Ce spun americanii despre dulciurile și legendele românești

 • decembrie 10, 2017

De ceva timp mi-a venit ideea ca, odată ce ajung pe alte meleaguri, să las un strop din spiritul românesc prin locurile pe care le voi vizita. Mi-am propus așadar să fac România cunoscută dincolo de hotare prin obiceiurile, tradițiile, gusturile și legendele ei!

Dacă tot am ajuns în SUA, am zis că este o excelentă ocazie să fac acest lucru acolo! Ia să vedem cum li se par americanilor dulciurile noastre tradiționale și ce știu ei despre România!

Îți mărturisesc că mă aşteptam să întâlnesc câţiva americani şi să schimb cu ei câteva vorbe, însă nu m-am gândit că voi avea ocazia de a discuta și cu francezi, ruși, canadieni și chinezi… Dar hai să nu mai lungesc vorba şi şă-ţi povestesc această experiență!

Înainte de a pleca din țară am pus bine în bagaj câteva cutii cu dulciuri făcute după reţete tradiţionale româneşti: cornulețe cu gem și rahat, nuci umplute şi ciocolată (între noi fie vorba, unele mai bune decât altele)! Am luat cu mine şi legendele lui Dracula sub diferite forme de suveniruri, însă piesa de rezistenţă a legendelor cu Dracula a fost simpaticul Vlăduţ! El a stârnit multe reacţii de fiecare dată când scotea capul din rucsacul meu. Stai numai să vezi! 🙂

Ce spun americanii despre dulciurile românești

Cum a noastră călătorie în SUA a cuprins și perioada sărbătorii de Thanksgiving, un prieten american ne-a invitat să luam cina de Ziua Recunoştinţei la el acasă împreună cu familia sa. A fost o casă plină cu invitați, printre care și persoane din China, Canada și Rusia. Ocazie numai bună pentru a cunoaște oameni noi!

Invitația odată făcută, am zis că-i o şansă numai bună pentru a oferi gazdei din gusturile româneşti! Zis și făcut! Am luat cu mine o parte din dulciuri și le-am oferit cu mare drag prietenului nostru. Dacă i-ai fi văzut reacția când a aflat că sunt aduse din România și că aceste dulciuri sunt nelipsite de pe mesele noastre de sărbători… Cum ar spune americanul, privirea lui a fost… “priceless”! A fost uimit și impresionat și nu cred că a făcut-o din complezentă, ci chiar i-au plăcut! Drept dovadă, deși nu mă așteptam să facă acest gest, le-a așezat repede pe masă alături de alte bucate dulci specifice sărbătorii americane.

Îţi spun cu mândrie că nucile şi cornuleţele umplute au stârnit curiozitatea tuturor şi că dulciurile noastre au dispărut mai repede din farfurie decât tradiţionala plăcintă americană cu dovleac!

Li s-a părut foarte interesant cum sunt făcute nucile, forma pe care o au și gustul. Şi unde mai pui că soţia prietenului nostru a vrut să ştie rețeta, sperând că va reuși cumva să găsească în SUA o formă pentru a le umple! Ehe, ce bine că-n copilărie am tot mâncat astfel de bunătăţi şi acum i-am putut povesti cu drag…

Și cum ziua mea de naștere m-a prins tot pe tărâmuri americane, am profitat de faptul că aveam cu mine ciocolățele Via Delice și i-am servit pe prietenii noștri francezi, alături de care ne-am aflat în această excursie. Au fost impresionați de faptul că le ofer bunătăți din România, iar eu m-am bucurat enorm când am văzut că le plac! 🙂

Ce spun americanii despre România și legendele lui Dracula

Cât despre ce ştiu americanii despre România am fost uimită să întâlnesc o persoană ce a fost în urmă cu 2 ani în Bucureşti în interes de serviciu. Toată discuţia a început atunci când l-a văzut pe Vlăduţ în mâinile mele şi mi-a spus: „Is it Dracula? What a cute puppet!” (Asta e Dracula? Ce păpuşă drăguţă!). Ehe, ţi-am zis că Vlăduţ atrage imediat privirile şi sparge multe bariere! 🙂

Aflând că a fost în România, am vrut să aflu care-i sunt impresiile și cum s-a simţit la noi… Mi-a spus că la finalul călătoriei sale a avut parte de un tur de câteva zile în care a vizitat capitala, Braşovul şi Castelul Bran… Se pare că a fost tare impresionat de frumuseţea naturii ţării noastre, de tradiţiile pe care le avem şi de pălincă!

Văzându-l pe Vlăduţ, ideea unei păpuşi simpatice care să-l reprezinte pe Dracula i s-a părut genială!

Reacțiile la adresa lui Vlăduț nu se opresc aici! Când eram într-o croazieră spre Golden Gate Bridge l-am scos pe simpatic din rucsac să-i facem o poză, iar doi tineri ce se aflau lângă noi se uitau curioşi la el având zâmbetul pe buze. Nu ne-a fost greu să intrăm în vorbă şi-am aflat că ei ştiau de legendele lui Dracula, dar nu şi de România. Ocazie numai bună pentru a discuta mai multe! M-a fascinat curiozitatea oamenilor și dorința lor de a ști de unde vine această legendă și care-i istoria din spate.

A fost o experiență minunată ce mi-a umplut sufletul de bucurie și mândrie, iar acest proiect, prin care mi-am dorit să duc măcar puțin din spiritul românesc peste hotare, a fost realizat cu sprijinul Art&Craft. Ei mi-au oferit cu mare drag toate produsele despre care ți-am povestit, iar lista cu bunătăți nu se oprește aici!

Oferta Art&Craft, companie de suveniruri și produse tradiționale românești,  este atât de vastă încât n-ai cum să nu găsești cadoul perfect! De la suveniruri inedite ce surprind locuri și legende românești, la vase ceramice, țesături sau sculpturi în lemn create cu multă iscusință de meșteri populari! Toate produsele te așteaptă pe site-ul www.artandcraft.ro sau în cadrul aeroporturilor din București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Sibiu, Timișoara și Târgu-Mureș.

Cât despre Vlăduț cel simpatic, el are propria-i pagina de Facebook  (Vladut’s Story ) prin care-și spune povestea prin lume! A ajuns cu mine și-n Los Angeles și-ți transmite salutări de pe Walk of Fame!

Găsește-ți inspirația pentru cadoul ideal și crează-ți minunate amintiri alături de cei dragi!

 

4 Comments

 • Lucian Luk

  Minunata descrierea momentelor, traite pe Continentul american…
  Bravo pentru ceea ce faci…
  Iti urmaresc, postarile cu mare interes .

  Reply
 • MIHAIL

  Foarte frumos MARCELA serios vorbind suntem mândri ca suntem ROMÂNI .

  Reply

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: