sau Trogir?

Pentru varianta în care dorești să călătorești din Split sau din Trogir spre aceste lacuri, fără să ai grija mașinii personale (sau dacă ai venit cu alte mijloace de transport) poți achiziționa un tur cu ghid în limba engleză, în care ai inclus și transportul din aceste orașe menționate. Mai multe detalii găsești aici.

Ce traseu să alegi când vizitezi Lacurile Plitvice din Croația?

În funcție de timpul pe care vrei să-l petreci în parc, ai la dispoziție mai multe trasee. Ți le voi enumăra în funcție de locul din care ai parcat, pentru că de acolo încep ele:

Entrance 1:   A=2-3 ore,    B=3-4 ore,    C=5-6 ore    K=6-8 ore

Entrance 2:   E=2-3 ore,    F=3-4 ore,    H=5-6 ore,    K=6-8 ore

După cum observi, traseul K poate fi început din ambele părți. Pentru celelalte trebuie să te deplasezi cu autobuzul de la Entrance 1 către Entrance 2. Traseele sunt bine semnalizate și multe dintre ele se întrepătrund.

Pentru că am alocat o singură zi vizitării acestui parc, am ales traseul H ce durează între 5 și 6 ore. Pe alocuri am mai intrat și pe alte trasee, petrecând în parc aproape 9 ore.

Traseul H

Acesta este unul spectaculos, ce te poartă probabil pe la cele mai importante atracții!  Acest traseu cuprinde și trecerea lacului cu vaporașul, o peșteră și duce și către “Big Watterful”- o impresionantă cascadă cu o cădere de peste 70m.

20160709_211503

Intrarea către peșteră este și ea semnalizată, având mențiunea că se intră pe propria răspundere, însă curiozitatea a fost mare așa că…am urcat! 🙂 Ai grijă să nu aluneci pe trepte căci sunt destul de ude, o încălțăminte pentru drumeție fiind de mare ajutor!

indicator pestera din plitvice, om pe traseu

După o foarte scurtă urcare am observat în partea dreaptă o mică peșteră întunecată în care se adăpostesc câțiva lilieci, iar în partea stângă…ei, în partea stângă ai de urcat ceva mai multe scări… 🙂

traseu pestera lacurile plitvice

Parcurgi aproximativ 80 de metri în altitudine printre crăpăturile muntelui, ca mai apoi să ieși pe parte superioară a acestuia, loc de unde vei avea o priveliște incredibilă precum cea de mai jos!

lacurile plitvice, priveliste de sus

Îți spuneam la început că este un minunat loc de belvedere care apare pe hartă, dar care nu este inclus în traseu. De fapt, sunt mai multe, unele după altele și sunt de-a dreptul splendide. Le-am marcat cu săgeată galbenă în imaginea de mai jos.

pic

Ca să ajungem acolo, am pornit din P3, urmând drumul asfaltat din dreapta ce urcă ușor prin pădure. Aici am întâlnit doar câțiva turiști… incomparabil de puțini față de mulțimile cu care ne înghesuiserăm până atunci. La un moment dat, din drum se desprinde o potecă și mai departe… bucură-te de priveliștea pe care ți-o oferă Lacurile Plitvice!

lacurile plitvice vazute de sus

Și pentru că ne doream să vedem cât mai multe puncte de belvedere, am parcurs și o parte din traseul K (săgeata alba de pe harta de mai sus). A fost nevoie să urcăm pe un drum destul de abrupt și solicitant, dar a meritat osteneala! 🙂

Citește și:

Cum vizitezi Croația cu bani puțini

Vacanță cu mașina în Croația-informații utile

Vacanță în Dubrovnik-ponturi de călătorie

Alte informații utile:

-Ia-ți încălțăminte de drumeție! Deși se merge mult pe podețe de lemn, sunt porțiuni în care se merge ca pe munte. Uneori se urcă, alteori se coboară.

-Ia-ți apă și mâncare! În parc sunt puține restaurante, mai exact 5, dintre care 2 la intrare.

-După amiaza parcul este mult mai liber (în iunie, pe la ora 17.00 mai că nu vedeam țipenie de om). La orele prânzului însă, prin zonele în care traseele se intersectau, era foarte aglomerat.

trasu prin lacurile plitvice cu oameni

trasu prin lacurile plitvice, podet

-Parcul este deschis tot timpul anului, însă orele diferă de la un sezon la altul. Verifică acest site pentru informații detaliate.

-Cărucioarele pentru copii mici nu sunt recomandate! Sunt multe rădăcini de copaci și trepte ce fac dificilă deplasarea cărucioarelor.

-Scăldatul este interzis!

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

2 Comments

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: