Întâlnire cu istoria la Cetatea Neamțului

  • 2 februarie 2016

Sa fie ceva ani buni de cand tot imi doream sa vizitez Cetatea Neamțului, dar nu stiu cum reuseam ca mereu nu ne ajungea timpul si spuneam că o să o vedem data viitoare…Ei, dar gata, vara trecuta ne-am hotarat sa nu mai amanam intalnirea cu istoria si… am pornit la drum!

Cum ajungi la Cetatea Neamțului?

La doar cateva minute de centrul orasului Targu Neamt, urmarind indicatoarele, se afla o parcare amenajata cat si multe magazine cu suveniruri si bunatati. Din acel loc se urca usor, usor pe un drum abrupt, asfaltat si incojurat de copaci umbrosi.

Dupa 10-15 minute de urcus, rasuflu usurata! Am ajuns la cetatea cu ziduri de piatra, groase de 3 metri, inconjurata de un pod sustinut de 11 piloni si avand in minte celebrele vorbe din poezia “Muma lui Stefan cel Mare”:

“Daca tu esti Stefan cu adevarat,
Apoi tu aice fara biruinta
Nu poti ca sa intri cu a mea vointa.

Du-te la ostire ! Pentru tara mori !
Si-ti va fi mormantul coronat cu flori!”

 

Cetatea Neamtului s-a aflat pana nu demult intr-un amplu proces de restaurare. Anumite ziduri reconstruite in intregime, iar camera de taina, bucataria, temninta, biserica cat si multe alte incaperi si-au recapatat aerul de odinioara.

Cu o istorie zbuciumata, aceasta cetate medievala a avut rol de aparare si observatie.  Astăzi ofera o frumoasa priveliste asupra asezarilor si pasunilor din jur si reprezinta un important si frumos punct turistic din zonă.

 

Programul de vizitare a cetatii este de luni pana duminica, intre orele 9:00-17:00. Pretul unui bilet este de 5 lei pentru adulti si 3 lei pentru copii.

Călătorii minunate-ți doresc!

No Comments Found

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: