Turist acasă. Cum arată orașul Iași după 12 ani

  • 12 martie 2018
orasul iasi, palatul culturii noaptea

Frumoase și dragi amintiri mă leagă de Iași, orașul în care m-am născut și în care mi-am petrecut adolescența, dar pe care nu l-am mai vizitat de tare multi ani…

După anii de liceu, pașii m-au purtat departe de Iași, ajungând să mă stabilesc în sudul țării, în București. De atunci, merg acasă doar de câteva ori pe an… De fiecare dată îi vizitam pe cei dragi și nimic mai mult. Intram și ieșeam din oraș pe același drum, fără să mă abat de la traseu și să mai zăbovesc pe străzi.

În toți acești 12 ani de când m-am mutat din Iași, nu am vizitat Palatul Culturii… Nu m-am plimbat pe Ștefan cel Mare sau prin Copou, nu am mai vizitat Bojdeuca lui Ion Creangă sau Muzeul Mihail Sadoveanu… Nici măcar nu mi-am permis să observ schimbările din oraș. Ce, doar am petrecut ani de zile aici! Îl știu ca-n palmă, gândeam eu!

Orașul Iași- o nouă întâlnire

Uite că nu este chiar așa! Weekendul trecut am mers din nou acasă și mi-am propus ca de data aceasta să fiu turist în propriul oraș! Mi-am propus să-mi privesc orașul natal cu ochi de turist și să descopăr ce are el mai frumos!

Iașul m-a surprins plăcut și m-a emoționat, căci în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult și a înflorit! Este o bijuterie ce încet, încet este șlefuită și scoasă la lumină!

În ultimii ani în Iași s-au restaurat multe clădiri, monumente și s-a pus în valoare tot ce are el mai de preț- patrimoniul cultural!

Bijuterii arhitecturale și clădiri istorice arată astăzi impecabil și-și întâmpină turiștii cu multă căldură și deschidere. Palatul Culturii, Teatrul Național Vasile Alecsandri, Biserica Sf. Trei Ierarhi sunt doar câteva dintre monumentele ce și-au recăpătat strălucirea de odinioară, iar lista lor continuă!

În ceea ce privește partea economică a orașului, în spatele Palatului Culturii s-au construit clădiri de birouri în care diverse companii și-au pus bazele. O mișcare foarte bună în contextul în care Iașul este un important centru universitar ce adună tineri din întreaga zonă a Moldovei și nu numai… tineri ce se transformă ulterior în forță de muncă ce poate fi ofertată și angajată.

Investiții, locuri de muncă, forță de muncă calificată… Toate acestea duc la o viață mai bună pentru locuitori și implicit, la un oraș mai frumos… Iar un oraș frumos ce se promovează cum se cuvine atrage turiști, iar aceștia pot veni de oriunde! Spre exemplu, nu mai puțin de 7 curse de avion leagă zilnic Iașul de București, iar prețurile biletelor sunt de multe ori mai mici decât a celor de tren!

Pe lână aceste aspecte, orașul este mai curat, drumurile sunt mai bine întreținute, iar teii din centru, deși micuți acum, fac parte din nou din oraș!

turnul palatului culturii si statuia

strada stefan cel mare din Iasi noaptea

Gânduri pentru Iași

Sper ca orașul să-și continuie dezvoltarea frumoasă și să crească pe toate planurile așa cum a început! Și pentru că Iașul înseamnă în primul rând oameni, toți cei ce locuiesc în acest oraș au contribuit la ceea ce înseamnă el astăzi, iar lor țin să le mulțumesc!

Despre fiecare dintre noi…

În urma acestei redescoperiri a orașului natal, mi-am dat seama că, probabil mulți dintre noi facem același lucru… Locuim într-un loc de mulți ani, unii poate de când ne-am născut, însă nu acordăm niciodată atenția cuvenită orașului, zonei  în care trăim zi de zi…

Muzee, conace, palate sau case memoriale rămân nedescoperite de proprii lor cetățeni. Trecem pe lângă ele zilnic în drumul nostru de la serviciu spre casă, de la supermarket spre casă, sau stăm blocați în trafic lângă zidurile lor… dar nu le trecem pragul niciodată. De ce oare? Probabil pentru că știm că ele vor fi acolo și mâinie și ne gândim că într-o zi  le vom vizita… doar că “acea zi” nu este niciodată “astăzi”!

Tu când ți-ai vizitat ultima oară orașul în care trăiești? Fii tu primul turist la tine acasă și bucură-te de locurile și istoria pe care orașul tău o poartă!

Citește și:

Vizitarea Castelului Peleș

Plimbare cu Mocănița Huțula din Moldovița

Obiective turistice din Târgu Neamț

3 Comments

  • Mădălina Cărbunaru

    Un articol încărcat de emoții. Am fost vara trecută în Iasi și pur și simplu m-am îndrăgostit de acest oraș. E plin de poveste și viață.
    Eu stau în Brașov și mereu admir clădirile și peisajul. Deși recunosc că sunt momente când trec pe lângă ele fără să le apreciez. Însă sunt și momente când le vizitez sau le admir.
    Felicitări pentru articol!

    Reply
    • Marcela Năstasă

      Mulțumesc Mădălina pentru cuvintele frumoase! Mă bucur că ai găsit și tu în Iași această energie plăcută și că te-ai bucurat de tot ceea ce oferă acest oraș! 🙂
      Continuă să privești frumosul din jurul tău!

      Reply
  • Ioana

    Cat adevăr este in articolul tau! De mute ori nu știm sa apreciem si sa ne bucuram de frumusețile orașului in care ne- am născut.Mi-ar placea sa pot si eu vizita candva Iasul, orașul celor doi buni prieteni M.Eminescu si Ion Creanga. Felicitări pentru aprecierile aduse orașului tau natal.

    Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: