Probleme în vacanță-cu mașina spartă și actele furate

 • ianuarie 2, 2018
masina cu geam spart

“Suntem la poliție. Ni s-a spart mașina!”

Cu un SMS pe care mi l-a trimit Viorel, așa a început toată povestea tâlhăriei din State și nebunia de după! Stai să-ți povestesc ce și cum s-a întâmplat!

Viorel și prietenii alături de care am fost în State, printre care și un român, plecaseră pe seară la un supermarket să cumpere câteva lucruri. Au lăsat mașina închiriată undeva în parcarea magazinului, au încuiat-o, apoi și-au văzut de treburile pentru care veniseră acolo. Până aici, nimic ieșit din comun…

După nici 10 minute au ieșit din supermarket și s-au îndreptat peste mașină… Se uitau la ea și nu le venea să creadă! Geamul din stânga spate al mașinii era făcut țăndări!bancheta-masina-sticla

 

Dacă te uiti cu atenție la imaginea de mai jos vei observa niște banane și un sandwich… Nu, nu pentru asta au spart hoții mașina, ci pentru un rucsac uitat jos în fața banchetei.

Prietenul nostru român era șocat! Avea pașaportul în acel rucsac! Pașaportul, laptopul și multe alte lucruri personale extrem de importante!masina cu geam spart

Mașina spartă în SUA- Ce e de făcut?

Probabil că toate bunurile din rucsac erau deja duse departe, iar pașaportul aruncat prin vreun tomberon… Totuși, hai să-ți povestesc mai departe ce au făcut!

Au sunat la 911 și au semnalat situația, iar un polițist s-a prezentat la fața locului. A luat amprente și a verificat camerele de supraveghere pe care supermarket-ul le avea… Însă ce să vezi, camerele nu acopereau întreaga zonă a parcării! Mda…deci, i-ați gândul de la vreo șansă de-ai găsi pe făptași!

Bine… (mă rog, nu e bine) dar cu mașina ce facem?

Cu documentul primit de la poliție s-au prezentat la sediul companiei de închirieri auto și-au povestit cele întâmplate… Cum mașina era funcțională au dus-o personal la firmă, însă-ți închipui cum e să conduci pe autostradă un autoturism cu geamul spart? Unde mai pui că mai și ploua zdravăn!

La sediul firmei de închirieri lucrurile au fost destul de simple. Pe baza  documentului eliberat de polițist s-au făcut câteva verificări, iar mașina a putut fi înlocuită fără nici o problemă.  Partea bună, dacă pot să o numesc așa a fost faptul că mașina avea asigurare completă și asta a contat enorm! Nu a trebuit să plătim nimic pentru daună.

Dacă partea asta s-a rezolvat, cum scoatem la capăt problema pașaportului furat? Cum ieși din America fără pașaport? 

Citește și:

Cam a fost interviul pentru viza SUA

Controlul vamal în SUA- ce trebuie să știi

Cât costă o vacanță în SUA

Pașaport furat în SUA-Ce e de făcut?

A început nebunia căutării informațiilor pe internet, căci îi trebuia un document pe baza căruia să se poată întoarce în țară. Partea bună era că permisul de conducere și buletinul nu au fost în acel rucsac… Avea un document prin care se putea legitima!

Cel mai apropiat consulat era cel din San Francisco, oraș aflat la jumătate de oră de locul în care eram cazați… Din păcate, acesta era un consulat onorific ce nu putea oferi asistență pentru astfel de cazuri…

Căutarea a continuat și-am aflat că problema ar putea fi rezolvată de către Consulatul României la Los Angeles… Adică la 400km de locul în care noi ne aflam…

Pe site-ul lor am găsit informațiile cu etapele ce trebuie parcurse pentru a intra în posesia unui alt document de călătorie… De la actul doveditor pe care ți-l eliberează poliția, până la realizarea programării… toți acești pași îi găsești pe site Consulatul General al României la Los Angeles. Sper să nu ai niciodată nevoie!

Ei, și uite cum, după un drum lung și obositor către Los Angeles, având toate documentele solicitate și buletinul asupra lui, problema a fost rezolvată în câteva ore. Un document de călătorie ce i-a permis să iasă din SUA a fost eliberat în timp util, nefiind nevoie de amânarea biletului de avion pentru întoarcere. Ce-ar mai fi însemnat și asta!

Lecții învățate

Știi cum se zice, e bine să înveți din greșelile altora… așa că, uite câteva sfaturi 🙂

Amintește-ți să nu uiți (cum sună asta) să nu lași nimic la vedere în mașină.

Anunță poliția. Chiar dacă probabil nu îți vei recupera bunurile,  documentele pe care ți le vor elibera îți pot fi de mare ajutor.

Dacă este cazul, apelează la reprezentanții oficiali ai României de peste hotare.

Ține-ți documentele de călătorie aproape și pe cât posibil în locuri diferite. Adică,  ține buletinul cu tine, pașaportul la hotel sau… alte variații pe aceeași idee.

Nu intra în panică! Fapta s-a produs deja… Vezi mai bine cum poți să o rezolvi.

Aș vrea să știu dacă și tu ai avut parte de astfel de momente neplăcute în călătoriile tale? Cum ai procedat?

*Pentru a fi la curent cu noile postări, hai să ținem legătura pe Facebook, Instagram sau abonează-te la Newsletter.

2 Comments

 • dan

  Dap. Ramas fara portofel in Alexander Platz in Berlin. Mers la politie, plangere bla bla… Paguba doar ceva bani si buletinul. Pentru ca merg doar cu pasaportul afara si niciodata nu tin tot la un loc am avut cum sa ma intorc. Tineti actele la buzunarul de la piept sau in cel mai sigur loc. Luati-va si buletinul si pasaportul cu voi si nu le tineti la un loc. Impartiti banii in mai multe locuri. Cascati ochii :))

  Reply
  • Marcela Năstasă

   Ce experienta… 🙁 Bine ca n-a fost mare paguba si-ai avut cu ce te intoarce in tara!

   Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: