Zbor peste Groenlanda

  • decembrie 10, 2017

Călătoria spre SUA nici nu putea începe mai bine! Ce poate fi mai frumos într-un zbor decât să te afli la 10.000 de metri și să privești spre Pământ, iar sufletul să-ți fie plin de mirare și uimire?

Să am această rară ocazie de a mă afla deasupra tărâmului înghețat și a-i privi nemărginirea a fost un vis la care nici nu îndrăzneam să visez… Un vis numit, Groenlanda!

Să vezi și să nu crezi

Am plecat din București cu destinația San Francisco având escală în Amsterdam. Tărâmurile olandeze au fost total diferite de ceea ce avea să urmeze… Amsterdam mi s-a arătat cu întinderi de un verde viu în prag de iarnă și multe canale cu apă ce înconjurau tot acest peisaj… Frumos, nu?

amsterdam vazut din avion

aterizare in amsterdam

Nu zăbovesc mult prin aeroport și mă îmbarc în avionul ce avea să mă ducă în San Francisco. Urma să trec în zbor peste Islanda, Groenlanda, Canada și să ajung într-un final în SUA.

A fost un zbor de aproximativ 11 ore în care am fost în mare parte cu ochii lipiți de geam… Dacă ar fi fost cineva pe pământ care să facă un zoom pe avion, ar fi văzut cu siguranță un omuleț cu nasul lipit de geam și cu ochii plini de mirare. Eram precum un copil ce vede pentru prima dată fulgii de zăpadă!

Și da, despre zăpadă am să-ți povestesc în cele ce urmează căci peisajele pe care le-am văzut în această călătorie m-au impresionat și fascinat în egală măsură! Da, am văzut Groenlanda!!!

Zbor peste Groenlanda

Groenlanda este fascinantă! Totul era acoperit de alb, iar pe alocuri, vedeam bucăți imense de gheață ce se desprindeau unele de altele și lăsau apa să pătrundă printre ele… Stăteam și mă întrebam cât or fi de mari toate acele sloiuri de gheață dacă eu le puteam vedea de la o așa înălțime…

Bucuria mi-a fost parcă și mai mare știind cât de mici sunt șansele de a vedea acest loc! Fiind aproape de Polul Nord, de multe ori zona este acoperită de nori, iar în această perioadă a anului, noaptea pune stăpânire pe teritoriu foarte repede.  Când ziua este extrem de scurtă, care sunt șansele ca eu să pot zări acest loc?

Am zburat pe deasupra Groenlandei la orele prânzului și am avut în permanență soarele la apus. Doar câteva raze roșii mai luminau tărâmul înghețat, permițându-mi astfel să mă pot bucura de priveliște! Noroc, nu altceva!

Despre Groenlanda

Denumită și Pământul Verde, aceasta este cea mai mare insulă de pe pământ și este administrată de Danemarca!

Groenlanda este acoperită în cea mai mare parte de zăpadă, iar pe al ei teritoriu se plimbă, ghici cine? Eschimoșii! Bine și câțiva europeni, insă oamenii gheții sunt fruncia!

Curios sau nu, cuvântul eschimos este considerat ca fiind o insultă la adresa lor! Așa că, dacă te întâlnești într-o zi cu unul, folosește termenul acceptat și utilizat la nivel politic și anume…inuit.

Privind întinderea albă mă întrebam cum trăiesc oamenii pe acestă insulă? Mă refer la populația rurală, nu la cei ce locuiesc în orașul Nuuk, un fel de capitală a insulei. Răspunsul ar fi… în igluuri! În acele căsuțe rotunde făcute din bucăți mari de gheață izolate cu zăpadă, așa cum avem și noi iarna la Bâlea Lac! 🙂

Inuiții locuiesc în marea lor majoritate în partea de sud-vest a insulei, căci acolo clima este ceva mai blândă. Hmmm, sunt curioasă ce o fi însemnând pentru ei “climă blândă”? Acolo vara maximele ajung pe la 8-10 C.

Groenlanda de la 10.000 metri, impresionant tablou!

Mă bucur tare mult că am putut zări pământurile înghețate ale Groenlandei! Chiar dacă fotografiile nu redau poate emoția momentului, îți spun din tot sufletul că această experiență va avea un loc special în amintirile mele!

Citește și:

Cum a decurs interviul pentru viza SUA

Cât costă o călătorie în SUA

Cum ajungi de la aeroport în Paris

2 Comments

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: